Niş pazarlama veya hedef pazarlama olarak da adlandırılan dar yayın, medya mesajlarının değerler, tercihler, demografik özellikler ve/veya abonelik tarafından tanımlanan kamunun belirli kesimlerine yöneltilmesini içermektedir. Dar yayın, kitlesel izleyicilerin var olmadığı postmodern fikrine dayanmaktadır.
Dar dilimli pazarlama (niş pazarlama) stratejisi
Niş pazarlama, dar anlamda belirlenmiş gereksinimleri veya çok özel bir dizi gereksinimleri olan daha küçük grupları kapsayan pazarlama stratejisidir.
Niş pazar çok dar bir tüketici grubunun istek ve gereksinmelerine göre bölümlenmiş pazarlardır. Büyük işletmelerin girmek istemediği ya da göremediği özel pazar bölümleri, sınırlı tüketicisi olan bir yapıya sahiptir. Ortopedik ürünler, çok büyük numarada giysi, ayakkabı, özel turizm etkinlikleri gibi.
İngilizcede “Niche Marketing” olarak adlandırılan niş pazarlama; mal ya da hizmet ihtiyacı duyan benzer karakteristik ihtiyaçlara sahip küçük bir tüketici grubunun ihtiyaç ve isteklerini daha iyi karşılamak amacı ile geliştirilen dar kapsama sahip, küçük bir pazarlama stratejisidir.
İlgili 34 soru bulundu
Nöropazarlama; müşterilerin kararları, tercihleri, motivasyonları hakkında fikir sahibi olabilmek için sinirsel ve fizyolojik sinyallerin ölçülmesi şeklinde tanımlanır. En yaygın olarak kullanılan yöntem, nöral aktiviteyi ölçen beyin taraması ile göz hareketlerinin fizyolojik olarak incelenmesidir.
Brown (2001b) Retro pazarlamayı, “Bir önceki tarihsel döneme ait ürün veya hizmetin canlanması veya yeniden başlatılmasıdır” olarak tanımlamaktadır (Brown, 2001b:6). Retro pazarlama, geçmiş döneme ait çağrışımlarla (müzik, koku, filmler, kitaplar vb.) farklı bir pazarlama yaklaşımını ortaya koymaktadır.
Niş pazarlamanın ilk adımı hedef kitle-ihtiyaç ikilisi ile başlar. Başarıya ulaşmanın tek yolu, hedef kitleyi ve ihtiyaçlarını doğru tanımlayabilmekten geçer. Yani oldukça teferruatlı bir pazar araştırmasının yanında demografik bir inceleme de gereklidir.
Niş ürün satışı yapmak demek, tüketicilerin tek tercih olmak demektir. Aynı zamanda bir rekabet ortamı içerisinde pazarlama için efor sarf etmemeniz demektir. Sizden sonra sattığınız ürünün bir başka satıcı satmaya başlasa bile ilk satan siz olacağınız için müşterilerin her zaman ilk tercihi siz olacaksınız.
Niş, pazarın belirli bölümden bulunan özel bir ürünü ifade etmektedir. E-ticarette niş kategorisi, satılan ürün çeşitlerini yani sattığınız özel alanı tanımlamaktadır. Örnek olarak; herhangi bir şeyi satmak yerine dar bir kitleyi kapsayan ürün alanına denir. Niş sektöre odaklanmak anlamına gelmektedir.
Terimin iş hayatındaki anlamı da diğer anlamlarına yakındır: İş hayatında “niş”, bir girişimcinin kazanç sağlayabileceği bir pazar boşluğu anlamına gelir. Pazarda bulunan boşluğa ilk girenler daha kolay müşteri bulur, satışlarını daha hızlı artırır ve yıpratıcı rekabetten hiç olmazsa bir süre uzak kalır.
firmaların müşterilerin istekleri doğrultusunda pazardaki küçük boşlukları görüp o alanlara yönelik mal veya hizmet üretmesi.
Tüketicilerin çeşitli tipte mamulleri tercih etmeleri, pazarda heterojenliğe yol açar. Birbirinden farklı tipte mamullere ihtiyaç duyan tüketim birimlerinden oluşan pazara heterojen pazar denir.
Örneğin jilet ve birtakım tıraş ürünleri satan bir firmanın hedef pazarı 20-60 yaş aralığındaki erkekler olurken, bir anne bebek şirketi 25-40 yaş arası kadınları hedefliyor olabilir. Şirketin doğasına göre çeşitlenen bu pazar, satışa sunduğunuz ürünün en çok hangi nüfus grubuna hitap ettiğiyle alakalıdır.
Başka bir ifade ile pazar yönlülük, müşterinin şimdiki ve gelecekteki ihtiyaçları hakkında bilgilerin toplanması ve bu bilgilerin bölümler arasında etkili bir şekilde paylaşılarak pazara verilecek tepkilerin belirlenmesi ve uygulanmasını kapsamaktadır (Kohli ve Jaworski, 1990).
Dropshipping yöntemi, “niş pazar” olarak adlandırılan bir sanal mağaza modeli ile spesifik bir hedef kitleye ulaşarak ürün siparişi alınması şeklinde gerçekleşiyor. Daha basit bir ifadeyle dropshipping sistemi şöyle işliyor: Müşteri çevrimiçi mağazanızdan ürünü satın alıyor.
Binalardaki duvar süslemeleri arasında hem işlevsel hem de görsel olarak önemli bir yere sahip olan niş, çok eski zamanlardan beri kullanılagelen bir mimari ögedir. Saraylarda ve çeşmelerde kuşların da su içebilmesi için oyulmuş hücreciklere de niş adı verilir.
Niş, mimari bir öğe olup duvardaki dekoratif boşluklara verilen isimdir. Duvarda özel bölmeler açılarak dekoratif kullanım alanı oluşturmak şeklinde uygulanır. Niş uygulamaları çeşitli malzemelerle yapılmakla birlikte alçının son yıllarda mimari yapılarda sıkça kullanılması ile genellikle alçıdan yapılır.
Yeşil pazarlama; kirlilik, enerji tüketimi ve tükenebilir kaynakların tüketiminin olumlu ve olumsuz yanlarını inceleyen toplumun ve tüketicilerin ihtiyacını tatmin etmede sorumluluk anlayışı içerisinde uzun vadeli karlılığı hedefleyen bir iş stratejisidir.
E-ticarette niş pazar araştırmaları yaparak henüz keşfedilmemiş ya da fazla yatırım yapılmamış ürün gruplarını bulabilirsiniz. Niş pazar ürünleri ile daha düşük trafik hacimlerine ve daha az kitleye ulaşılsa da, talep gören ürünlere yönelerek doğru pazarlama çalışmalarıyla pazarın büyük payına hitap edilebilir.
Henüz keşfedilmemiş ya da yatırım yapılmamış bir üründür. Herkes tarafından talep edilmez, dolayısıyla belli bir kitleye hitap eder. Yoğun rekabet şartları içerisinde niş ürünler firmanızın öne çıkması için avantaj olabilir.
İlişkisel pazarlama kavramı, ilk olarak 1983 yılında Berry tarafından ortaya atılmıştır. Berry ilişkisel pazarlama kavramını, çoklu hizmet organizasyonlarında müşteri ilişkilerinin oluşturulması, sürdürülmesi ve geliştirilmesi olarak tanımlamıştır (Berry, 2002:61).
Deneyimsel pazarlama, açılır mağazalar ve sanat etkinlikler gibi deneyimler yoluyla markaların müşterilerle bağlantı kurmasını sağlayan bir süreçtir. Markalar için benzersiz ve akılda kalıcı anlar yaratmanın etkili bir yolu olarak genellikle yüz yüze gerçekleştirilir ve dijital bileşenler içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri