DATÇA'NIN DOĞA HARİKASI KOY VE BÜK'LERİ Datça Yarımada 'sı üzerinde 52 koy ve bük yer alıyor. Kuzeyde, Ege denizi bölümünde Gökçeler Bükü, Küçük Çatı, Çatı, Kızılağaç, Alavara, Çakal, Damlacık, Mersincik, Murdala, İskandil koylarının hemen hepsi Gökova'da mavi yolculuğa çıkanların önemli uğrak yerleri arasındadır.
Bük'ün anlamı koy demekmiş; o yüzden yer isimlerinde de çok kullanılmış. Palamutbükü'nün uzunca bir sahili var. Sahili taşlık ancak deniz pırıl pırıl.
Ovabükü, Hayıtbükü'ne göre çok daha geniş bir koydur. Hayıtbükü'ne göre daha geniş olması nedeni ile denizi de çok daha berraktır. Denizi hafif taşlı olmasına rağmen rahatsız etmez.
Datçanın en güzel koyu (bükü)
Yarımada üzerinde 52 koy ve bük yer alıyor.
İlgili 24 soru bulundu
Koylar Datça Yarımadası'nın çevresi girintili çıkıntılı, dantel gibi. Bazen dik kayalarla çevrili, bazen güzel kumsallarla, tam 52 koy var. Bazı koyların önünde küçük adacıklar yer alıyor. Koyların bazıları oldukça büyük ve uzun kumsala sahip.
Türkiye'nin en güzel ve lezzetli bademi Datça'da yetişir. Nurlu,, Ak, Kababağ, Dedebağ, Sıra ve Dişli gibi çeşitleri olan Datça Bademi'nin en kalitelisi Nurlu, en kolay yeneni ise kabuğu ince, dişle kırılabileni Dişli bademdir.
Son Osmanlı padişahlarından Sultan Reşat döneminde Datça adı Reşadiye olmuş, Cumhuriyet'le beraber ise tekrar Datça'ya dönüştürülmüştür. 1928 yılında ilçe olan Datça'nın ilk merkezi Reşadiye Mahallesi olmuş, 1947'de ise bugünkü yeri olan İskele Mahallesi'ne taşınmıştır.
Palamutbükü Datça merkeze 25 km mesafede , Datça Yarımadasının Akdenize bakan kısmında, Üç güzeller diye de anılan ( Hayıtbükü , Ovabükü , Palamutbükü ) koyların sonuncusu , maviyle yeşilin kucaklaştığı bir turistik merkez. Arabanız yoksa Palamutbükü'ne minibüslerle ulaşabilirsiniz.
Hayıtbükü Koyu
Koy içerisinde yer alan plajda vakit geçirmek istiyorsanız kişi başı 40 TL ücret ödemeniz gerekiyor. İçeride bulunan şemsiye ve şezlonglardan ise ücretsiz şekilde faydalanabilirsiniz.
Küçük, imkanları az olan bir plaj. Suyu Akdeniz için oldukça soğuk ancak plajın içinde kalan küçük gölün suyu ılık.
Ovabükü'ne ulaşım eğer aracınızla geliyorsanız Datça-Ovabükü arası 16 km Karayolu ile; Marmaris`den Datçaya gelirken, Datça Merkezine 4km. kala sağa Knidos yol ayrımına saparak yaklaşık 10 km.
Denizi çok temiz ve berraktır. Bu özelliği nedeni ile de her yıl binlerce turist ağırlar. Hayıtbükü, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktaları arasında yer alıyor. Plajı ise tamamen kumlarla kaplıdır.
Palamutbükü, Datça merkeze 30 kilometre uzaklıkta bulunan oldukça popüler bir koy.
Bük kelimesinin Türk Dil Kurumuna göre anlamı ova ve derelerin etrafında yer alan çalı ve diken topluluğu olarak açıklanmaktadır. Coğrafyada Bük Nedir? Coğrafyada bük kavramı, alüvyon taşıyan akarsuların etrafında bulunan ve verimli topraklara sahip olan alanlar için kullanılan bir terim olarak ifade edilmektedir.
Palamutbükü, Datça'nın en çok bilinen koylarından biridir. Oldukça sığ ve berrak bir kıyıya sahip olması, tatilcileri fazlasıyla cezp etmektedir. Datça'ya bağlı Yaka Köyü'nde bulunan Palamutbükü Plajı, ilçe merkezine yaklaşık 26 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.
Çakıl ve kum karışımı sahili, tertemiz denizi ile tatilcilerin favorisi olan Palamutbükü, Datça Yarımadası'nın en uzun sahillerinden birisine sahiptir. Sahil boyunca yeme, içme hizmeti alabileceğiniz bir çok işletme bulunmaktadır. Datça'nın en şirin büklerinden birisi olan Hayıtbükü, Datça merkezine 27 km mesafededir.
Palamutbükü'nün denizi tertemiz ve sahil şeridi taşlık. Deniz çabuk derinleşiyor, bu yüzden çocuklu ailelerin dikkatli olmasını öneririz. Plajın içerisinde şezlong ve şemsiye kiralayabileceğiniz, yiyecek ve içecek gibi ihtiyaçlarınızı temin edebileceğiniz işletmeler bulunuyor.
Ücretsiz kesinlikle oturamıyorsunuz. Şezlong kiralamanız gerekiyor. Denizi ve sakinliği için tekrar gidilecek yerlerden..
Datça yarımadada bilinen ilk yerleşim Karia'lılar ile yaklaşık 4000 yıl öncesinde başlar. Aradan geçen yüzyıllar boyunca Mikenler, Dorlar, Persler, Büyük İskender, Rodoslular, Romalılar, Bizanslılar ve son olarakta Osmalılar tarafından yaşam alanı olarak kullanıldı.
Eski Datça olarak adlandırılan bölgede yer alan Can Yücel'in evi, mütevazı bir hayat süren ünlü şairin vefatı ardından müzeye dönüştürülmüştür. İçerisinde hali hazırda kullandığı her şeyle birlikte bir yarım kalmış şarabı ve bardağı, resimleri, kendi el yazısıyla yazmış olduğu şiirleri bulunuyordu.
Datça Yarımadasında, antik çağlardan beri üzerinde yaşam süregelen tek mahalledir. Eski Datça, yarımadanın ilk merkezlerinden biri olmakla birlikte, tarihi MÖ 11. yüzyıla kadar uzanmaktadır.
Renault 1999 yılında Dacia'yı satın alarak stratejik bir dönüşümün ilk temellerini attı.
Karakulak (Caracal caracal)
Her iki tarafta gözden burna kadar uzanan siyah çizgiler ve göz etrafındaki kirli beyaz bölge karakteristik özelliklerindendir. Bilimsel ismi Caracal caracal türkçe kökenlidir ve “karakulak”tan türetilmiştir. Datça Yarımadası'nın özellikle Doğu'sunda yayılış gösterirler.
Datça, Türkiye'nin Muğla ilinde bir ilçedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri