Tahıl, mısır, pamuk, sebze ve meyve gibi birçok ürünün yetiştirilmesinde kullanılır. DAP gübresi, bitkilerin başlangıç dönemlerinde kök sistemlerini güçlendirmeye, çimlenmeyi teşvik etmeye ve bitki sağlığını artırmaya yardımcı olur.
DAP gübresinin meyve ağaçlarında kışın şiddetine göre şubat ve mart aylarında, ilkbaharda ekilecek bitkilerde ise ekimden hemen önce ve genellikle 10-15 cm derinliğe gömülmesi uygundur.
Yani dekar başına 6.6 kilo dap gübre atmanız gerekiyor. Kaç dekar alan gübrelenecekse, dekar başı gübre miktarını bu sayıyla çarpmanız yeterli oluyor. Örneğin, 2 dekar alan için 2 x 6.6 = 13.2 kilogram gübre almalısınız.
Diamonyum Fosfat (DAP) Fosfor ve Azot gibi iki önemli bitki besin elementini bir arada kapsayan KOMPOZE bir gübredir. 100 kg içerisinde 18 kg Azota karşılık 46 kg Fosforpentaoksit (P205) bulunmaktadır. Bu sebeple daha ziyade Fosforlu bir gübre olarak kullanılmaktadır.
İçeriğinde azot ve fosfor gibi iki önemli bitki besin maddesi bulunan kompoze bir gübredir. Yüksek oranda fosfor içerdiğinden bitkinin ilk gelişme dönemlerinde kök gelişimini hızlandırır ve kök sistemini güçlendirir. Çiçeklenmeyi sağlayarak dane ve meyve tutumunu artırır.
İlgili 37 soru bulundu
Etkisi birkaç yıl sürer. Yeterli DAP gübresi verilmediği takdirde kökler zayıf kalır, gelişme yetersiz olur, olgunlaşma gecikir, bitki bodur kalır, yapraklar mor ya da koyu yeşil renk alır, verim düşer.
İçerdiği azot, amonyum (NH4) formunda olduğundan, özellikle bitkilerin ilk gelişim dönemlerinde oldukça etkilidir. Diamonyum fosfat (DAP) gübre yüksek verimin yanı sıra meyve ve sebzelerde iyi renk oluşumu, aşırı soğuğa ve kuraklığa yüksek tolerans, hastalık ve zararlılara dayanıklılık ve uzun raf ömrü sağlar.
DAP gübresi hububat için uygun bir gübre olup, İç Anadolu da yoğun şekilde tercih edilmektedir. Ayrıca fosfor eksikliğinin yoğun hissedildiği topraklarda bir çok üründe başarı ile uygulanabilmektedir. Hububat ekimlerinde mibzerle tohum derinliğine ve banda verilerek uygulanmalıdır.
DAP gübresi tüm taban gübreler gibi ekim öncesi veya ekimle birlikte uygulanmalı ve toprağa karıştırılmalıdır. DAP gübresi içeriğindeki fosforun toprakta tutulması ve toprağın derinliklerine doğru hareket edememesinden dolayı çimlenme sonrası uygulanması etkisini göstermez.
Dap Gübre Ne İşe Yarar? Bitkiler yaşamsal faaliyetleri için ihtiyaç duydukları enerji için fosfora ihtiyaç duyar. Fosfor bitkilerin kök gelişim için çok önemlidir. Bu sebeple Dap gübre bitkinin fosfor ihtiyacını karşılamak için kullanılır.
DAP taban gübresi, alınan verimi büyük oranda arttırır. Düzenli ve uygun kullanım teknikleri ile gözle görünür değişimler yakalayabilirsiniz. Genellikle kış ve ilkbahar aylarında uygulama yapılır.
Taban gübrelemesi, ekim veya dikimin hemen öncesinde yapılabildiği gibi ekim/dikim sırasında da gerçekleştirilebiliyor. Elle veya mibzerle taban gübresi atılabiliyor. Serpilerek, çizgi halinde banda veya ocağa verilerek taban gübrelemesi yapılabiliyor.
Ülkemizde DAP gübresi, tarım sektöründe yaygın bir şekilde kullanılan fosforlu bir gübre türüdür. İçeriğinde %18 azot ve %46 fosfor pentoksit bulunduran DAP, özellikle bitki büyümesinin başlangıç dönemlerinde tercih edilir.
Gübrelemeden sonra bitki iyice sulanmalıdır. Gübreleme gölgede yapılmalı ve uygulama akşamüstü olmalıdır. Böylece yapraklar üzerine damlayan eriyiğin yanık lekeleri oluşturması önlenmiş olur.
Domatese Hangi Gübre Atılır? Domatese azot, fosfor ve potasyum içeren gübreleri atabilirsiniz. Toprağınız dengeli ve kompostlu ise potasyum ağırlıklı gübreler kullanabilirsiniz. Bitkiler gelişim aşamasındaysa ve toprağınız azot açısından zayıfsa her üç bileşenin de dengelendiği gübreleri seçebilirsiniz.
Taban gübresi olarak sadece azot ve fosfor verilmek istendiğinde daha çok DAP tercih edilirken, ikinci sırada 20.20.0 kompoze gübre tercih edilmiştir. 1998 yılından sonra 20.20.0.+Zn gübresi de kullanılmaya başlanmış ve kullanımda payını artırmıştır.
Fosforlu ve sülfatlı gübrelerle kalsiyumlu gübreler kesinlikle karıştırılmaz. Yaprak gübreleri kimyasal olarak bir tuzdur.
Potasyum Klorür (KCI)
Başka bir deyişle; potasyumun en çok olduğu gübredir. Suda çözülebilen bu gübrenin içeriğinde %50 den fazla potasyum bulunur. Fotosentez işlemini arttıran bu gübre aynı zamanda verim artışı sağlar. Tütün ve patates gibi klor sevmeyen bitkiler dışında tüm bitkilerde kullanılabilir.
Taban Gübre uygulaması tek yıllık bitkilerde tohum ekim, fide dikim öncesi veya tohum ekimi ile birlikte, çok yıllık bitkilerde (meyve-bağ-zeytin-fındık gibi) ise sürgünlerde göz kabarmasından (üretici deyimi ile su yürümesinden) 2-3 hafta önce uygulanmalıdır.
15.15.15 + ZN gübresi mısır, tütün, patates, meyve ağaçları, bağ, zeytin ve narenciye ile her türlü sebze yetiştiriciliğince rahatlıkla kullanılabilir. Sebzelerde fide dikiminden 1-2 hafta önce, ağaçlarda ise tomurcuklanmadan 3-4 hafta önce kullanılmalıdır.
En çok kullanılan taban gübreleri 20-20-0 gübresi, organomineral gübre ve DAP (Diamonyum Fosfat) gübresidir. Azotlu gübreler (Nitrat bazlı gübreler, Avrupa ve Türkiye'de en yaygın kullanılan taban gübrelerdir.)
18 46 gübre cevize ne zaman verilir, hangi ayda verilmeli, diğer adı DAP gübresi olan 18 46 gübreyi kış aylarının sonuna doğru ceviz ağacı gözleri uyanmadan önce verilir.
Diamonyum fosfat (DAP; IUPAC adı diamonyum hidrojen fosfat; kimyasal formülü (NH4)2(HPO4) olan amonyak]] ve fosforik asitin reaksiyonu ile üretilebilen bir dizi suda çözünür amonyum fosfat tuzlarından biridir.
Map gübresi sebzelerde, tarla bitkilerinde, bostanda, ekim veya dikim öncesinde, meyve ağaçlarında, zeytinde ve bağda şubat, mart aylarında kullanılabilir. Çiçekteki kiraz ağacı.
Ahır gübreleri içerisinde en kuvvetlisi kümes hayvanlarının (özellikler güvercin) gübreleridir. Bunun için bu gübrelerin daha az oranda kullanılması gerekir. Ayrıca koyun gübresi de sığır gübresine nazaran daha az kullanılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri