Dang ateşi tüm dünyada tropikal ve subtropikal bölgelerde endemik olarak görülen, şiddetli grip benzeri semptomlara neden olan viral bir hastalıktır. Kırılmış gibi kemik ağrılarına neden olduğu için 'kırık kemik humması' olarak da bilinir. Etkeni flavivirüs ailesinden Dang virüsüdür.
Dang hummasına yakalanan kişi, hastalığın hafif ya da orta dereceli olması durumunda, sadece yeterli miktarda sıvı tüketerek iyileşebilir. Durum daha ciddi ise, damardan sıvı alımı (iğne ya da tüp yoluyla damara sıvı verilmesi) ya da kan nakli (başka bir kişiden kan verilmesi) gerekebilir.
Dang humması, dört tip dang virüsünden (DENV) birini taşıyan bir sivrisineğin ısırması sonucu yakalanılabilecek bir hastalıktır. Virüs en yaygın olarak Orta ve Güney Amerika, Afrika, Asya'nın bazı bölgeleri ve Pasifik Adaları dahil olmak üzere tropikal ve subtropikal bölgelerde bulunur.
Dang hummasının hafif veya şiddetli seyrettiği durumlar olabilir. Şiddetli durumlarda, Dengue Hemorajik Ateşi (DHA) ve Dengue Şok Sendromu (DSS) gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bu durumlar kanama eğilimine ve organ yetmezliğine yol açabilir ve hayati tehlike oluşturabilir.
Dang, chikungunya ve zika'yı yayan bu sivrisinekler gece ve gündüz ısırırlar. Sivrisinekler virüs bulaşmış bir kişiyi ısırdıklarında enfekte olurlar. Enfekte sivrisinekler daha sonra virüsü ısırıklarla diğer insanlara yayarlar.
İlgili 26 soru bulundu
Dang hemorajik ateşinde tablo, diğer semptomlarla birlikte 2-7 gün süren bir ateş ile karakterizedir. Dang semptomları tipik olarak 2-7 gün sürer. Çoğu insan yaklaşık bir hafta sonra iyileşir.
Dang Hummasından Nasıl Korunulur? Dang humması, sivrisinek ısırığından bulaşmaktadır. Aedes türü sivrisinekler dang humması dışında chikungunya ve zika virüslerinin de yayılmasına neden olurlar. Dang hummasını önlemenin en kolay ve etkili yolu sivrisinek ısırıklarına karşı koruyucu önlemler almaktır.
Ayrıca, dang humması, sarı humma, chikungunya, Zika ve potansiyel olarak Batı Nil virüslerini bulaştırdığı bilinen Aedes aegypti, 2022'den beri Kıbrıs'a yerleşti. Diğer Avrupa ülkelerine yayılmaya devam edebilir. Aedes albopictus daha yaygın olmak üzere her iki tehlikeli tür Türkiye'de de bulunuyor.
DOĞU TİMOR'DA DANG (DENGUE) HUMMASI
Doğu Timor, 2021'in sonlarından bu yana önceki yıllara kıyasla alışılmadık derecede yüksek seviyelerde dang humması vakalarında bir artış bildirmiştir. 2020'de 1.451 vaka ve 10 ölüm (CFR %0,7) ve 2021'de 901 vaka ve 11 ölüm (CFR %1,2) görülmüştür.
DSÖ, bulaşmanın, enfekte hayvanların kan, vücut sıvıları veya deri veya mukoza lezyonları ile doğrudan temas yoluyla gerçekleşebileceği görüşünde. Maymun Çiçeği virüsü taşıyan kişilerin çoğu hastalığı hafif atlatsa bile DSÖ'ye göre, bu virüsten ölüm oranı yüzde 11 civarında.
Hastalık Türkiye'de ilk olarak 2002 yılında dikkatleri çekmiş ve 2003 yılında kesin tanısı konmuştur.
Bovine spongiform encephalopathy (BSE), sığırların merkezi sinir sistemini etkileyen, yavaş ilerleyen, dejeneratif ve ölümle sonuçlanan bir hastalığıdır. Hastalık yaygın olarak “Deli inek hastalığı” (mad cow disease) olarak da isimlendirilmektedir.
Zika Dang humması, Sarı humma ve Batı Nil virüsüne benzer bir virüs olup Aedes türü sivrisinek aracılığı ile bulaşan bir virüstür. Semptomları çoğunlukla hafiftir ve enfekte olan her 5 kişiden sadece 1'i herhangi bir hastalık belirtisi sergiler. Bu enfeksiyon görülmesi halinde hastaneye yatış sık yapılmaz.
İlk kez 1937 yılında Uganda'da tanımlanan Batı Nil Virüsü, yıllar içinde dünya geneline yayılmaya devam eden bir arbovirüs enfeksiyonudur. Çoğunlukla Culex türü sivrisineklerin ısırması ile bulaşan hastalık, sıklıkla Haziran ve Eylül ayları arasında yayılır.
Omsk Hemorajik Ateş virüsü (OHAV) özellikle Rusya'nın Batı Sibirya Bölgesi'nde görülen bir viral kanamalı ateş etkenidir. Dermacentor reticulatus türü keneler başlıca vektördür. İnsanlar enfekte kenelerin tutunması ile veya enfekte hasta veya ölü hayvanların kan, idrar, feçeslerine temasla enfekte olurlar.
Chikungunya virüsünün neden olduğu, akut ateşli bir hastalıktır. Kelime anlamı yerel Tanzanya dilinde 'iki büklüm yapan ' demektir. Eklem iltihapları ve şiddetli ağrılara bağlı hastanın hareketlerinde ve duruşunda kısıtlanma gelişmesi bu tanımlamaya neden olmuştur.
Virüsün insanlar arasında yayılma yolunun ise virüs ile enfekte olan bir hasta ile doğrudan temas edilmesi olduğu düşünülmektedir. Bu, temas, hastadan etrafa saçılan damlacıkların solunması yoluyla, kan ve vücut sıvılarına temasla ya da hastanın vücut sıvıları ile kirlenmiş olan malzemelere dokunma yoluyla bulaşabilir.
Marburg Kanamalı Ateşi hem insan hem de primatları (goril, orangutan, şempanze, gibon, maymunlar, lemurlar) etkileyen, nadir ama ciddi kanamalı ateşlerdendir. Filovirüs ailesinden bir RNA virüsü olan, genetik olarak benzeri bulunmayan, hayvan kaynaklı Marburg virüsü tarafından meydana getirilir.
kürtçenin kirmançi lehçesinde ses anlamina gelmektedir ayni zamanda bu sözcük. hayran, şaşkın, şaşmış olan, ahmak, ebleh, bön, sersem. iki katı maddenin tokuşmasından hasıl olan ses.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de şu ana kadar 5 maymun çiçeği vakası tespit edildiğini açıkladı. "4 hasta iyileşti, 1 hasta ise izolasyonda" dedi. Bakan Koca, maymun çiçeği virüsünün Türkiye için salgın riski taşımadığını söyledi. Dünya, maymun çiçeği virüsünün tehdidi altında.
Virüs; solunum yolundan, öksürme ve hapşırma ile havaya saçılan virüslerin alınması ile ayrıca virüsün bulunduğu ortam ve eşyalara dokunulduktan sonra ağız ve buruna taşınarak bulaşmış olur. Bunun sonucunda; solunum yolları, karaciğer, mide, bağırsak ve sinir sistemine ulaşarak hastalık tablosu yaratır.
Türkiye'de ilk vaka 2009'da saptandı
Hala hastalık çoğunlukla Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Amerika ve Batı Asya'da görülüyor. Avrupa Bölgesi ve Türkiye'nin komşu ülkelerinde 2018'den beri vaka sayılarında artış tespit ediliyor.
Dang, flaviviridae familyasından bir flavivirüs olan dengue virüsün neden olduğu bir viral bir hastalıktır. Hastalık dünyada önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Dengue virüsün dört serotipi bulunmaktadır. Her serotiple oluşan enfeksiyon ömür boyu spesifik bağışıklık bırakır.
Batı Nil Virüsü'nün yayılımını engellemek için derelerin kurutulması, durgun suların tasfiye edilmesi, sivrisineklerden arındırılması gerekiyor. Kuş ve at ölümlerin fazla olduğu durumlarda ilgili sağlık kuruluşlarına haber verilmeli.
1957-1958 Asya gribi pandemisi, güney Çin'deki Guizhou'da ortaya çıkan küresel bir influenza A virüsü alt tipi H2N2 salgınıydı. 1957-1958 pandemisinin neden olduğu ölüm sayısının dünya çapında 1 ila 4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor ve bu da salgını tarihin en ölümcül pandemilerinden biri yapıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri