A- Kolayda Mallar: Tüketicilerin az çaba sarf ederek satın almaya niyetli oldukları, genelde diğer ürünlere göre daha sık satın alınan, göreli olarak daha düşük fiyatlara sahip ürün grubudur (Ekmek, çay, şeker, pirinç vb.).
Serbest Mallar
İnsan açısından hayati önem arz ediyor olmasına rağmen, ihtiyaç duyulduğu anda ve herhangi bir bedel ödenmeksizin veya çaba harcanmaksızın elde edilebilen, dolayısıyla herhangi bir maliyeti ve fiyatı olmayan mallara verilen addır (örneğin, hava, güneş ışığı).
Bu kavramları açıklayalım: Ara mallar, başka malların üretiminde girdi olarak kullanılır. Buğday un üretiminde, domates ise salça üretiminde bir ara maldır.
İkame kelimesi, gündelik yaşamda da sıklıkla kullanılan bir sıfattır. Örneğin tereyağı bulunmadığı takdirde yerine margarin kullanılabilir. Bu durumda margarin ikame maldır. Pazarlamada ikame mallara örnek olarak kırmızı ve beyaz et verilebilir.
Ekonomide malın pek çok türü vardır: kamu malı (telefon kulübesi, toplu taşıma araçları, parklar...), özel mal/mülk (ev, araba, ziynet eşyaları...), vakıf malı (herhangi bir bina, ticarethane...), kurum malı (şirket otomobili, ürün otomatları...) gibi. Mal Türkçede büyükbaş hayvan, sığır anlamına da gelmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Ekonomiyi ilgilendiren yalnızca ekonomik mallardır. Kıt olan ekonomik mallar, emek ve masraf karşılığı elde edilir. Bir malın serbest veya ekonomik mal olması duruma göre değişebilir. Soluduğumuz hava serbest mal iken su altındaki dalgıçlar ve uzayda araştırma yapan astronotlar için ekonomik maldır.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu uyarınca yasal mal rejimi “Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi”dir. Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi uyarınca eşlerin “Kişisel Mal” ve “Edinilmiş Mal” olmak üzere iki grup malvarlıkları bulunmaktadır.
Buna göre tüketimde rekabetin ve tüketimden dışlamanın mümkün olduğu mallar özel mallar olarak, tüketimde rekabetin ve tüketimden dışlamanın mümkün olmadığı mallar ise kamusal mal olarak tanımlanırken, bu iki uç arasında kalan mallar da karma mallar olarak sınıflandırılmaktadır.
(Complementary goods) Talep ve tüketimi birbirine bağlı olan mallardır. Otomobil fiyatları düşerken, otomobil talebiyle birlikte talep edilen benzin miktarı da artıyorsa otomobil ve benzin tamamlayıcı mallardır.
İkame malın fiyatı artarsa, diğer malın talebi artar. İkame malın fiyatı azalırsa diğer malın talebi azalır. Eğer iki maldan birisinden fayda elde etmek ya da o malın mevcut faydasını arttırmak başka bir mal ile birlikte kullanılmasını gerektiriyorsa bu mallara tamamlayıcı mallar denir.
Dayanıksız mallar ise fayda sağlandığında yok olan, biten mallara verilen addır. Şeker, ekmek, benzin, mum gibi. İktisat literatüründeki dayanıksız mal kavramı, günlük hayatta kullanılan dayanıksız mal kavramı ile karıştırılmamalıdır. Kötü yapılmış, kısa sürede eskiyen bir ayakkabıya halk dilinde dayanıksız mal denir.
Sözgelimi “Domates nihai mal mıdır, yoksa ara malı mıdır?” sorusu hatalıdır. Çünkü kullanım yeri konusunda bilgi eksikliği vardır. Eğer domates salça üretiminde kullanılacaksa, bir girdi ve ara malıdır. Eğer sofralık olarak, doğrudan tüketiciye sunulacaksa, nihai maldır.
Üretilerek satışa sunulan, ihtiyacı karşılayan çıktı, somut ve soyut özelliklerin bütünüdür. Mamul kelimesi Arapçadan Türkçeye geçmiştir ve yeni Türkçede "ürün" kelimesi ile karşılanmaktadır.
Klasik lüks mallar arasında haute couture giysiler, aksesuarlar ve valizler bulunur. Birçok pazarda, örneğin otomobiller, yatlar, şarap, şişelenmiş su, kahve, çay, yiyecekler, saatler, giysiler, mücevher ve yüksek kaliteli ses ekipmanının lüks versiyonları dahil olmak üzere lüks bir segmenti vardır.
Yapılış amacı önemli olmaksızın, herhangi bir bozulma meydana gelmeden taşınabilen tüm yapılar taşınır mal olarak ifade edilir. Ayrıca, başka bir yerde imal edilse bile farklı bir taşınmaz mala monte edilen yapılar da taşınır mal tanımına uygundur. Baraka ya da büfeler bu tanım kapsamında örnek olarak verilebilir.
Bunlar karşılıksız kazandırmalar, saklı pay, meslek veya sanat için verilen mal ve kişisel kazançtır. Yönetim hakkı ana babadan alınmış serbest malların yönetimi ayırt etme gücüne sahip çocukta olabileceği gibi üçüncü bir kişiye de bırakılabilir.
(Substitute products) Aynı ihtiyacın karşılanmasına yönelik olarak üretilmiş ve birbirlerinin yerine kullanılabilen mallardır.
İkame Etkisi: Her mal benzersiz olmasına rağmen, yerine kullanılabilecek yani ikame edilebilecek mallar mevcuttur. Bir malın fiyatı yükseldiğinde, insanlar o maldan daha az satın alırlar ve ikame maldan ise daha fazla tüketirler. hizmetlerin talep edilen miktarlarının azalması gerekir.
Zorunlu mal; ikame imkânı düşük olan maldır. Yani insan refahı için önemlidir, bu nedenle talep elastikiyeti inelastiktir. Lüks mal ise, birçok ikameye sahip olan yaşam için zorunlu olmayan maldır, bu nedenle talebi elastiktir.
Örneğin hastane, karakol, vergi dairesi binaları, hizmet malı grubundandır. Orta malları, ya meralarda olduğu üzere belirli bir köy ya da kasaba halkının ya da yollar ve meydanlarda olduğu üzere toplumun tamamının ortak kullanımında bulunan mallardır.
Eğitim, sağlık hizmetleri, toplu konut, çocukların zorunlu olarak aşılanması ve okullarda parasız süt dağıtılması, huzur evleri, rehabilitasyon merkezleri, ana okulu, emniyet kemeri takılması zorunluluğu gibi mal ve hizmetler erdemli mallardır.
Bölünemeyen ve bireylere tahsis edilmeksizin birlikte tüketilen, dışlamanın ve rekabetin söz konusu olmadığı mal ve hizmetler maliye teorisinde kamusal mallar olarak adlandırılmaktadır. Toplumsal ihtiyaçlardan doğan bu tür malların sunumu devletin en temel görevidir ve bu yönüyle oldukça önemli bir konudur.
Eşler yasal mal rejimi olan edinilmiş mallara katılma rejimine tabi iseler, öncelikle kişisel mallar ve edinilmiş mallar belirlenmelidir. Kabaca evlilik birliği içerisinde edinilen mallar, edinilmiş mallardır ve bunlar üzerinde her iki eşin de ortak hak sahipliği vardır.
Kişisel malları kısaca açıklayalım: Eşlerden birinin yalnızca kişisel kullanımına yarayan eşya o eşin kişisel malıdır. Giysiler, erkeğin traş makinası gibi tamamen bireysel kullanıma tahsisli eşyalar eşlerin her birinin kişisel malıdır. Evlilik tarihinden önce eşlerin sahip olduğu mallar eşlerin kişisel malıdır.
Evlilik devam ettiği sürece eşlerin elde ettiği varlıklar üzerinde diğer eşin hakkı olur. Boşanmada mal paylaşımı boşanma davasından ayrı bir dava ile yapılır. Mal rejiminin tasfiyesi denilen bu dava ile eşlerin malvarlıkları eşler arasında paylaştırılır. Eşlerin kişisel malları mal paylaşımına tabi olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri