Eskişehir'de kına sonrası “damat kaldırma” denilen bir olay olur. Kınadan sonra herkes evine döner, damat yatar uyur. Kız tarafı gece yarısı davullu zurnalı türküler söyleyerek damadın evine gider. Damadın ayakkabısı saklanır ve damat uyandırılır.
DAMAT KALDIRMA ; Kına gecesinden sonra sabaha karşı saat 02.00-03.00 sularında evlenmemiş kızlar darbuka ile maniler, türküler söyleyerek damadı uyandırmaya gider. Buna da "damat kaldırma" denir. O saatte gelen davetsiz misafirlere çıkmak istemeyen damat evin bir yerlerine saklanır ve gelin de onu arar.
Damada kına yakılırken; sağdıç parmağını kınaya banarak elini yukarı kaldırır, bir iki üç diye saydıktan sonra bekar gençler kınalı parmağa ulaşmaya çalışırlar. Kim önce kınayı almışsa ilk onun evleneceğine inanılır. Kalan kına damadın arkadaşlarına dağıtılır (darısı bekarların başına olsun diye).
Damat şık bir beyaz gömlek üzerine erkekler için hazırlanmış kaftan veya yelek giyebilir. Bu kaftanla uyumlu bir kuşakla, fesle kıyafetini tamamlar. Daha sonradan Takım elbise de giyip kına gecesinde kombin yapabilir. Gelin ise Kaftan veya bindallı giyer; başına da taç veya duvak gibi kırmızı bir tül örter.
Kınada kıza ne takılır akla gelen ilk şey altındır. Ne kadar altın takılsa da bu tür durumlarda kültür çok etkilidir. Kına gecesi erkek tarafı ne alır incelendiğinde sadece altın olmadığı anlaşılacaktır. Kına organizasyonu çok zahmetli bir süreçtir.
İlgili 20 soru bulundu
Kimi yörelerde mutlu bir evliliği olan, anne babası hayatta olan acı görmemiş bir kadın tarafından yakılırken kimi yörelerde yengeler kınayı yakar. Bazı yörelerde geline genç kızlar erkeğe genç delikanlılar yakarken bazı yörelerde ise teyzeler kınayı yakar.
damadın kınasını delikanlılar, gelinin kınasını da, genç kızlar yakar. Kına erkeğin yalnız sağ elinin serçe parmağına (yalnız serçe parmağına), gelinin el ve ayak parmaklarına yakılır. Damat, maniler söylenerek kına yakılacak yere götürülür ve evliler damadı yanlarında tutarlar.
Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır. Ayrıca gelin ve damadın hatta gelinin yanında kuaföre gelen yakın akrabalarının kuaför masrafları da damat tarafı tarafından karşılanır.
Kız tarafı damada, Damatlık, saat, kol düğmesi gibi aksesuarlar hediye etmektedir. Erkek tarafı da, geline, gelinliğin yanı sıra, düğün günü ya da özel günlerde çeşitli hediyeler alırlar.
Genel olarak kına gecesi masraflarını erkek tarafı karşılar. Gelin adayının elbisesi, ayakkabısı, takacağı takıları, kuaför masrafını ve sayılabilecek birçok şeyi erkek tarafı karşılamaktadır.
Kınayı hazırlama ve yakma görevi mutlu evliliği olan bir kadına verilir. Kına genellikle bakır bir tas içinde hazırlandıktan sonra mumlarla süslenmiş kına tepsisinin üzerine konur. Bekar kızlar ellerinde mumlar eşliğinde gelinin etrafında dönerek türkü söylerken bir aile büyüğü de kına tepsisini taşır.
Geleneklerimize göre evlenme hazırlığında olan ve yeni bir hayata ilk adımı atan çiftler yeni taşınacakları evlerin eşyalarını da kız tarafı ve erkek tarafı olarak bölüşürler. Kız tarafı yatak odası takımını ve mutfak eşyalarını alırken, erkek tarafı ise salon takımını ve oturma odası takımını alır.
Düğün organizasyonu erkek tarafına aittir. Düğün mekanından organizasyona, gelinlikten fotoğrafçıya tüm harcamalar erkek tarafının sorumluluğundadır. Erkek tarafının düğünde geline bir takı seti ve iki bilezik takması adettendir. Bu adet nişanda takı takıldıysa es geçilebilir.
Eskişehir'de kına sonrası “damat kaldırma” denilen bir olay olur. Kınadan sonra herkes evine döner, damat yatar uyur. Kız tarafı gece yarısı davullu zurnalı türküler söyleyerek damadın evine gider. Damadın ayakkabısı saklanır ve damat uyandırılır.
Damat Giydirme: Damat Giydirme: Gelin ve kızlar gelini ziyarete gelirlerken damat'ta arkadaş ve sağdıçları ile beraber vakit geçirirler. Yatsı namazından sonra Köy imamı ile beraber evin misafir odasında yakın akrabalar ve damadın arkadaşları toplanırlar.
Düğünde kız tarafı geline ve damada takı takar. Damada genellikle saat ve altın zincir takarken geline ise tam altın ve birkaç bilezik takabilirler. Bazı yörelerimizde geline burma bilezik takmak adettir.
Varsa ablası ve abisi de onlarda çeyrek takarlar. DAMADA NE TAKILIR? Gelin tarafından takı merasimde mutlaka damada saat veya tam altın takmak adettir.
Damadın Annesinin Görevleri
Düğünde erkek tarafı ne yapar diye merak edenler için ailenin geline takması gereken takılardan da bahsedelim. Damadın anne ve babasının geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor. Aile nişan töreninde takı seti taktıysa, düğünde buna gerek kalmayabiliyor.
Düğün formalitesi değerlendirilerek daha resmî veya yarı-resmî tarzdaki kıyafetler tercih edilmelidir. Resmî düğünler söz konusu olduğunda siyah kravat kıyafet koduna uygun şekilde düz kesimli ve abartılı olmayan kıyafetler kullanılmalıdır.
Peki gerdek gecesinde gelinliği damat mı çıkarır? Adetlere göre ilk gecede gelinliğin damat tarafından çıkarılması geleneği daha yaygın.
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Geleneklere göre nişanı kız tarafı yapar. Tutulacak nişan salonundan, ikram edilecek yiyecekler ile nişan günü yapılacak diğer harcamalar kız tarafının sorumluluğundadır. Damadın nişanda giyeceği takım elbiseyi de kız tarafı alır. Gelin adayının nişanlığını ise erkek tarafı karşılar.
Bu aslında geçmişten günümüze kadar gelen bir gelenektir. Kınayı yakan kişi kınayı yakmadan önce gelin avcunu açmıyor diye bağırır. Bu esnada kaynana gelinin avcunu açması için avcunun içine altın koyar. Gelin avcunu açar ve altının üzerine kına yakılır.
Kına annesi bir sepet içerisine bebeğin ihtiyaçlarını hazırlar ve aileye teslim eder. Aile karşılık olarak kına annesine hediyeler sunar. Kız bebek banyo yaptırılır ve o güne özel kıyafetler giydirilir. Kına tepsisi hazırlanır; etrafına lokum, kuruyemiş ve kurabiyeler yerleştirilir.
Kınanın şans getirdiğine, kına yakılan gelin ve damadın mutlu bir evlilikleri olacağına inanılır. Kına gecesinde gelin adayına kınayı mutlu bir evliliği olan ve hayatında büyük acılar yaşamamış bir kadın tarafından yakılması adettendir. Bazı bölgelerde kına, aile büyüklerinde biri tarafından hazırlanıp yakılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri