Dijital Arşiv Projesi, nüfus hizmetlerinin dayanağı olan aile kütüklerinin ve nüfus olaylarına dayanak teşkil eden ve süresiz muhafaza edilen belgelerin geleceğe taşımak üzere koruma altına almak ve belgelerin kolay ulaşılır olmasını sağlamak amacıyla Aralık 2017'de başlamıştır.
Diğer bir ifade ile ihraç edilen malların bedelleri, iç ticaretten farklı olarak yurtdışından gelen dövizlerle ödenmelidir. İhracatçı yurt dışından gelen dövizi, TL'ye dönüştürmesi sırasında banka tarafından düzenlenen belgeye DAB yani döviz alım belgesi denilmektedir.
Buna göre; 09.12.2022 tarihinden sonra satışı yapılan dövizlere ilişkin düzenlenecek döviz alım belgeleri doğrudan bankalar tarafından KEP aracılığıyla ilgili tapu müdürlüğüne iletilmesi gerekmektedir.
İhracat bedellerinin ve muhabir bankadan talep edilen banka komisyonlarının alışı yapılırken döviz alım belgesi düzenlenir. Dışarıya ödenen komisyoncu komisyonları, muhabirin talep ettiği komisyonlar , vs. için döviz satım belgesi (veya Türk parası transfer belgesi ) düzenlenir.
2. İhracat Bedelinin 180 Gün İçinde Yurda Getirilmesi Uygulaması Devam Ederken, İhracat Bedellerinin En Az %80'inin Türk Lirasına çevrilmesi (DAB'a Bağlanması) Zorunluluğu Kaldırılmıştır: Bundan böyle ihracat bedelinin fiili ihracat tarihinden itibaren 180 gün içinde yurda getirilmesi yeterli olacaktır.
İlgili 21 soru bulundu
İhracat Genelgesinde yapılan düzenleme ile 3 Ocak 2022 tarihinden itibaren İBKB ve DAB'a bağlanan ihracat bedellerinin %25 'inin bankaya satılması zorunluluğu getirilmiştir. ABD doları, Euro ve İngiliz sterlini cinsinden İBKB veya DAB'a bağlanan ihracat bedeli dövizler bozdurma zorunluğu kapsamındadır.
Sayısal radyo yayıncılığı, FM radyo yayıncılı- ğının yerine geçmesi için geliştirilen DAB (Digital Audio Broadcasting), DRM (Digital Radio Mondial) ve HD Radio olarak adlandırı- lan sistemleri kullanmaktadır.
Yani bu tarihten itibaren ihracat bedelinin fiili ihracat tarihinden itibaren 180 gün içinde yurda getirilmesi yeterli olacaktır. Tebliğin getirdiği en önemli değişiklik, ihracat bedelinin en az %80'ininin Türk lirasına çevrilerek Döviz Alım Belgesine bağlanması şartının kaldırılması olmuştur.
Merkez Bankası tarafından yayımlanan İhracat Genelgesi gereği ihracat bedellerinin süresinde yurda getirilerek İhracat Bedeli Kabul Belgesi'ne (İBKB) bağlanması, sonrasında da söz konusu ihracat bedellerinin yazımız tarihi itibarıyla en az %40'lık kısmının ilgili bankaya satılma, yani Türk Lirası'na çevrilme ...
90 günlük ihtarname süresi yahut verilen ek süre sonunda yeniden ek süre almayan ve ihracat hesabını kapatmayanlar vergi dairesi tarafından savcılığa ihbar edilir. 180 (+5) gün içinde yurda getirilmeyen ihracat bedellerini ihbar eder. 10 iş günü içinde 90 gün süreli ihtarname gönderir.
Cevap 11: Muafiyet kapsamındaki ihracat bedelleri için ihracat bedeli olduğunun tevsik edilmesi amacıyla İBKB veya DAB düzenletilmesi halinde bu bedellerin de %25'inin TCMB'ye satılması gereklidir. Diğer taraftan, bu bedellerin sadece Türk lirasına çevrilmesi için bir DAB düzenlenmesi halinde TCMB'ye satış yapılmaz.
İhracat bedelinin yurda getirilmemesi halinde, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ihracatçı hakkında idari para cezasına hükmedilir. Söz konusu idari para cezasına karşı başvuru yolu da yine Kabahatler Kanunu'nda düzenlenmiştir.
DAP başka bir deyişle, Eşyanın alıcı ve satıcı tarafından belirlenmiş olan boşaltma yerinde (bir liman iskelesi, gümrük noktası, havalimanı) boşaltma için hazır durumda nakliye aracının üzerinde alıcı emrine bırakılmasıdır. Tüm gümrük işlemleri, masrafları, gümrükte doğan vergi, resim ve harçlar alıcıya aittir.
BELİRLENEN YERDE TESLİM / DELIVERED AT PLACE (DAP)
Satıcı, hasarı ve masrafları kendisine ait olmak üzere, malların ihracı için gerekli her türlü ihraç iznini veya diğer resmi izinleri alır ve malların ihracı için gerekli gümrük işlemlerini tamamlar.
İhracat bedellerinin En Az % 80'inin TL'ye çevrilmesi (DAB'a Bağlanması) Zorunluluğu Kaldırılmıştır. İhracat bedeli 15.000 USD altı ise, dövizi yurda getirme zorunluluğu bulunmamaktadır. İhracat bedelinin 15.000 USD ve altı bakiyesinin/kalan tutarın yurda getirilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.
DAP teslim şekli, satıcının sözleşme kurallarına uygun şekilde malı hazırlamasını kapsar.Aynı zamanda hasar ve masrafları kendine ait olmak üzere, ihraç için gerekli her türlü izinler alınmalıdır. Malların ihraç ya da teslimden önce farklı bir ülkeye geçişi için gerekli işlemler tamamlanmalıdır.
ÖZET: 2018-32/48 sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (İhracat Bedelleri Hakkında) ile 4 Eylül 2018 tarihinden itibaren altı ay süre ile ihracat bedellerinin 180 gün içerisinde Türkiye'ye getirilme ve % 80'nın bankaya bozdurma zorunluluğu getirildi.
15.000 ABD doları veya eşitinden fazla ihracatların İBKB'ye bağlanarak kapatılmaması halinde bankaların 5 iş günü içinde Vergi Dairesi Başkanlığına veya Vergi Dairesi Müdürlüklerine bilgi vermeleri zorunludur.
[Tek Cümlede Özet: 15.000 USD'yi aştığı için 180 gün içinde yurda getirilerek, İhracat Bedeli Kabul Belgesi'ne bağlanan ihracat bedellerinin %40'ının satılması zorunludur.]
Bankalar Sorumluluğu Vergi Dairesine Atıyor
Eğer ihracat hesabı süresi içerisinde kapatılamazsa, yani ihracat bedeli 180 gün içinde Türkiye'ye getirilip İBKB düzenlenmezse, bu durum banka tarafından vergi dairesine bildiriliyor. Vergi daireleri ihracatçıya 90 gün süreli bir ihtarname gönderiyor.
Döviz olarak ihracat bedelinin yurda getirileceği beyan edilen işlemlerde, TL ile ihracat bedeli ödemesi kabul edilmemektedir. Sadece savaş nedeniyle Ukrayna ve Rusya'dan Türk parası ile yapılan ihracat bedeli ödemeleri kabul edilmektedir. TL ile yapılan ihracat işlemlerinde TL veya dövizle ödeme kabul edilebilir.
Ülkemizde ihracat işlemlerinde KDV hesaplanmaz. Yani yurt dışına mal ve hizmet tesliminde KDV uygulanmaz. Yurt dışına yapılan mal ve hizmet tesliminde faturalar bu duruma uygun olarak belgelenir. 3065 sayılı KDV Kanunun 11/1-a maddesi açıkça belirtmiştir ki ihracatta yapılan mal ve hizmet teslimleri KDV'den muaftır.
İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) Nedir? İhracat bedellerinin yurda getirildiğini ve İhracat Genelgesinde belirtilen oranda dövizin bankaya satıldığını tesvik eden bir belgedir.
Çift azalan bakiye yöntemini veya belirlediğiniz başka bir yöntemi kullanarak, kısmi dönemler de dahil olmak üzere belirlediğiniz herhangi bir dönem için bir malın amortismanını verir. DAB işlevi değişken azalan bakiye sözcüklerinin kısaltılmışıdır.
MADDE 6 – (1) Peşin ödeme olarak ihracatçının hesabına transfer edilen ihracat bedellerinin en az %80'i fiili ihraç tarihinden itibaren en geç 180 gün içerisinde bir bankaya satılır ve ihracat bedellerini alan bankaca DAB düzenlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri