Panenka, futbol terimleri arasında yer alan ve penaltı vuruşlarında kullanılan bir tekniktir. Panenka, penaltı atışı yapan oyuncunun topa düşük bir hızla ve genellikle orta yükseklikte vurarak kaleciyi yanıltmayı amaçlar.
Panenka, penaltı vuruşunu kalenin tam ortasından, kalecinin uzanamayacağı şekilde, topu yere hafifçe vurarak atma tekniğidir. Bu teknik, Çekoslovak futbolcu Antonín Panenka tarafından 1976 Avrupa Şampiyonası finalinde Almanya ve Bayern Münih'in efsane kalecisi Sepp Maier'i alt etmek için ilk kez kullanıldı.
İlk yedi vuruşta tüm şutlar golle sonuçlandı, ancak skor 4-3 Çekoslovakya lehineyken sekizinci vuruşta Batı Almanya'nın dördüncü penaltı atıcısı Uli Hoeneß topu kalenin üzerinden dışarıya attı. Panenka, büyük baskı altında maçı kazanmak ve beşinci Çekoslovakya penaltısını kullanmak için adım attı.
Alman kaleci Sepp Maier ile bakışan Panenka, futbol tarihinde o zamana kadar görülmemiş bir şekilde topun dibine girerek penaltıyı gole çevirdi. Bu penaltıyla birlikte Çekoslovakya, EURO 1976'nın şampiyonu oldu.
Dünya Kupası penaltılarının hikâyesi, 19 Temmuz 1930'da başladı. Şili-Fransa maçının 30. dakikasında Şili lehine verilen penaltıyı, Carlos Vidal kullandı ama Fransız kaleci Alex Thepot, gole izin vermedi. Aynı gün oynanan bir diğer maçta ise ilk penaltı golü atıldı.
İlgili 23 soru bulundu
Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde ilk penaltı golü, 15 Mart 1959 tarihinde Fenerbahçeli oyuncu Lefter Küçükandonyadis tarafından atılmıştır.
Lig tarihinde ilk penaltı atışını ise 15 Mart 1959'da Fenerbahçe'nin Beykoz'u 2-1 yendiği maçta sarı-lacivertli takımdan Lefter Küçükandonyadis kaydetti.
1929: Penaltı atışları sırasında kalecilerin kale çizgisi üzerinde durması kuralı; kaleci, penaltı vuruşu yapılana kadar çizgi üzerinde durmalıdır şeklinde değiştirilmiştir (4, 6).
Antonín Panenka 2 Aralık 1948 tarihinde Prag'da dünyaya geldi. Uzun yıllar Bohemians Prag takımında bulunan Panenka, 1959 yılında katıldığı takımdan 1981 yılında ayrılarak Bundesliga (Avusturya) takımı Rapid Wien'e transfer oldu.
Penaltı vuruşu (penaltı olarak kısaltılır), bir oyuncunun yalnızca rakip takımın kalecisi tarafından savunulan kaleye tek bir atış yapmasına izin verilen, federasyon futbolunda oyunu yeniden başlatma yöntemidir.
Penaltı atışları paslaşarak kullanılabilir. Ancak bunun şartları var. 1-) Pası veren oyuncu topu ileri doğru vurur. 2-) Pası veren oyuncu, top başka bir oyuncuya dokunmadan önce topla ikinci kez oynayamaz.
Futbol da birçok terim kullanılmaktadır. Bunlar; asist, aşırtma, aut, averaj, beşlik, ceza sahası, degaj, de-marke, dripling, endirekt serbest vuruş, faul, fikstür, forvet, frikik, hattrick, kademe, markaj, ofsayt, ön libero, penaltı, plonjon, röveşata, santra, santrafor, stoper ve taç olmak üzere terimler mevcuttur.
ilk yarının ya da maçın bittiği anda verilen penaltı kararı ile kupa maçlarında normal veya uzatma süreleriyle eşitliğin bozulmaması halinde yapılan penaltı atışlarına "temdit penaltısı" denir.
r2 ye basarak atılmalı. arkadaşlar arasında yapılan bir turnuvada sana karşı penaltı atılıyorsa, çaktırmadan karşı tarafın eline bakarak pozisyonun gol olması engellenebilir. penaltıyı sen atıyorsan da şöyle sırtını rakibine dönerek atman mantıklı olur, yoksa bildiğin penaltı işte, vuruyorsun gol oluyor.
Penaltı atışının golle sonuçlanması esnasında penaltıyı kullanan takımın oyuncuları kuralları ihlal ederse atış tekrarlanır. Rakip takım oyuncularının ihlalinde ise gol kararı geçerli sayılır.
Penaltı vuruşları takımlar arasında sıra ile yapılır, Eğer, her iki takım beşer vuruşu tamamlamadan takımlardan birisi diğer takımın 5 vuruşu tamamlasa dahi yapamayacağı kadar gol yapmışsa penaltı vuruşları sona erer.
Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği FIFA, bu hareketin "sportmenlik dışı bir davranış" olduğuna hükmetti. Artık penaltı atışı öncesi duraksayarak kalecileri şaşırtan futbolcular, sarı kartla cezalandırılacak. Bu şekilde atılan penaltı golü de geçerli sayılmayacak, penaltı tekrarlanacak.
Taç atışları 1883 yılında el ile atılmaya başlanmıştır. Hakemlerin maçı yönetmede tek yetkili oldukları kararı 1884 yılında alınmıştır. Penaltı vuruşu 1891 yılında konularak kale ağlarından bahsedilmiştir. Futbol Oyun Kuralları kitabı ilk kez 1896 yılında yayınlanmıştır (Orta, 2011).
A Milli Takım'ın Portekiz'e 3-1 mağlup olduğu karşılaşmada penaltı kaçıran Burak Yılmaz, o anları anlattı. A Milli Takım, 2022 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri Play-Off Yarı Finali'nde Portekiz'e 3-1 yenilerek elenirken, maça damgasını vuran olay; skor 2-1 iken Burak Yılmaz'ın 85. dakikada penaltı kaçırmasıydı.
El ve kolların omuz hizasından yukarıda olduğu durumlarda topun ele veya kola çarpması her halükarda cezalandırılacak. Ancak eğer top vücudun başka bir yerinden seker veya kayarak müdahale durumlarında destek koluna çarparsa bu el sayılmayacak.
Kale vuruşu ya da başka bir deyişle aut atışıyla top karşı takımın kalesine girerse gol geçerli sayılır, ancak top kale vuruşunu kullanan takımın kendi kalesine girerse gol sayılmaz, rakip takım köşe vuruşuyla oyunu tekrar başlatır.
Bu durumda, oyuncu topa müdahale ederse veya pas alırsa, ofsayt ihlali yapılmamış sayılır. Ancak, kalecinin arkasında bulunan bir oyuncu, topu kontrol ederse veya pas alırsa, ofsayt ihlali yapılmış sayılır. Bu durumda, hakem ofsayt bayrağını kaldırarak oyunu durdurur ve rakip takıma serbest vuruş verilir.
Tüm kulvarlarda en uzun galibiyet serisi Bayern Münih'e ait
Avrupa'nın önde gelen liglerinin rekorunu ise 16 Şubat ile 24 Eylül 2020 tarihleri arasında arka arkaya 23 resmi maç kazanan Bayern Münih elinde tutuyor.
Uluslararası Futbol Tarihi ve İstatistikleri Federasyonu (IFFHS) tarafından 20. yüzyılın en iyi kalecisi olarak gösterilen Yaşin, kariyeri boyunca 150 penaltı kurtararak kırılması zor bir rekore imza attı.
Süper Lig'de 2022/2023 sezonun bitimine haftalar kala penaltısız gol krallığı yarışında Fatih Karagümrük'ün golcü oyuncusu Mbaye Diagne, son oynanılan Galatasaray maçında attığı gol ile zirvenin sahibi oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri