Gerdek gecesinden evvelki geceye kına gecesi denir. damadın kınasını delikanlılar, gelinin kınasını da, genç kızlar yakar. Kına erkeğin yalnız sağ elinin serçe parmağına (yalnız serçe parmağına), gelinin el ve ayak parmaklarına yakılır.
Kimi yörelerde mutlu bir evliliği olan, anne babası hayatta olan acı görmemiş bir kadın tarafından yakılırken kimi yörelerde yengeler kınayı yakar. Bazı yörelerde geline genç kızlar erkeğe genç delikanlılar yakarken bazı yörelerde ise teyzeler kınayı yakar.
Gelin adaylarına kına gecesinde kına yakmak adetlerimizi yeri olan bir aktivite. Peki gelinlere kınasını kim yakar? Kına töreninde gelin adayına kınamasına mutlu bir evliliği olan eş dost ve akrabalar arasında belirlenmiş bir kadın yakmaktadır. Aynı zamanda kınanın karılması da bu kadının görevidir.
Kına gecesinde damat da bir süreliğine kına gecesine katılır ancak damadın avcuna altın koyulmaz. Damat kına gecesine katıldığında damadın da serçe parmağına kına yakılır.
Kına, kız tarafının kadın akrabaları ve arkadaşlarının katılımıyla gerçekleşeceği için kına masrafları kız ailesi tarafından karşılanır. Mekan tutulacaksa mekanın kiralama ücreti, ikram edilecek yemeklerin masrafı da kız tarafına aittir.
İlgili 20 soru bulundu
Bir tek Kına gecesi mekanını kim tutar kız tarafına aittir. Diğer kalanlar yani Kına gecesi masraflarını kim karşılar hem erkek hem de kız ailesine aittir. Bu tür organizasyonlar maddi açıdan aileleri zorlayabilir. Bu nedenle Kına gecesi malzemelerini kim alır sorumluluğu sadece kız tarafına yüklenmez.
Damada kına yakılırken; sağdıç parmağını kınaya banarak elini yukarı kaldırır, bir iki üç diye saydıktan sonra bekar gençler kınalı parmağa ulaşmaya çalışırlar. Kim önce kınayı almışsa ilk onun evleneceğine inanılır. Kalan kına damadın arkadaşlarına dağıtılır (darısı bekarların başına olsun diye).
damadın kınasını delikanlılar, gelinin kınasını da, genç kızlar yakar. Kına erkeğin yalnız sağ elinin serçe parmağına (yalnız serçe parmağına), gelinin el ve ayak parmaklarına yakılır. Damat, maniler söylenerek kına yakılacak yere götürülür ve evliler damadı yanlarında tutarlar.
Kına gecesinde kayınvalidenin bir görevi vardır. Bu görevde gelin adayı kına yakılmak için ortaya alındığında kayınvalidenin avuç içine altın koymasıdır. Kına gecesinde gelin adayının birçok masrafını damat adayı karşılamaktadır. Bindallı, kına elbisesi, ayakkabısı gibi birçok şeyleri damat karşılamaktadır.
Kınayı hazırlama ve yakma görevi mutlu evliliği olan bir kadına verilir. Kına genellikle bakır bir tas içinde hazırlandıktan sonra mumlarla süslenmiş kına tepsisinin üzerine konur. Bekar kızlar ellerinde mumlar eşliğinde gelinin etrafında dönerek türkü söylerken bir aile büyüğü de kına tepsisini taşır.
Öncelikle geline ve damada kına yakmak, güzel ve mutlu bir evliliklerinin olması için yapılan bir işlemdir. Şans getireceğine inanılır. Bu yüzden kına yakma görevi de mutlu evliliği olan bir kişiye bırakılır. Mutlu ve huzurlu bir evliliği, çocukları olan kişi geline kına yakar ve güzel dualarda bulunur.
Mevlit bittikten sonra sünnet olacak çocuk ortaya oturtulur ve eline genellikle sırça parmağına kına yakılır. Sünnet çocuğuna kınayı yengeler yakar. Düğün sahibi yani sünnet çocuğunun annesi kına yakan yengelere iğne oyalı bez örtü verir. Orta yerde kına yakılırken sünnet çocuğunun yakınları para takarlar.
Bu Türk düğünlerinde yüzyıllardır devam eden bir gelenektir. Kınayı yakarken gelin elini yumruk yaparak açmaz. Bunun üzerine kınayı yakan kişi gelin elini açmıyor, diye seslenir. Gelinin kayınvalidesi ya da damat tarafından olan biri gelin elini açsın diye eline altın koyar.
Nişanı kız tarafı yapıyor olsa da geleneklere göre erkek tarafının da yapması gereken bazı şeyler var. Bunun başında elbette gelin bohçası hazırlamak geliyor. Gelin bohçası gelinin zevki ve tarzı baz alınarak hazırlanmalıdır. Nişan günü ya da geleneklere göre birkaç gün öncesinde gelin evine götürülür.
Kına annesi bir sepet içerisine bebeğin ihtiyaçlarını hazırlar ve aileye teslim eder. Aile karşılık olarak kına annesine hediyeler sunar. Kız bebek banyo yaptırılır ve o güne özel kıyafetler giydirilir. Kına tepsisi hazırlanır; etrafına lokum, kuruyemiş ve kurabiyeler yerleştirilir.
Kaynana donu yakmak Gelinin üstünlüğünü belli etmek için yapıldığı söyleniyor ama tabi ki bizce en ama en saçma adetlerimizden biridir bu. Ayağa kına yakmak Kına gecesinden hemen sonra evde gelinin ayağına kına yakılması.
Bu törende kaynana geline ziynet olarak ne takacaksa (Altın, inci, gerdanlık, küpe, bilezik, vb.) sırasıyla takar.
Damada genellikle saat ve altın zincir takarken geline ise tam altın ve birkaç bilezik takabilirler. Bazı yörelerimizde geline burma bilezik takmak adettir.
Erkek tarafı kına mekanını tutar, gelinin bindallı ve kına elbisesini alır, kına hediyelikleri ve çerezleri temin eder. Bununla birlikte kuaför masrafları da erkek tarafına aittir.
Kınayı uyguladıktan sonra saçınızı saç bonesi ile kapatıp 4 saat kadar beklemelisiniz. Bekleme süresinin sonunda saçınızı ılık su ve şampuan ile kınadan arındırın.
Kınacım Kına Organizasyon dans ekibi gösteri yapar. Gelin ve damat oynar.
Kına tarifi
Üstüne yavaşça sıvı yağı (tercihen zeytinyağı), ardından yaklaşık 3 çorba kaşığı soğutulmuş çay demi ekleyin ve bir tahta kaşık yardımıyla karıştırın. Karıştırırken kurudukça biraz daha çay demi ekleyin. Kına biraz kıvamını almaya başlayınca karıştırmaya elinizle devam edin.
Türk gelenek ve göreneklerine göre nişanı ve nişan masraflarını kız tarafının karşılaması doğrudur. Nişanda tutulacak olan nişan salonundan, ikram edilecek olan pasta, yiyecekler içeceklerden, nişan masasından, nişan dağıtmalıklarından ve nişan günü için yapılacak diğer harcamalardan kız tarafının sorumludur.
Kına gecesinde gelin kız mutlaka ağlar. Gelinin eline kına yakılırken “Gelin elini açmıyor…” denir ve bunun üzerine erkek tarafı gelinin avucuna küçük bir altın koyar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri