Ağır kaldırma da bel fıtığına sebep olabilir Ancak bu durumun yanı sıra kontrolsüz bir şekilde ağırlık kaldırma da bel fıtığının ortaya çıkmasına sebep olabilir. Omurga kalitesini korumak için gündelik hayat pratiğindeki kaldırma, itme, çekme, yukarı uzanma gibi hareketler kontrollü bir şekilde yapılmalıdır.
Kas ve bağların zorlanması
Yanlış pozisyonda ağırlık kaldırmak omurga bölgesindeki kas ve bağlara büyük bir baskı uygulayabilir. Fazla yüklenildiğinde ise bağ ve kas dokusu gerilip, incinebilir. Bu tipteki sırt ve bel incinmeleri oldukça ağrılıdır ve etkilenen bölgenin hareketleri kısıtlanır.
Bel fıtığı ve disk kaymalarından meydana gelen bel ağrılarında öncelikli olarak yapılması gereken kişinin bir fizik tedavi uzmanına gitmesi ve uzman doktorun görüşü üzerine gerekli tetkiklerin yapılması gerekmektedir. (MR, tomografi, vb.) Bazı olgular cerrahi müdahale gerektirmektedir.
Bel fıtığı, omurları arasındaki kıkırdağın şiddetli zorlama (ağır kaldırma, uzun süre aynı pozisyonda kalma, zorlanmaya maruz kalma, düşme, fazla kilo ve çok doğum) sonucu yerinden kayması ve yırtılması ile omurilikten çıkan sinirleri sıkıştırması ile meydana gelir.
Omurgayı ve karnı destekleyen kasların zayıflaması fıtık riskini artırır. Özellikle vücut geliştirmeye yeni başlayanlar ya da daha önce hiç egzersiz yapmamış olanlar, hafif kilolar yerine ağır kilolar ile antrenmana başlarsa kasık/ bel fıtığına davetiye çıkarır.
İlgili 19 soru bulundu
Evet, doğru planlanmış fizik tedavi ve egzersiz programı ile bel fıtığınızın iyileşme oranı %90-93 arasındadır. Bunun yanında başlangıçta yapabileceğiniz kolay ve hızlı sonuç veren egzersizler bulunmaktadır.
Bel fıtığına yakalanma oranı bazı meslek gruplarında daha fazla görülür. Özellikle ağır yük taşıma (bedene yük bindiren), uzun süre otomobil kullanma ve masa başında sürekli oturma gerektiren mesleklerde bel fıtığı oranı oldukça yüksektir.
Keyifliyken yaptığımız hiçbir hareket fıtıklaşmaya sebep olmazken; stresliyken, üzüntülüyken ya da bir şeye sinirlendiğimizde yaptığımız ufak bir hareket dahi bel veya boyun fıtığına yol açabilir.
Belinizde ağrı hissettiğiniz zaman hareketi bırakın. Bel fıtığına iyi gelen çaylar arasında öne çıkanlar; papatya çayı, çarkıfelek çayı, zencefil çayı, defne yaprağı çayı, rezene çayı ve söğüt kabuğu çayıdır. Bu çayların hepsinin temelinde kasları gevşetmek ve belin rahatlamasını sağlamak vardır.
Soruya kısa bir yanıt vermek gerekirse stres bel fıtığına neden olacak ortamı hazırlar diyebiliriz.
Akut bel ağrısı genellikle spor veya ağır kaldırma sonrası aniden gelişir. Üç aydan fazla süren ağrı, kronik olarak kabul edilir. Ağrınızın 72 saat içinde daha iyi değil ise, bir doktora danışmalısınız. Düşme ya da yaralanma sonrasında şiddetli bel ağrısı bir doktor tarafından kontrol edilmelidir.
Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir. Bununla birlikte, sıcak uygulama, fıtığın neden olduğu inflamasyonu azaltmaya veya fıtığın kendisini tedavi etmeye yardımcı olmaz.
Akut bel ağrılarında genellikle ağrı birkaç gün içerisinde azalır ve birkaç hafta sonra tamamen geçer. Ağrı 3 aydan daha fazla sürerse bu ağrıya kronik (müzmin) bel ağrısı denir. Bel ağrılı hastaların %90'ının yakınması ilk 4 hafta içinde kendiliğinden geçerken ancak %5'i kronikleşir.
VÜCUT geliştirme sporu kas kitlesini artırdığı için verimli bir spordur. Yeterince sıvı alan genç ve sağlıklı, doping ilaçları kullanmayan bireylerde hiçbir zararı yoktur.
Çok sıcak suyla banyo yapmak, sık hamam ve saunaya girmek nedenlerinden bazıları... Uzun süre ayakta durmak, ağır kaldırmak, çok sıcak suyla banyo yapmak ve sık hamam ya da saunaya girmenin erkek kısırlığının en önemli nedeni olan varikosel riskini artırdığı bildirildi.
Düzenli kuvvet antrenmanı egzersizleri yapmak kan basıncını düşürür, toplam kolesterol ve LDL (kötü) kolesterol seviyelerini azaltarak kalbi ve kan damarlarını güçlendirip kan dolaşımını iyileştirir. Ayrıca sağlıklı vücut ağırlığını korumaya ve kan şekeri seviyesini yönetmeye yardımcı olur.
Yataktan kalkmak istenildiğinde ise önce yan yatıp kollardan destek alınmalı ve oturulmalı sonra ayağa kalkılmalıdır. Yan pozisyonda öne doğru bükülerek bacaklar karına doğru çekip yatmak hem bel fıtığı hastaları için hemde sağlıklı bireyler için sağlık bakımından en uygun pozisyondur...
Dik pozisyonda oturmaya çalışın
Sandalye veya koltukta otururken dik bir pozisyonda oturmaya gayret edin. Otururken zaman zaman pozisyon değiştirmeniz de iyi olur. Mümkünse saatte bir mola verin ve 5 dakika dolaşın. Yavaş yavaş, kontrollü olarak oturma pozisyonuna geçin.
Belin fazlaca öne veya arkaya bükülmesi fıtık şikayetlerini arttırabilmektedir. Beli düz tutarak kor kasları denilen kasları güçlendirecek hareketler yapılır. Bazı bel fıtıklarında öne bükülme veya arkaya bükülme daha güvenli olabilir ancak kendiniz için bu tür hareketlere başlamadan önce doktora muayene olmalısınız.
Devamlı kötü pozisyon ve güce maruz kalarak durmak, disk çekirdeğinin birbiriyle olan bağlantılarında kopmalara neden olur. Bunun soncunda çekirdekte ve etrafındaki kasnakta yırtılmalar ortaya çıkar ve fıtık oluşur.
Sıkışmış sinirlere baskı yaptığı için öksürme, hapşırma ve oturmak gibi vücut hareketlerinde ağrı kötüleşir. Uzuvlarda karıncalanma veya uyuşma hissi meydana gelir ve sırt bölgesinde etkilenen kısımda güçsüzlük ortaya çıkması bel fıtığının belirtileridir.
Genel olarak karın bölgesinde olan fıtıklarda kasların yırtılmasına bağlı olarak ağrı ve cilt altında şişlik görülür. Şişlik büyüdükçe ağrı azalsa da tedavi zorlaşır. Boyun ve bel fıtıklarında ise ekstremitelerde güçsüzlük, ağrı ve his kaybı gibi belirtilerin yanı sıra fıtığın olduğu bölgede de ağrı hissedilir.
Bükük bir şekilde, ayakları sarkan veya düzgün olmayan, sırtı tam olarak desteklemeyen bir monitöre, telefon ekranına veya belgeye bakarken boynu uzun süre geren ve dizleri, ayak bileklerini çapraz şekilde olan oturma tarzlarından ise kaçınılması gerekiyor.”
İLERLEMİŞ SAFHADA Kİ BEL FITIĞI
Yerinden çıkan bu parça bacaklara gelen sinirin altına girerek sinir üzerinde baskı yapar ve şiddetli ağrıya neden olur. Bu safha da artık hastalığın geriye dönüşü yoktur. Çünkü; omurilik kanalına çıkan kıkırdak parçasını ilaç veya manuel tedavi ile ortadan kaldırmamız mümkün değildir.
Bel fıtığı ile ilgili yapılan araştırmalar arttıkça, artık fıtığın korkulacak bir şey olmadığını göstermiştir. Özellikle ameliyat kararı artık neredeyse hiç alınmamalıdır. Fıtık kendiliğinden geçer mi sorusunun cevabı evettir!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri