2. Dar Mükellef Kurumlarda: Türkiye'de ticari faaliyette bulunan dar mükellefıyete tabi kurumlar, bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları dolayısıyla geçici vergi ödeyeceklerdir.
Basit usulde vergilendirilenler hariç ticari kazanç sahipleri, serbest meslek erbabı ve kurumlar vergisi mükellefleri geçici vergi ödemek zorundadırlar.
Kanun maddesinden de anlaşılacağı üzere dar mükellef gerçek ve tüzel kişiler, sadece Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratlar üzerinden vergilendirilir, yabancı ülkelerde elde ettikleri kazanç ve iratlarını Türkiye'de beyan etmezler.
BEYANNAMENİN VERİLME ZAMANI VE ŞEKLİ
Dar mükelleflerin, 1 Ocak 2019 – 31 Aralık 2019 dönemine ait beyana tabi kira gelirleri için 1 - 31 Mart 2020 tarihleri arasında yıllık gelir vergisi beyannamelerini vermeleri gerekmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Kısaca anlatmak gerekirse, yasal olarak iş yerlerinin Türkiye içerisinde olmamasına rağmen yurt içerisinden gelir elde eden kişilerin kazançları vergiye tabi tutulur. Bu vergi türüne tabi tutulan kişilere ise dar mükellef adı verilir.
Tam mükellefiyette gerçek kişiler, Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri ka zanç ve iratların tamamı üzerinden vergilendirilirken dar mükellefiyette Türkiye'de yerleşmiş olmayan gerçek kişiler sadece Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratlar üzerinden vergilendirilirler.
Türkiye' de yerleşmiş olmayan gerçek kişiler (dar mükellefler) ise, yalnızca Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratlar üzerinden vergilendirilirler. Buna göre, Türkiye'de bir ikametgahı bulunmayanlar ile Türkiye'de 6 aydan daha kısa süre bulunanlar dar mükellef olarak vergilendirilir.
Dar mükellefiyette kurumlar vergisi, mükellefin Türkiye'yi terk etmesi halinde, beyanname verme süresi içinde ödenir (KVK.m.29).
Türkiye'de herhangi bir iş merkezi bulunmayan ancak ülke sınırıları içerisinde kazanç sağlayan kişi ve kurumların da vergi verme yükümlülüğü vardır. Bu türden vergilendirmeye tabi olan kişi ve kurumlara dar mükellef denir.
Zirai kazanç sahipleri ile ücret, menkul ve gayrimenkul sermaye iradı, diğer kazanç ve irat elde eden gelir vergisi mükelleflerinin geçici vergi ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Geçici vergi, gerçek usulde vergilendirilen ticari kazanç sahipleri ile serbest meslek erbabı ve kurumlar vergisi mükelleflerinin cari vergilendirme döneminin gelir ve kurumlar vergisine mahsuben üçer aylık kazançları üzerinden hesaplanarak ödenen bir peşin vergi uygulamasıdır.
Geçici vergi, diğer adı ile peşin vergi olan , gerçek usulde vergi veren serbest meslek erbabı, ticari kazanç sahipleri ve kurumsal vergi mükellefler tarafından ödenen bir vergi türüdür. Üçer aylık kazanç üzerinden hesaplanır ve ödenir.
Şahıs şirketleri aşağıdaki vergileri ödemekle yükümlüdür: Damga vergisi. Katma Değer Vergisi (KDV) Geçici Vergi.
Güncel verilere göre 2023 yılı için geçici vergi oranı gelir vergisi ve kurumlar vergisi gibi ayrı başlıklar altında açıklanmıştır. Bu bağlamda gelir vergisi mükelleflerinin %15 ve kurumlar vergisi mükelleflerinin %20 oranında vergi ödemesine karar verilmiştir.
Ancak bu değişiklik 1.10.2023 tarihinden itibaren geçerli olduğu için 2023 yılı üç dönem geçici vergi beyannamelerine uygulanacak geçici vergi oranı %25 olacaktır.
Kurumlar vergisi mükelleflerinden kanuni ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayanlar dar mükellef olarak adlandırılmakta ve sadece Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratlar üzerinden vergilendirilmektedirler.
Geçici vergiler, gelir vergisi mükellefleri için Mart ayında verilen gelir vergisi beyannemesinden mahsup ediliyor. Kurumlar Vergisi mükellefi iseniz takip eden yılın Nisan ayında vereceğiniz Kurumlar Vergisi Beyannamesi'nden mahsup ediliyor.
Yasal ve iş merkezlerinden her ikisi de Türkiye'de olmamasına rağmen ülke sınırları içerisinde gelir eden kişilerin kazançları üzerinden vergilendirme yapılır. Bu tür bir vergilendirmeye tabi tutulan kişilere de dar mükellef denir.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 101/5. maddesinde ise dar mükellef gerçek kişilerce elde edilen vergisi tevkif suretiyle alınmamış bulunan menkul sermaye iratlarının münferit beyanname ile elde edilme tarihinden itibaren 15 gün içinde bildirilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Geçici Vergi Beyannamesi, kazanç vergilerinin tahsilatını öne almayı ve kazançların elde edildiği takvim yılına yaymayı amaçlamaktadır. Geçici vergiler, Geçici Vergi Beyannamesi düzenlemek için beyan edilir ve bu beyana istinaden ödenir.
Dar mükellef ise, sadece belirli vergi türlerinden sorumlu olan kişi veya kurumlar için kullanılan bir terimdir. Örneğin, bir şirket sadece kurumlar vergisi yükümlülüğüne sahip olabilir veya sadece kurumlar vergisi veya sadece kurumlar vergisi veya sadece kurumlar vergisi yükümlülüğüne sahip olabilir.
Mükellefiyet Türleri
Gelir Vergisi Kanunu, gelir vergisi mükelleflerini Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri gelirlerin tamamı üzerinden vergilendirilecek, tam mükellefler, ile; sadece Türkiye'de elde ettikleri kazançlar üzerinden vergilendirilecek, dar mükellefler, olmak üzere ikiye ayırmıştır.
Gelir vergisi gelir sahibinin bir yıl içerisinde elde ettiği toplam gelir üzerinden hesaplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri