Aronya, sert iklim koşullarına karşı son derece dayanıklı bir bitki olduğu için soğuk iklimlerde rahatlıkla yetişebilmektedir. -25 dereceye kadar dona direnç gösterebilmesi onun ne kadar güçlü bir bitki olduğunu gösterir.
Soğuğa oldukça dayanıklıdır. -25C ye kadar dayanabilir. Yüksek kireçli toprakları pek sevmezler. Çalı formunda bir bitkidir.
Aronya ağacı ülkemizde Bodrum Antalya gibi ılıman sahil bandı hariç hemen hemen her bölgede yetiştiriciliği yapılabilir.Ilıman sahil bandında ise soğuklama ihtiyacını karşılamayacağından dolayı sağlıklı bir meyve veremez ama gelişimi hızlıdır.Aronya fidanı ve diğer meyve fidanı çeşitleri hakkında bilgi almak için 0324 ...
1500 rakıma kadar dikilir. Yaprak dökme mevsimi kasım ayında başlar , yeni yapraklanma nisan ayında olur. Aronia bitkisi Türkiye şartlarında süper yetişen ve soğuktan etkilenmeyen bir bitkidir. Ağaç dikimi 1x4 aralıkla dekara 250 adet olur.
Aronya Fidanı Hangi İklimde Yetişir? Aronya, sert iklim koşullarına dayanıklı bir bitki türüdür. Kış mevsiminin zor geçtiği bölgelerde -25°C sıcaklıklara karşı direnç gösterebilir. Bol güneş alan ve yarı gölge arazilerde aronya yetiştiriciliği konusunda iyi sonuçlar elde edilebilmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Yalova'nın 'coğrafi işaretli' meyvesi aronyanın 2022 yılı referans kilo fiyatı toptan 90, perakende ise 120 lira olarak belirlendi.
Aronya fidanı sıcak yaz aylarında dibi kurudukça sulama ihtiyacı duyar. Bu yüzden sulama konusunda hassasiyet gösterilmesi önemlidir.
Bu hız sahibinin iyi besleme ve bakımıyla doğru orantılıdır. Rakım farkından dolayısıyla da büyüme hızı değişir. Doku kültürü ile yetiştirilmiş olan anaçlara aşılama yöntemiyle üretimi yapılmıştır. 35 yıl kadar yaşayanları çevremizde mevcuttur.
Dekara 1x3 metre olacak şekilde fidan dikimi yapıldığı taktirde ortalama dönümden 1,5-2 ton civarında yaş meyve hasadı yapılabilmektedir.
Toprak ve Gübreleme: Aronya çok geniş toprak tipi ve pH aralığında yetiştirilmeye uygun, çok yıllık çalı formunda üzümsü bir meyvedir. Tamamen güneş alan yerlerde ve iyi drenajlı topraklarda, optimum 6-6.5 toprak pH'sında yetişir, fakat 6-7,5 toprak pH'sını da tolere edebilir.
Aronya, sert iklim koşullarına karşı son derece dayanıklı bir bitki olduğu için soğuk iklimlerde rahatlıkla yetişebilmektedir. -25 dereceye kadar dona direnç gösterebilmesi onun ne kadar güçlü bir bitki olduğunu gösterir.
Aronya tarımı için en uygun alanlar, tam güneş alan veya hafif gölgeli olan; güneye bakan ve güneye hafif meyilli bölgelerdir. Aronya fidanı adaptasyon kapasitesinin yüksek olması sebebiyle çok geniş toprak tipi ve pH aralığında yetiştirilebilen, çok yıllık, çalı formunda gelişen üzümsü meyve türü olarak bilinir.
Aronia meyvesi yani diğer adıyla Rus yaban mersini, dünyada pek çok alıcısı bulunan oldukça şifalı ve sağlıklı bir meyvedir. İçeriğindeki pek çok antioksidan içeriği ile vücudu temizleyen Aronia meyvesi, aynı zamanda yaşlanmayı geciktiriyor ve kanser oluşum riskini önemli ölçüde azaltıyor.
Mayıs ayı geldiğinde ise çiçeklerin yerini meyveler alıyor. Aronya yetiştiriciliğinde hasat ise ağustos ayı sonrasında yapılıyor ve sonbaharda kızıl yapraklar dökülüyor. Güçlü kökleri ve farklı toprak türlerine uyum göstermesi ile tanınan aronyalar, hızla gelişerek 2-3 yıl içinde ürün vermeye başlıyor.
Ürünün güncel fiyatlarına bakıldığında tazesinin kilosu 90 TL ila 150 TL arası satılmaktadır. Kuru aronyanın kilosu ise 400 TL ila 450 TL arası satılmaktadır.
Aronya bitkisi bakımı çok zor değildir. Çalı formunda bir bitki olduğu için yetiştiricilerini çok zorlamaz. Yüksek verim elde edilebilmesi için iki yılda bir defa olacak şekilde gübre verme işlemi önerilmektedir.
Özenli bir şekilde dikimi ve bakımı yapılmış 1 yaşlı Aronya fidanı dikildikten 2 yıl sonra meyve vermeye başlar tam verime ise 5 yıl sonra oturmaktadır.
Halk arasında 'süper meyve' olarak anılan aronya; vitamin, mineral ve lif bakımından zengin, antioksidan içeriği en yüksek kültür meyvelerinden biri olarak biliniyor.
Dünya da ticari olarak yetiştirilen 2 tür Aronya çeşidi vardır . Viking ve Nero.
Aronya fidanı dikim yapılan bölgelerde genel olarak yağışlar kış ve ilkbahar mevsimlerinde düşmekte olduğu için toprakta biriken nem miktarı yaz sıcaklarına kadar ağacı korumaktadır bu sebeple meyve oluşum dönemi ve sürgün verme döneminin bulunduğu aylarda dip kuruluğuna göre ortalama 15 günde bir sulanması aronya ...
Çok dayanıklı bir bitkidir. Özel bir iklim isteği yoktur. Ancak Karadeniz iklimi koşullarına çok daha uyumludur. Bu nedenle diğer bölgelerde yetiştirilirken çok sık (haftada bir veya iki kez) sulanması gerekiyor.
Fidanı ,çukura dik bir şekilde koyunuz , fidanınızın poşetini veya saksını toprağı dağıtmayacak şekilde çıkartınız.Saksı veya fidan poşeti hizasında toprakla doldurarak dikimini yapınız ve fidan başına 5-15 litre arasında can suyunu veriniz.Dikim işlemini yazın yapıyorsanız muhakkak sunguard uygulaması (kaolin ...
Aronya fidanlarının üretiminde Polonya' dan gelen organik “Aronia Melanocarpa Nero” fidanlarından alınan çelikleme yöntemi kullanılmaktadır. Plantasyonlar sadece ana bitkilerin özelliklerini yeniden üreten bitkilerden kurulmalıdır.
Bol güneşli ve yarı gölge alanlarda yüksek verimli bir şekilde yetişmektedir. Şehir içindeki bahçelerde ya da balkon, teras gibi yerlerde de hava kirliliğine oldukça dirençlidir. Kışın -25 dereceye kadar don olaylarından etkilenmez. Toprak isteği açısından çok fazla seçici değildir fakat kireçli toprakları çok sevmez.
Kışın sert geçtiği bölgelerde -25° C sıcaklığa kadar dona karşı direnç gösterir ve şehir içinde yer alan bahçelerde kirliliğe karşı oldukça dayanıklı, güçlü bir bitkidir. Bol güneş alan ve yarı gölge arazilerde yetiştirildiğinde oldukça iyi sonuçlar elde edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri