İdeal bir LRF kamışının boyu 180-240 cm arasındadır. Yeni başlayanlar için 3-12 g atarlı bir kamış fazlasıyla iş görecektir. LRF takımını oluşturan makinelerin de kamışla uyumlu ve hafif olması gerekir. 1000-3000 arası makineler bu iş için idealdir.
Kamış Seçimi
Genellikle 1.80 ile 2.25 aralığında, nadiren de 2.40 olan modellerine denk gelebilirsiniz.
Lrf olta kullanarak atış yapan bir balık avcısı 0.03 milimetrelik bir ip misina kullanarak 20 metre uzağa olta atabilmektedir. Kısaca söylemek gerekirse ip misinanız ne kadar ince ise mesafe uzunluğunuzda bir o kadar uzun olacaktır. Ayrıca Lrf olta ile balık avında bir diğer önemli olan ek malzeme ise kamış boyudur.
LRF Kamışı Nasıl Seçilir? LRF kamışı seçerken dikkat etmemiz gereken üç temel husus vardır. Bunlar sırasıyla doğru lrf kamış uzunluğunun seçilmesi, doğru kamış atarının belirlenmesi ve doğru kamış aksiyonun seçilmesidir.
LRF balıkçılığında 1.80 ile 2.40 cm boyları arasında, 0.5 gr – 10 gr aksiyonlu, hafif, esnek ve karbon kalitesi yüksek kamışlar tercih edilir. Olta makinesi olarak da min. 500 ile max. 3000'lik, fazla turu olmayan bol bilyeli makineler tercih edilir.
İlgili 19 soru bulundu
İdeal bir LRF kamışının boyu 180-240 cm arasındadır. Yeni başlayanlar için 3-12 g atarlı bir kamış fazlasıyla iş görecektir. LRF takımını oluşturan makinelerin de kamışla uyumlu ve hafif olması gerekir. 1000-3000 arası makineler bu iş için idealdir.
2018 yılında piyasaya kullanıcıları ile buluşan 2-11 gr aksiyonlu Albastar Critical LRF Olta Kamışı. Diğer LRF Kamışlarının arasından ultra ekonomik fiyatı ve 1.5 kg çeker gücüyle sıyrılan Crital Kamış 2018 yılının en çok tercih edilen kamışları arasına girmeyi başardı.
Kıyı balıkçılığı yapanların mümkün oldukça uzun kamışları tercih etmeleri, balık tutma alanını genişleteceğinden daha verimli olur. Tekne balıkçılığı için ise kısa kamışlar daha uygundur. - Olta kamışının tasarımı kullanıcıların dikkat etmesi gereken önemli özellikler arasında yer alır.
yürümeyi ve sürekli hareket etmeyi seviyorsanız kesinlikle LRF ye bulaşın derim. Hem birde LRF nin avantajı her türlü balığı yakalamnıza olanak tanır. Mesela SPin ile karagöz yakalanmaz genelde istisnalar haric cunki karagöz yemli avcılıktır ama lrf karagöz yakalar uygun yemle silikonla.
Kamış seçerken çoğunlukla kullanacağımız yeme göre seçim yapılmalı. Sadece metal jigler veya maket balıklar ile avlanacaksak sert aksiyonlu, silikon ağırlıklı avlanacaksak daha yumuşak aksiyonlu lrf kamış seçmeliyiz. Marka olarak daiwa, major craft, kudos ve shimano öneriyorum.
LRF ne demek sorusunun temel olarak cevabı şu biçimde verilebilir; genellikle kıyıdan yapılan, hafif ve esnek takıma ek olarak kullanılan sahte yeme aksiyon verilerek at çek yöntemi ile yapılan balık avıdır.
Dostum Hoşgeldin ,lrf yapacak isen 75 sarım hızlı kacabilir ,bu disiplinde 65 limit olarak görülüyor,benim tercihim 1000-2000 makinadan yana.2-4 kg drag yeterli,sececek olduğun makina 170-215 gr gecmemeli , 135 gr kamış tan daha hafifini tercih edersen daha iyi , kamış ta ise 75-140 max . toplam ağırlık 240-350 max .
LRF için 500-2000 arası tercih edilirken spin için tercih edilen değer 2500-4000 arasıdır. Bu değerlerden de anlaşılacağı üzere spin avcılığında daha yüksek ağırlıklar daha uzak alanlara atılır. LRF avcılığında ise durum tersine döner ve daha geniş açılarla daha sığ sular taranır.
Boyları 2.10 / 2.40 / 2.70 cm, aksiyonları ise 7-28 / 15-40 / 10-30 gr olan olta kamışları spin balık avcılığında tercih edilmelidir. Olta makinesinde ise 2500 ile 4000 arası makineler tercih edilmelidir.
En aksiyon verici balık tutma; lrf avıdır. Gündüz vakti tekneden lrf avı teknikleri uygulamak, daha güzel zamanlar geçirmenize sebep olacaktır. Lrf avı yaparken, maksimum 10 veya 12 gramlık atarlı kamışa sahip olmanız gerekir.
Ne kadar küçük balıklara hitap ediyor gibi görünse de çok büyük balıkları da LRF takımı ile çekmek mümkün. Ama takım çok ince ve hassas olduğu için büyük balık çekmek; tamamen sizin oluşturduğunuz takımın kalitesine ve en önemlisi tecrübenize bağlıdır.
Lrf avında genelde 0.4 ile 0.10 mm arasında ip misina kullanılır 4x yda 8x ip misina tercih edebilirsiniz.
LRF, "Light Rock Fishing" kelimelerinin kısaltmasıdır ve hafif kaya balıkçılığı anlamına gelir. LRF kamışları, hafif yapay yemlerle küçük balıkların avlanması için tasarlanmış özel bir tür balıkçılık kamışıdır. Bu kamışlar, ağırlıklı olarak kıyıda veya kayalık bölgelerde kullanılır.
Olta kamışları farklı boyutlarda sunulur ve tatlı suda, tuzlu suda veya her ikisinde birden kullanılabilen modellere sahiptir. 210 cm, 240 cm ve 270 cm gibi farklı uzunluklardaki spin kamışları, av yapacağınız bölgeye göre seçilebilir. Genellikle 2.70 metre uzunluğundaki kamışlar tercih edilir.
Karbon Kamış
Et kalınlığı daha ince olduğundan, aynı ağırlık çekerindeki fiber kamışlara göre daha ince ve daha estetiktir. Et kalınlığı az ve kamış hafif olduğu için, kamışın ucundaki hareket daha hassas hissedilir. Karbon, daha sert bir malzemedir, bu sebeple kırılganlığı fiber kamışlardan fazladır.
“Balık tutmak bazen nöbetten daha yorucu olabiliyor”
Balığın kıyıya yaklaştığı temmuz-ağustos aylarında kıyıdan 20-30 metre uzaklıklığa spin olta ile atış yapmanız yeterli olacaktır. Her iki olta avcılığında da her zaman bir gözünüz kamışın ucunda, balığın vuruşunu takip etmekte olmalıdır.
Micro jigler ile iyi mesafelere atabilirsin 30-40 metre hatta fazlası gibi. Ama silikon+jighead kombinasyonu kullanacaksan 1-2 gram gibi, 20 metrelerden ötesine atmak zor.
Lrf ile balık çekeceksen bence ilk kural acele etmemelisin. Hele de büyük balıklar için kalama kapalıysa o balığın misinayı kopararak, kamışı kırarak vs. kaçması muhtemeldir. O yüzden acele etmemeli, ipin de yeteri miktarda varsa balığa kalama verip yormak iyi olacaktır.
Sakıncası tabiki de yok ama bu disiplinle avcılık yapmak ve gerçekten o zevki yaşamak istiyorsan lrf ye uygun kamış ve makine almak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri