Dang hummasının hafif veya şiddetli seyrettiği durumlar olabilir. Şiddetli durumlarda, Dengue Hemorajik Ateşi (DHA) ve Dengue Şok Sendromu (DSS) gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bu durumlar kanama eğilimine ve organ yetmezliğine yol açabilir ve hayati tehlike oluşturabilir.
Dang hummasına yakalanan kişi, hastalığın hafif ya da orta dereceli olması durumunda, sadece yeterli miktarda sıvı tüketerek iyileşebilir. Durum daha ciddi ise, damardan sıvı alımı (iğne ya da tüp yoluyla damara sıvı verilmesi) ya da kan nakli (başka bir kişiden kan verilmesi) gerekebilir.
o Dang humması, enfekte bir sivrisinek ısırığı yoluyla insandan insana bulaşır o Aedes aegypti ve Aedes albopictus en bilinen vektörlerdir o DENV ile ilgili olarak üç tip iletim döngüsü tanımlanmıştır: o Orman/enzoonotik döngü – Yağmur ormanlarında Aedes sivrisinekleri ve alçak primatlar.
Ayrıca, dang humması, sarı humma, chikungunya, Zika ve potansiyel olarak Batı Nil virüslerini bulaştırdığı bilinen Aedes aegypti, 2022'den beri Kıbrıs'a yerleşti. Diğer Avrupa ülkelerine yayılmaya devam edebilir. Aedes albopictus daha yaygın olmak üzere her iki tehlikeli tür Türkiye'de de bulunuyor.
Sivrisinek Isırığı ile Bulaşma Riski: Viral bir hastalık olan dang hummasının en yaygın bulaşma yolu Aedes türü sivrisineklerdir. Virüs sivrisineğin tükürük bezlerinden orta bağırsağına geçerek burada çoğalır. Virüs konakçıya geçene kadar yaklaşık 8-12 gün boyunca sivrisineğin bağırsağında kuluçkadadır.
İlgili 41 soru bulundu
Dang Humması, Flaviviridae ailesine ait dengue virüsü tarafından bulaşır ve genellikle Aedes cinsi sivrisineklerin ısırmasıyla insanlara geçer. İnsandan insana doğrudan bulaşma yoktur, ancak enfekte sivrisinekler yoluyla yayılır.
Aedes cinsi sivrisinekler tarafından taşınır ve bulaştırılır. Aedes türü sivrisinekler (Ae. Aegypti veya Ae. Albopictus) dang , zika, chikungunya ve diğer virüsleri de bulaştıran enfekte olmuş ısırığı ile insanlara bulaşır.
Dang virüsü, hamile bir kişiden çocuğuna geçmesi dışında kişiden kişiye bulaşıcı değildir. İlk enfeksiyonda belirtiler genellikle hafiftir ancak DENV'nin farklı bir versiyonu ile başka bir enfeksiyon geçirilirse, ciddi komplikasyon riski artar.
Aegypti veya Ae. Albopictus) dang , zika, chikungunya ve diğer virüsleri de bulaştıran enfekte olmuş ısırığı ile insanlara bulaşır.
Virüs; solunum yolundan, öksürme ve hapşırma ile havaya saçılan virüslerin alınması ile ayrıca virüsün bulunduğu ortam ve eşyalara dokunulduktan sonra ağız ve buruna taşınarak bulaşmış olur. Bunun sonucunda; solunum yolları, karaciğer, mide, bağırsak ve sinir sistemine ulaşarak hastalık tablosu yaratır.
En etkili ve en hızlı ateş düşürme yöntemleri arasında ılık su ile duş almak olduğunu unutmamanız gerekir. Ateşliyken üşümeniz ve sıtmalanmanız durumunda üstünüzü örtmemeli, oda sıcaklığını düşürerek ılık bir duş almalısınız.
Viral enfeksiyonlar sırasında 38,3-40 santigrad derece arasında görülen ateş genellikle 2-3 gün kadar sürmektedir. Ancak bazı enfeksiyonlarda (soğuk algınlığı v.b.) bu değerlerden hafifçe daha yüksek ateş görülebilir ve süre biraz daha uzayabilir.
Hastalık Türkiye'de ilk olarak 2002 yılında dikkatleri çekmiş ve 2003 yılında kesin tanısı konmuştur.
SARI HUMMA NEDİR? Enfekte sivrisineklerin ısırması sonucu bulaşan sarı humma virüsün neden olduğu ciddi bir hastalık. Afrika'nın ve Güney Amerika'nın bazı bölgelerinde görülen sarı humma, grip benzeri bir tablodan, ağır karaciğer hastalığı ve kanamalı ateşe kadar geniş bir hastalık tablosuna yol açıyor.
Bovine spongiform encephalopathy (BSE), sığırların merkezi sinir sistemini etkileyen, yavaş ilerleyen, dejeneratif ve ölümle sonuçlanan bir hastalığıdır. Hastalık yaygın olarak “Deli inek hastalığı” (mad cow disease) olarak da isimlendirilmektedir.
Zika Dang humması, Sarı humma ve Batı Nil virüsüne benzer bir virüs olup Aedes türü sivrisinek aracılığı ile bulaşan bir virüstür. Semptomları çoğunlukla hafiftir ve enfekte olan her 5 kişiden sadece 1'i herhangi bir hastalık belirtisi sergiler. Bu enfeksiyon görülmesi halinde hastaneye yatış sık yapılmaz.
Hastalık temas sonrası 2-14 gün arasında ortaya çıkabilmektedir. Çeşitli nedenlerle bağışıklık sistemi baskılanmış kabul edilen hastalarda hastalık ağır seyredebildiği için virüs yükünün uzun süre vücuttan uzaklaştırılamamasına bağlı olarak bulaştırıcılık süresinin 20 günü bulabildiği gösterilmiştir.
Semptomlar Başladıktan Sonra Bulaşma
Koronavirüs yayılma yolları ile ilgili araştırmalar dünya genelinde devam etmektedir. Edinilen son bilgilere göre COVID-19 hastası bir kişinin; semptom göstermeye başladıktan sonraki ilk 3 günü, bulaştırıcılığın en yüksek olduğu zamandır.
COVID-19 Vücuda Girdikten Sonra Ne kadar Süre Bulaşıcı Olarak Kalır? Güncel bilgilere göre koronavirüs ile enfekte olan bir kişinin enfeksiyonu yayma riski, semptomlar başlamadan 4 gün önce başlar, hastalığı süresince devam eder. Asemptomatik kişiler de virüsü yayılımı benzerdir.
Enfeksiyon ve Mikrobiyoloji Uzmanı Songül Özer Covid -19 nedeniyle sıklıkla sorulan bu soruyu şu şekilde yanıtlıyor: “ Virüs cansız yüzeylerde yaşar. Ama ne kadar süre ile yaşar bu önemli. Virüsler canlı hücrenin içerisinde yaşamak zorundadırlar.
Hastalığa Kırım hemorajik ateşi adı verilmiştir. 1956 yılında Zaire' de ateşli bir hastadan Kongo virüsü tespit edilmiştir. 1969 ise Kongo virüsu ile Kırım hemorajik ateşi virüslerinin aynı virüs olduğu belirlenmiş ve Kırım-Kongo kanamalı ateşi olarak hastalık yeniden adlandırılmıştır.
Sarıhumma virüsü ile enfekte sivrisineklerin ısırması sonucu bulaşan, akut, viral kanamalı bir hastalıktır.
Virüsler. Virüsler, bakterilere nazaran daha küçük olsalar dahi soğuk algınlığından AIDS'e kadar, pek çok hastalığa yol açarlar. Virüslere karşı antibiyotik kullanımı etki etmemektedir. Bu da virüsler ve bakterileri ayıran bir diğer nokta olarak göze çarpar.
Viruslar zorunlu hücre içi parazitlerdir. Viruslar deriyi, direkt inokülasyon, sistemik enfeksiyon veya iç odaktan lokal yayılım olmak üzere 3 şekilde atake edeler. Dermatolojik olarak, viral hastalıklara genellikle DNA virüsleri sebep olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri