Sütü biraz fazlaca kaynatıp, kısık ateşte fazladan bekleterek dibinin tutması sağlanır. (abartmadan). sonra bu süt mayalanır ve yanık kokulu yoğurt elde edilir. Süt taşmışsa ve bundan dolayı da ortaya yanık kokusu oluşmuşsa, yanmış olan ocağın üzerine birkaç damla sirke damlatılması gerekmektedir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Yanık kokan sütten yoğurt olur mu? Dibi yanık yoğurt da denilir. İnek ve keçi sütünden yapılabileceği gibi daha çok koyun sütünden yapılır. Normal yoğurttan farkı; süt kaynatılırken dibi tutturulur ve bu şekilde yanık kokusunu alan süt toprak kaplarda mayalandırılır.
sütü biraz fazlaca kaynatıp, kısık ateşte fazladan bekleterek dibinin tutması sağlanır (abartmadan). sonra bu süt mayalanır ve yanık kokulu yoğurt elde edilir.
Yanık sütten yanık kokulu yoğurt, yanık kokulu süzme yoğurt, yanık kokulu muhallebi, yanık kokulu sütlaç ve sütle yapılan her çeşit tatlı yapılır. Yoğurt ve sütlü tatlılara isli tadı verebilmek için, süt bilinçli olarak karamelize edilir.
YANIK KOKULU AYRAN ( İSLİ AYRAN) : Denizli'nin yöresel yoğurdu YANIK KOKULU KOYUN YOĞURDU'ndan yapılır. Sağılan KOYUN SÜTÜ, bakır kazanda biraz dinlendirilir. Başka bir boş bakır kazan ateşe verilir. Kızan Bakır kazana ağır ağır koyun sütü(1lt kadar ) eklenir.
İlgili 27 soru bulundu
Serin su yeterlidir. Yanık bölgesinin üzerine yerleştirilen serin bir kompres veya temiz ıslak bez, ağrıyı ve şişmeyi hafifletmeye yardımcı olur. Serin kompresleri 5-15 dakikalık aralıklarla uygulayabilirsiniz. Aşırı soğuk kompresleri kullanmaya çalışmayın çünkü bu yaklaşım, yanıkları daha fazla tahriş edebilir.
Yanık Kokulu Yoğurt - Denizli
Denizli yöresinde has kese yoğurt türüdür. Dibi yanık yoğurt da denir. Daha çok koyun sütünden yapılır. Normal yoğurttan farkı; süt kaynatılırken dibine tutturuluyor ve bu şekilde yanık kokusunu alan süt toprak kaplarda mayalandırılıyor.
Bir kase içine 1 ölçü yumuşatıcı deterjan dökün ve 1 ölçü de su ekleyin. İkisi sıvıyı karıştırarak yeni bir karışım elde edin. Hazırladığınız karışımı bir bez yardımıyla alın ve koltuk, tezgah ya da masa gibi eşyalarınızı silin. Bu yöntemi denediğinizde, evinizin içinde oluşan yanık kokusunu temizlemiş olacaksınız.
Kaynatma işleminde ise dakikaya dikkat etmeniz iyi olacaktır. Çünkü çok fazla kaynayan sütün içindeki besin değeri kaynama işlemiyle beraber kaybolacaktır. Ayrıca çok fazla ısınan sütün yanması da sütün tadını değiştirip zararlı hale getirebilir.
' sorusu da merak konusudur. Çiğ süt kaynatıldıktan sonra oda sıcaklığında maksimum 12 saat dayanabilir. Kaynatılan çiğ süt buzdolabında 12-24 saat, havasız kaplarda ise 3-7 güne kadar dayanabilir.
Süt kaynatırken tencerenizin dibinin tuttuğunu farkettiğinizden hemen içerisine sıcak su ilave edin. Sıcak su ilave ettikten biraz bekletin. Beklettikten sonra içerisine karbonat ve sirke ilave birkaç saat daha bekletin. Ardından tencerenizi yeniden ocağa alın ve 10-15 dakika kadar kaynatın.
Kesik sütten peynir yapabilirsiniz
Kesilen sütü değerlendirmenin halk arasındaki bilinen en klasik yöntemi lor peyniri ya da evde diğer farklı peynirleri yapmak. Süt kaynama noktasına geldiğinde kesilmeler yaşamaya başladıysanız içerisine bir miktar limon suyu ya da sirke ilave edin.
Etkilenen pişirme kabına birkaç damla bulaşık deterjanı koyun ve ardından yanmış bölgeyi tamamen suya batırın. Karışımı yaklaşık bir saat bekletin. Ardından tahta bir kaşık veya spatula kullanarak kalıntıları kazıyın. Bir veya iki yemek kaşığı tuz, bulaşık deterjanı olmadığında yanık tavaları eşit derecede temizler.
Ekşiliği gidermenin bir çözümü var. Hafif ekşimiş yoğurdun içine bir miktar su ekleyin. Ardından yoğurdu ince bir süzgeç yardımıyla süzün. Yoğurdun ekşiliği gidecektir.
Sıcak yiyecek ve içeceklerde bakteriler daha hızlı çoğaldığı için süt sağımından hemen sonra sütü süzmek gerekir. Sütü kendi halinde soğumaya bırakmak sütün kokmasını önleyici etmenlerden bir tanesidir.
Süt kaynayana kadar sürekli karıştırın, Kaynamaya başladıktan sonra 5-10 dakika boyunca kısık ateşte kaynamasını bekleyip altını kapatın. Bu şekilde sütün içerisindeki vitamin ve minerallerin kaybolmasını önlemiş olursunuz.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Sıcak süte soğuk süt dökülür mü? Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir. Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur. Besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekiyor.
Sütte oluşan süt asitini, yani laktik asiti nötr hale getiren maddelerin başında alkali karbonat ve bikarbonatlar gelir. Sütlere bu maddeler katıldığı takdirde sütün pıhtılaşması gecikir ve proteini parçalayan bakterilerin üremesi için elverişli bir ortam oluşur.
Yanmış cezveyi büyük cezveye yerleştirin. Suya 2-3 yemek kaşığı karbonat ekleyin ve 3-4 saat bu şekilde bekletin. Ardından yanan cezveyi süngerle ovalayarak temizleyebilirsiniz.
Bir su bardağının içerisine bir paket kabartma tozunu dökün ve elma sirkesini yavaş yavaş hamur kabartma tozunun üzerine ekleyin. Bu karışımı sigara kokan odaya koyun ve karışımın buharlaşmasını bekleyin. Birkaç gün sonra karışım tamamen buharlaşacak ve odanızdaki sigara kokusu yok olacaktır.
Kabartma tozu, koku moleküllerini nötralize edebildiği için kullanışlı bir ev temizleyicisidir. Halı ve kumaş yüzeylere serpin ve birkaç gün bekletin. Ardından halınızı vakumlayın ve gerekirse buharla temizleyin.
Kiraz saplarını bir çakmak yardımıyla tutuşturun. Saplardan duman çıkmaya başladığında tencerenin kapağını kapatın. 5-6 dakika sonra tütsü kokusu yoğurdunuza geçecektir. Tütsülenmiş yoğurdu tek başına tüketebileceğiniz gibi atom, kuru cacık gibi mezelerin malzemesi olarak da kullanabilirsiniz.
AA muhabiri Sebahatdin Zeyrek'in haberine göre, yörük kültürünün lezzetleri arasında gösterilen ve "isli yoğurt" olarak da bilinen yanık yoğurt, özellikle Denizli'nin Tavas, Babadağ ve Honaz ilçelerinde yoğun şekilde üretiliyormuş.
Bir tencereye alınan süt hızlı ateşte dibi tutturulup ateşten alınır. Süt ılıtılıp mayalandırılır. Üstü örtülerek mayalandırma işlemi sonuçlanınca buzdolabında iki saat bekletilir. Sonra servis edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri