Damar tıkanıklığı, genellikle fark edilemez. Bu nedenle de tıkanıklığın ilerlemesi halinde kalp krizi ya da inme gibi insan hayatı açısından oldukça tehlikeli durumlar beklenmedik anlarda ortaya çıkabilir. Yavaş yavaş oluşan bu hastalık çoğunlukla 50 yaş üstü bireylerde belirti vermektedir.
Kalp krizi her zaman ileri yaş grubunda görülür diye genelleme yapılamaz. Eğer kişinin aile öyküsünde 20-30 yaşlarında kalp krizi geçirmiş kişiler varsa risk grubundadır. 20-30 yaşlarında kalp krizi geçirmenin altında genelde ailesel kolesterol bozuklukları oluyor.
Damar sertliğine bağlı damar tıkanıklığı bazı kişilerde daha sık görülür; İleri yaş hastalığıdır. 50 yaş üstünde sık, 60 yaş üstünde daha sıktır. Sigara damar kireçlenme riskini ciddi artırır.
Kalp damarı tıkanıklığının görülme sıklığı erkeklerde %3.8, kadınlarda ise %2.3'dür. Yaş: Sıklıkla erkeklerde 40 yaşından sonra kadınlarda 50 yaşından sonra görülür.
17 yaşında biri bile damar sertliğine bağlı olarak kalp krizi geçirebilir. Halk arasında damar sertliği olarak bilinen `ateroskleroz', Türkiye'de yaklaşık 4 - 5 milyon erişkini etkiliyor. Çok küçük yaşlarda başlayabilen sorun ilerledikçe kalp krizine ve felce yol açıyor.
İlgili 25 soru bulundu
Yavaş yavaş oluşan bu hastalık çoğunlukla 50 yaş üstü bireylerde belirti vermektedir. Çok az da olsa çocuk ve gençlerde de görülür. Damar tıkanıklığı belirtileri noktasında dikkatli olmak ve sağlıklı bir yaşam tarzını seçmek bu hastalığa yakalanmamak için en önemli faktördür.
Bu nedenle de tıkanıklığın ilerlemesi halinde kalp krizi ya da inme gibi hayati tehlike yaratan tablolar ortaya çıkabilir. Yavaş yavaş oluşan bu hastalık çoğunlukla 50 yaş üstü bireylerde belirti gösterir. Çok az da olsa çocuk ve gençlerde de rastlanabilir.
Aşağıdaki belirtiler, ilgili hastalık etkeni ve etkilenen organa bağlı olarak, damar tıkanıklığı durumunda karşınıza çıkabilir: Ağrı (kalp etkilendiğinde göğüs ağrısı) Etkilenen organda his kaybı veya güç kaybı Atardamar tıkanıklıklarında ciltte solukluk, kıllarda dökülme.
Dr. Naser Can, '' Doğuştan kalp anormalliği olan kişilerin kalp hastalığı kontrolleri rutin şekilde yapılmadığında genç yaşta kalp krizi görülebilir.
Damar tıkanıklığı nasıl anlaşılır? Eğer damar tıkanıklığı şüphesiyle hastaneye başvurduysanız, burada yapılması gereken testlerin tamamını doktor önerecektir. Fakat genellikle bu tür durumlarda damarın tıkalı olup olmadığını anlamak için EKG uygulanmaktadır.
Yaşanan tıkanıklık tam tıkanıklık olursa kalp krizi yaşanabilir. Kalp damar tıkanıklığı da çeşitli belirtilerle ortaya çıkan ve tedavi edilmediği takdirde geri dönülmez bir yola girebilecek ciddi bir sağlık sorunudur.
Damar sertliği her insanda görülebilir, 50 yaşından sonra sıktır. Tıkanma sigara içen insanlarda, şeker hastası, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği olan ve ileri yaştaki insanlarda daha sık görülür. Bu tıkanıklığı açan ilaç ya da beslenme yöntemi yoktur. Tek çözüm ameliyat ya da anjiyo yöntemidir.
Damar tıkanıklıkları ilerleyen boyutta cerrahi müdahale yapılarak düzeltilebilir. Damar tıkanıklıklarını önlemek için doğru bir beslenme şekli benimsenmelidir. Özellikle hazır ve işlenmiş ürünlerden uzak durulması gerekmektedir. Damar açıcı besinler daha fazla tüketilmelidir.
Stres altında en önemli kalp ve dolaşım belirtileri çarpıntı ve tansiyonun yükselmesidir. Stres faktörü kısa sürede bile bu denli değişiklikler yaparken bunun iş stresindeki gibi aylar yıllar boyu sürdüğünü düşünecek olursak bireyin kalp ve damar hastalıkları yönünden sağlıklı kalabilmesi çok zorlaşır.
Yapılan araştırmalar, genç yetişkinler arasında kalp sorunlarının arttığını ve bunun kötü yaşam tarzı alışkanlıkları, yetersiz egzersiz ve kötü beslenme gibi faktörlerden kaynaklandığını gösteriyor. Bazı araştırmalar ise COVID enfeksiyonlarının kalp krizlerini artırdığını belirtiyor.
Yapılan kontrollerde sessiz kalp krizi tespiti yapılabilir. SESSİZ KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR? Kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, ani soğuk ter basması, baş dönmesi, sıkıntılı genel durum, çabuk yorulma, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu da yer almaktadır.
İLK 2 SAAT ÇOK ÖNEMLİ
Kalp krizi geçiren hastaların yaklaşık yüzde 20-30'u hastaneye ulaşamadan hayatını kaybediyor. Bu nedenle özellikle risk altındaki kişilerin belirtiler başladıktan sonra zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları yaşamsal öneme sahip.
Tanıda 3 önemli bulgudan yararlanılır: Hastanın şikayeti: bunu esas itibarıyla göğüs ağrısı oluşturur. EKG (elektrokardiyogram): kalp krizlerinin büyük bir çoğunluğunda EKG'de kalp krizine özgü değişiklikler olur. Bu değişiklikleri saptamak için sık aralıklarla EKG alınır.
Bu sorunun cevabı çok basit. Tansiyon hastalığı, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, sigara içmek ailede kalp hastalığı olması kalp damarlarını tıkar. Bu mahşerin 5 atlısından kaç tane varsa sizin de o kadar riskiniz yükselir. Ne kadarını kontrol altında tutarsanız damarlarınızın tıkanma olasılığı o kadar azalır.
Kalp damarı tıkanıklığı iki yöntemle açılır. Birinci yöntem pıhtı eritici ilaçların damar yoluyla verilmesi. Başarı şansı düşük olduğu için, acil anjiyo laboratuvarı ve ekibinin olmadığı durumlarda yapılır. İkinci ve etkin yöntem ise tıkanan damarın acil kalp anjiyosuyla belirlenip anjiyoplasti ve stentle açılması.
Tıp camiasında CTO (kronik total oklüzyon işlemi) olarak bilinmekte. Normal stent takma işlemi ile benzer bir işlem, ancak işlem süresi biraz daha uzun. Yaklaşık yüzde 90 oranında başarı sağlanabiliyor.
Her yaş grubundaki çocuk kalp krizi geçirebilir. Kalp krizinin en önemli nedeni kalp kasının hastalıklarıdır. Bu hastalıklarda özellikle genetik geçişli olanlar önemli bir yer tutar. Anne ve babaları uyaracak en önemli özellik, ailede 40 yaş altındaki sebebi bilinmeyen ölümlerdir.
Bol miktarda lif içeren meyve ve sebzeler de damarları korumak için önemli besin kaynaklarındandır. Özellikle brokoli, ıspanak, lahana, havuç ve turpgiller gibi sebzeler, antioksidanlar ve flavonoidler açısından zengindir ve kan basıncını düşürerek damarlardaki tıkanıklık riskini azaltır.
Bezmialem Vakıf Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, gençlerde, kalp krizi nedeniyle ölüm oranının çok daha yüksek olduğunu belirterek, "Kılcal ya da köprü damar dediğimiz damarların olmaması, gelişmemesi gençlerde gerçekten öldürücü durumlara sebep oluyor." dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri