Hârûn kendi devirlerinde nasıl birer hadis otoritesi iseler Dârekutnî de kendi zamanında öyledir, derdi. Dârekutnî kıraat ve nahiv ilimlerinde de üstat kabul edilmiş, fıkıhta Şâfiî mezhebini benimsemiş görünmekle beraber fıkhın inceliklerini bütünüyle kavrayan bir âlim olarak taklit yoluna gitmemiştir.
En büyük iki hadis âlimi İmam-ı Buhari ve İmam-ı Müslim de Şâfiî mezhebindeydi.
Dârekutnî'nin (ö. 385/995) ahkâmla ilgili, özellikle illetli hadisleri içeren eseri.
Ebü'l-Hasen Dâre Kutnî, hadis ilminde hafız olup, yüzbin Hadis-i şerifi sened ve râvileriyle ezbere bilirdi. Çok meşhûr bir âlim, faziletler sahibi, muhaddis-i kâmil ve ilmiyle de amel eden bir zât idi. Hadis ilminde, hadisin illetlerini bilmede, zamanının bir tanesiydi.
Dârekutnî'nin çağdaşı Ebû Mes'ûd ed-Dımaşkî bu eserde Şahîh-i Müslim'e yöneltilen iddiaları cevaplandırmak üzere bir reddiye yazmıştır. Kitâbü't-Tetebbu. Buhârî ve Müslim'in sahihlerinde yer alıp da Dârekutnî'nin illet'li olduğunu söylediği 218 hadisi ihtiva eden bir cüzdür.
İlgili 24 soru bulundu
Dârekutnî, devrine göre en kısa sened kabul edilen ve dört râvisi olan (rubâî) rivayetlere de sahipti. Aynî onun zayıf sayılması gerektiğini ileri sürmüşse de ne Dârekutnî'nin çağdaşı olan âlimler ne de daha sonrakiler böyle bir görüş belirtmemiş, herkes onu güvenilir bir muhaddis olarak kabul etmiştir.
Buhârî'nin (ö. 256/870) Kur'ân-ı Kerîm'den sonra en güvenilir kitap olarak kabul edilen, sahih hadisleri toplayan eseri.
(ﺍﻟﺘﺰﺍﻣﺎﺕ) i. (Ar. iltizām ve çoğul eki -āt ile iltizāmāt) İltizamlar, devlet gelirlerinin toplanmasını belli şartlarla üstüne alma, bu haklar devlet tarafından birine verilme: Nihâyet iltizâmat usûlünün fenâlığı her tarafça anlaşılmış ve Tanzîmât-ı Hayriyye ile berâber kâmilen lağvedilmek sûretiyle ona da nihâyet ...
Fîrûz ed-Deylemî (ö. 673), İslam peygamberi Muhammed'in sahabelerinden. Sasani hükümdarı I. Hüsrev'in Habeşlileri Yemen'den çıkartmak için gönderdiği orduyla gelmiş ve Himyer'e yerleşmiştir. 631 yılında Medine'ye gelen heyetin içinde bulunmuş ve Müslüman olmuştur.
Onun bu eseri o dönemin birçok eseri gibi günümüze ulaşmamıştır. Onun eserinden sonra da bu alanda birçok eserin telif edildiği bilinmektedir. Bu türün en önemli eserleri kütüb-i sitteye dahil olan ve sünen-i erbaa diye bilinen Ebû Dâvûd, Tirmizî, Nesâî ve İbn Mâce‟nin sünenleridir.
III. (IX.) yüzyılda kaleme alınan ve Kütüb-i Sitte diye anılan altı hadis kitabının ikisi Buhârî ile Müslim'in sahih hadisleri bir araya getirdikleri Ṣaḥîḥayn'ı, geri kalan dördü de Ebû Dâvûd, Tirmizî, Nesâî ve İbn Mâce'nin Kütüb-i Erbaʿa veya Sünen-i Erbaʿa denilen dört sünenidir.
İşte bu tür kitapları tertip edip meydana getirenlere, sünen sahipleri anlamına Ashabü's-sünen denilir. Ashabü's-Sünen denilince ilk planda meşhur olan Ebu Davud, Tirmizi, Nesai ve İbn Mace kastedilir. Ancak çoğu zaman bu sünen sahiplerine, Dört Sünen Sahibi anlamında, "Ashabü's-Süneni'l-Erbaa" adı verilir.
Peygamberimiz (asm) ne Şafidir, ne Maliki, ne Hanefi, ne de Hanbelî… Peygamberimiz (asm), bütün bu mezhepleri çekirdeğinde ve gövdesinde barındıran bir şecere-i rahmettir.
Bu mezheplerden Sünnî İslam inanışında yaygın olanları Malikî, Hanefî, Şafiî ve Hanbelî mezhepleridir. Bu nedenle bu dört mezhebe zaman zaman dört büyük fıkıh mezhebi denmiştir.
Peygamber efendimiz de Sünni olduğuna göre bu dört mezhepten birine tabiydi. Suudi Arabistan'da bunlar arasından Hanbeli mezhebi yaygın. O yüzden muhtemelen peygamber efendimiz Hanbeli mezhebinin imamı (kurucusu) Ahmed bin Hanbel'e tabidir.
Firdevsü'l-ahbâr'da bulunan hadislerin bir kısmı sahih, bir kısmı ferd ve garîb, çoğu zayıf, bir kısmı da asılsızdır. Bunu, Deylemî'nin başlıca kaynağı olup 1.200 hadis ihtiva eden "Şihâbü'l-ahbâr"ın güvenilir bir hadis kitabı olmamasıyla açıklamak mümkündür.
Firuz en-Nihavendî bilinen adıyla Ebu Lülü veya Ebû Lü'lüe el-Mecusî, (Arapça: أبو لؤلؤة المجوسي, Farsça: فیروز نهاوندی) (d. yaklaşık 600 - ö. 31 Ekim 644), Halife Ömer'i öldüren İranlı köle.
"Müttefekun Aleyh"; Sözlük bakımından "üzerine birleşilmiş olan şey" manasında bir tabirdir. Buhari ile Müslim'in her ikisinin ittifakla sahih kabul ederek kitaplarına (es-Sahih' lerine) aldıkları hadislere denir.
Sözlükte “çıkarmak” anlamına gelen istihrâc kelimesi, terim olarak “bir hadis kitabındaki bütün rivayetleri bir müellifin kendisine ulaşan başka senedlerle rivayet etmesi” demektir. Bu hadislerin toplandığı kitaba müstahrec, bu işi yapan müellife de müstahric denmektedir.
Buhârî ile Müslim'i ifade eden bir hadis terimi. Sözlükte “yaşlı kimse” anlamındaki şeyh kelimesi hadis terimi olarak genellikle “kendisinden hadis rivayet edilen hoca” mânasına gelir. Kelimenin ikil hali olan şeyhân/şeyhayn sözüyle hadis ilminde Buhârî ve Müslim kastedilir.
Tevatürle sabit olan Kur'an ve mütevatir hadisin inkarı dinden çıkma sebebidir. Ancak, tevatürle sabit olmayan sahih hadisin inkarı ise haber-i vahid olması yönünden küfrü gerektirmese de sünnetin bütünlüğü göz önüne alındığında fasıklık ve bid'at olarak değerlendirilir.
Bu tanımlar arasında günümüzde genel kabul göreni İbnu's-Salâh tarafından yapılmış olan tanımdır. Bu egemen tanıma göre bir hadisin sahih olabilmesi için, râvilerin adalet ve zabt sahibi olması, hadisin senedinin muttasıl olması ve rivayetin şâz ve muallel olmaması gerekir.
Abd al-Hâdî al-Fadlî tarafından girişinde, Kitab-ı Ali, Peygamber'in yetkisiyle yazılan ilk "Ehl-i Beyt hadis kitabı" olarak anılır.
Sahih ve hasen hadisin şartlarından birini ya da birkaçını taşımayan rivayetler için kullanılan hadis terimi. Sahih veya hasen hadisler için gerekli özelliklerden en az birini taşımayan, dolayısıyla hasen mertebesine ulaşamayan rivayetlere zayıf (zaîf) denir.
a- Sadece sahih rivayetleri derlemeye çalışan ilk müellif Buhârî, ikincisi de Müslim'dir. b- Buhârî ile Müslim, hadisin altın çağı olarak kabul edilen kendi devirlerinde, hadis ilmini en iyi bilen iki şahsiyet olarak kabul edilmişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri