Tarihler 23 Mayıs 1040'ı gösterirken beklenen an gelmiş, Selçuklu ve Gâzneli Ordusu şu an Türkmenistan'ın Merv Şehri yakınlarında "DANDANAKAN" mevkiinde karşı karşıya gelmişlerdi.. Başa dönecek olursak olaylar bu raddeye nasıl gelmişti.
Dandanakan Savaşı ya da diğer ismiyle Dandanakan Meydan Muharebesi 1040 yılında Gazne Devleti ve Selçuklu Devleti arasında yapılmıştır. Savaşın sonunda Selçuklu Devleti, Gaznelileri mağlup etmiştir.
1040 yılında Gazneliler ve Selçuklular arasında yapılan Dandanakan Savaşı Gazneli devletin başında bulunan Sultan Mesud Selçukluları egemenlik altına alması amaçlayan bir savaştır. Bu amaçla 1039 yılında Selçuklular üzerine ilk defa seferi düzenleyen Sultan Mesut Selçukluları mağlup etmiştir.
Büyük Selçuklu Devleti 1037 yılında kurulmuş olan bir devlettir. Büyük Selçuklu Devleti Orta Çağ'da kurulmuş olan Oğuz Türklerinin Kınık boyu tarafından kurulmuştur. Büyük Selçuklu Devleti Türk-İran geleneğine dayalı olan bir devletti. Devlet ilk kurulduğu anda başkenti Nişabur kenti idi.
İlgili 21 soru bulundu
DANDANAKAN NEREDE? Uzakdoğu ile Akdeniz arasındaki büyük ticaret yolu üzerinde Serahs-Merv arasında bulunan Dandanakan'ın, Ortaçağ'ın önemli ticaret ve sanat şehirlerinden biri olduğu ve bugünkü Türkmenistan Cumhuriyeti topraklarındaki Taşrâbâd'ın işgal ettiği yerde bulunduğu yapılan kazılardan anlaşılmaktadır.
Türk - İslam tarihi açısından önemli sonuçlar doğuran Dandanakan Savaşı'nın sonuçları şunlardır: Gazneliler yıkılış sürecine girmiştir. Tuğrul Bey hükümdarlığını ilan etmiş ve Selçuklu Devleti resmen kurulmuştur.
Selçuklular, Orta Doğu'da devletler kurarak 300 yıl boyunca egemen olmuş, Oğuzların Kınık boyundan bir Türk hanedanıdır. Adı, hanedanın kurucusu Selçuk Bey'den gelir.
Gazneliler (Farsça: غزنویان Ghaznaviyān), 963-1186 yılları arasında Maveraünnehir, Afganistan, Hindistan'ın kuzeyi ve Horasan'da hüküm sürmüş olan Türk devleti. Gazneliler adlarını başkent edindikleri, hâlen Afganistan sınırları içinde bulunan Gazne şehrinden almıştı.
Anadolu'daki olayları dikkatli bir şekilde takip eden Moğollar'ın Azerbaycan Valisi Baycu Noyan, Anadolu'ya girerek Selçuklu ordusunu 1243 Temmuzunda Kösedağ denilen yerde ağır bir yenilgiye uğrattı. Bu savaş Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılmasına sebep oldu.
22 Mayıs 1040'ta Gazne ordusundan Selçukluların tarafına geçen Türkmen atlılarıyla bir çatışma yaşansa da, Gazneli Mesut'un ordusu savaş düzenini aldı. 23 Mayıs 1040'ta, Merv ve Serah arasındaki Dandanakan'da iki ordu çatışmaya başladı. Gazne ordusu Dandanakan Kalesi'ne yürürken Selçuklu ordusu hücuma geçti.
Pasinler Savaşı 18 Eylül 1048 tarihinde Büyük Selçuklular ile Bizans İmparatorluğu arasında yapılmıştır. Bu savaş Türkler ile Bizanslılar arasında yapılmış olan ilk muharebe olma özelliği taşımaktadır.
Mesud, Ali, Abdürreşid ve diğer hükümdarlar devleti yıkılış sürecinden kurtaramamışlardır. Son hükümdar Hüsrev Melik devletini Gurlulara karşı koruyamamış ve 1186 yılında Gazneli Devleti son bulmuştur.
Tuğrul ve Çağrı Beyler, amcaları İnanç Musa Yabgu ile birlikte Horasan'a geldiler. Burada 1035 yılında başlattıkları yurt tutma savaşını kazanarak Selçuklu Devleti'nin temelini attılar.
Anadolu Selçuklu Devleti, Türkiye Selçuklu Devleti veya Rum Sultanlığı (Farsça: سلجوقیان روم, Selcūkiyân-i Rūm, Anadolu Selçukluları), Selçuklu Türklerinden olan Kutalmış oğlu Süleyman Şah tarafından Anadolu'da İznik başkent olmak üzere 1077 yılında kurulmuş olan, Türk Sünni İslam devletidir.
“Osmanlılar; Selçuklular gibi Oğuz boyuna mensuptur. Bunlar Horasan'dan Anadolu'ya gelmişlerdir.
Asya Hun Devleti, tarihte bilinen ilk Türk devletidir ve Orta Asya'da yaşayan Türk boylarını bir araya getirerek, siyasî birliği sağlamıştır.
1044 yılında bir Tuğrul'la başlayan Selçuklu hâkimiyeti yine bir Tuğrul'la 150 yıl sonra sona ermiştir. Irak Selçuklu Devleti'nin yıkılmasıyla bağımsız hale gelen Abbasî Devleti Irak'a ve İran'ın batı bölümlerine hâkim olmuştur.
Gazneileler, uzun süreli gücünü korumayı başaran Türk devletlerinden birisidir. Selçuklular ile yaptıkları savaştan sonra, Hindistan bölgesine çekilmişler ve yavaştan yıkılmaya başlamışlardır. Gazneliler devleti, 963 ile 1186 yılları arasında hüküm sürmüş, Türk-İslam devletidir.
Pasinler Muharebesi, Selçukluların Bizanslılarla yaptıkları yüzyıl kadar gayet uzun süren Bizans-Selçuklu savaşları'nın ilk büyük meydan muharebesidir.
Uygur Kağanlığı: 745-1368 (Kurucusu: 745-1368 (Kurucusu: Kultuk Bilge Kağan) Karahanlı Devleti: 840-1212 (Kurucusu: Bilge Kül Kadir Han. Gazne Devleti: 962-1183 (Kurucusu: Alp Tigin) Büyük Selçuklu Devleti: 1040-1157 (Kurucusu: Tuğrul)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri