Zedelenme sonrası o bölgede kanama olur ve bunun devamı ve orada kalması iyileşme sürecini geciktirir. Zedelenen bölgenin istirahati ve yükseltilmesinin yanı sıra buz kompresinin yararı mevcuttur. Zedelenmenin hemen sonrasında uygulanan buz kompresi, şişliği, kanamayı, spazmı, ağrı ve enflamasyonu azaltır.
Çocuğumuzun maruz kaldığı darbenin düşük şiddetli olduğu hallerde, genelde darbeyi alan vücut bölgesinde kızarıklık ve hafif şişlikle sınırlı belirtiler söz konusudur. Bu tür durumlarda darbe alan kısma (buz veya soğuk suyla ıslatılmış bezle) soğuk uygulayarak daha fazla şişmesini önlemek yeterlidir.
Buz kompresi, kan damarlarında büzüşmeye neden olur. Kan damarlarında oluşan büzülme sayesinde şişlik ve kanama ciddi oranda azalmaktadır. Şişlik ve kanamanın azalması da oluşan harabiyet etkilerini azaltır.
Şişen bölgeye soğuk ya da buz uygulandığında dokular ile damarlar büzüşerek şişliği büyütecek yeni kan akışı ve sıvı sevkiyatını azaltır. Yaralanmadan hemen sonra uygu- lanan soğutma işlemi hücrelerin metabolik faaliyetlerini de yavaşlatarak düşük oksijen seviyesine karşı toleransla- rını artırır.
Morluğun birkaç gün içinde iyileşmesini sağlayan bu yöntemi uygulamak oldukça basit. Yapmanız gereken tek şey her saat başı veya birkaç saatte bir morluk üzerine buz koymak. Bu işlem şişmeyi ve iltihaplanmayı önler, morluğun da kısa sürede geçmesine yardımcı olur.
İlgili 21 soru bulundu
Ayak ezilmesine iyi gelen yöntemler arasında buz ve et tedavisi yer alır. Buz ile yapılan soğuk kompres ayak ezilmesi de dahil olmak üzere tüm ezilmelere iyi gelen bir yöntemdir. Ezilme, kırılma, zedelenme ve çatlama gibi sorunlar karşısında soğu kompres uygulanması gerekir.
* Kırık yerin üzerine havluya sarılı buz torbası konur. Bu sırada yaralı kısmın kalp seviyesinden yukarıda olmasına özen gösterilir. Yaralının üzeri örtülerek sıcak tutulur. * Açık kırıklarda kanamayı durduracak önlemler uygulanır.
Soğuk uygulama yöntemi, birçok tıbbi durumda semptomların hafifletilmesi ve iyileşme sürecinin hızlandırılması için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde genellikle buz veya soğuk kompres kullanılır ve uygulanan soğuk, ağrıyı azaltır, şişliği azaltır ve kan dolaşımını düzenler.
İltihap azalması: Soğuk uygulama, iltihaplı dokulardaki kan damarlarını daraltarak ödem ve iltihabın azalmasına yardımcı olabilir. Ağrı kesici etki: Soğuk, sinir uçlarına uygulandığında ağrı sinyallerinin iletilmesini engelleyebilir, bu da ağrının hafiflemesine neden olabilir.
Az yağlı bölgelerde 10 dakika yeterlidir. Fazla yağlı bölgelerde 20-30 dakika uygulanmalıdır. Adale gerilme ve kanamalarında uzun süreli uygulamalar gerekmektedir. Ancak akıldan çıkartılmaması gereken önemi bir husus, çok uzun süreli buz kompresininde dokularda harabiyet yapacağıdır.
Soğuk uygulama ile damarlarda daralma (vazokonstriksiyon) sağlanır. Böylece belli bir bölgedeki kan akımı azaltılabilir. Buna bağlı olarak bağışıklık sistemi aktivitesi (inflamasyon) ve ödem azalır. Eklem ve tendonlardaki ödem ağrıya neden olduğundan ödemin azaltılması ağrıyı hafifletir.
Sakatlanmış bir bölgeye buz torbası uygulandığında, kan damarlarının daralmasına neden olarak bölgeye giden kan akışını azaltır. Bu da şişlik ve iltihaplanmanın azalmasına yardımcı olur. Buz torbasından gelen soğuk, bölgedeki sinirleri uyuşturarak ağrının anında giderilmesini sağlar.
Soğuk Uygulama Çeşitleri
Ödemi ve enflamasyonu azaltır Bölgenin oksijen ihtiyacını azaltır. Gerginlik ve ağrıyı azaltır. Bakteriyel çoğalmayı geciktirir Lokal anestezi sağlar.
Şişen bölgeye soğuk ya da buz uygulandığında dokular ile damarlar büzüşerek şişliği büyütecek yeni kan akışı ve sıvı sevkiyatını azaltır.
Bu hücreler, hasarlı dokuyu öldürerek iyileşmeyi başlatır. Doğal olarak buz uygulandığında aslında vücudun doğal IGF-1 salınımını engelliyor ve bu nedenle iyileşme sürecinin başlamasını geciktiriyor olabiliriz.
Bölgesel ödemler için ödem olan yere soğuk bir paket buz, cildinizin donmasını önlemek için de buz torbasıyla cildinizin arasına ince bir bez koyduğunuzdan emin olun. Buzu 10-15 dakika bölgenin üzerinde tutun. Bu yöntem ağrı ve şişlik devam ederse günde birkaç kez yapılabilir.
Buz: Buz iltihabı ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Gün iki kez 10-15 dakika boyunca ağrılı alanı buz uygulanabilir.
İltihaplı bölgeye sıcak veya soğuk kompres uygulamak, şişmeyi ve ağrıyı azaltabilir.
Araştırmacılar, buz banyosunun kas hücreleri için gerekli protein sente- zi işlemini sekteye uğrattığını düşünüyor. Yürüyüş ve koşu gibi dayanıklılık odaklı sporlarda ise buz banyosunun etkisi olumlu yönde.
Akur inflamasyon için dinlenme, buz kompres ve iyi yara bakımı yeterli olabilmektedir.
Cildinizi, özellikle de göz altı gibi hassas noktaları uzun süre aşırı soğuğa maruz bırakmamalısınız. Buzu cildinize asla doğrudan sürmemelisiniz. Aksi halde buz yanıkları oluşabilir, aman dikkat.
İmplant Sonrasında Uygulanacak Buz Tedavisinin Püf Noktaları
İlk gün için önerilen, beş dakika süreyle buz kompresinin tüm gün boyunca uygulanmasıdır. Bu uygulama, şişlik ve ağrının azaltılmasında etkili bir yöntem olarak kabul edilir. İkinci gün ise, on dakikalık aralıklarla buz tedavisine devam edilmesi yeterlidir.
Bilek üzerindeki şişlik, hareketle ya da hareketsiz olarak ortaya çıkan ağrı en sık görülen belirtilerdir. Radius kırıklarında el bileğinde çatal sırtına benzer bir şekil bozukluğu da oluşmaktadır. Eğer travmaya maruz kalındıysa, ağrı ve şişlik varsa, kırık şüphesinin mutlaka akılda bulundurulması gerekir.
Kırık ve çıkık nasıl ayırt edilir? Kemiğin kırıldığı bölgede hareket fonksiyonları zor bir duruma gelmektedir. Kırık bölgesinde hareket gerçekleşmesi imkansız bir hale gelmektedir. Çatlak durumlarında ise kemik bütünlüğünün devamı sağlandığından dolayı hareket durumu gerçekleşebilir.
Kemik yapısının bozulması ile oluşan kırıkların en belirgin özelliği ağrıdır. Kırık bölgesinde oluşan ağrı, şekil bozukluğu, morarma, kızarıklık ya da şişme gibi semptomlar kırık belirtileri arasında yer almaktadır. Ayrıca kırık oluşan bölgede hareket kısıtlılığı da görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri