Nitekim, Harçlar Kanunu'nun 27/2 maddesinde “Mahiyetleri icabı işin sonunda hesap edilip alınması gerekenler, harç alacağının doğması tarihinden itibaren 15 gün içinde ödenir.”
Ortalama 500-1000 TL arası dava açma masrafı oluştuğu bilinmektedir. Davalar fiziken adliyeye gidilerek açılabildiği gibi online olarak da açılabilmektedir. Adliyeye gidilerek açılan fiziki davalarda dava açma masrafları adliye veznesine ödenmektedir.
Mahkemenin belirleyeceği gider avansı miktarının davacı tarafından mahkemeler veznesinde dosyaya yatırılması zorunludur. Yargılamanın devamında eksik yargılama giderleri bulunursa mahkeme davacıdan eksiğin giderilmesini talep eder. Bu eksiklik giderme talebinin tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde giderilmelidir.
Peşin harç nedir? Dava açılırken dava değerinin binde 68,31'nin dörtte biri peşin olarak alınır. Harçlar Kanunu 28.maddede yazan karar ve ilam harcının peşin alınan ¼ 'lük kısmına peşin harç denir. Peşin harç aslında karar ve ilam harcının, dava açılırken yatırılan dörtte birlik kısmıdır.
Bir alacağımız için hukuk davası açacağımızı varsayalım. Buna göre dava açarken mahkemeye ödememiz zorunlu olan harç ve giderleri hesaplayalım. Başvurma harcı: 80,70 TL'dir (2022 yılı için). Peşin harç: Dava konusu alacak miktarı 1.000'e bölünür, 68.31 ile çarpılır.
İlgili 31 soru bulundu
Kamu kurum ve kuruluşlarına şikayette bulunmak ücretsizken, mahkemelerde dava açmak ücretli olup, açılan dava türüne ve konusuna göre dava giderleri değişmektedir.
15 gün içerisinde harç yatırılmadığı takdirde eksik usul sebebiyle dava görülmemekte ve davanın reddi hakim tarafından verilmektedir. Eksik usul sebebiyle düşen davanın yeniden yürürlüğe girmesi için dosya açılının tekrarlanması gerekmektedir.
Hem avukatlar hem de diğer vatandaşlarımız; UYAP portalı üzerinden, e-imza ve mobil imzaları ile UYAP Portalına giriş yapıp Bankamız İnternet Bankacılığı'na bağlanarak tüm yargı harcı ödemelerini, hesaplarından veya Bankamız kredi kartlarından anında yapabilir.
Süresi içinde katkı payı/öğrenim ücretini ödemeyenler ile mazeretleri ilgili yükseköğretim kurumunun yönetim kurulunca kabul edilmeyenler, o dönem için kayıt yaptıramaz ve öğrencilik haklarından yararlanamaz.
Dava Masrafını kim öder? Dava açılırken dava masrafını davayı açan kişi yani davacı öder. Davanın kazanılması durumunda yapılan masraflar davalıdan tahsil edilir.
Yargı davalarında, binde 68,31'in dörtte biri, Ölüm ve yaralanma davalarında ise binde 68.30.020'de biri nisbi harç olarak peşin alınmaktadır. 2022 yılı için 350 TL ile 775 TL arasında değişen rakamlarda harç yatırmış olursunuz. Tüm dava çeşitleri için herhangi bir dava açtığımızda harç yatırmanız zorunludur.
Mahkeme taktir ettiğinde Banka Dosya Masrafı nın tespiti için Bilirkişi incelemesine başvurulacağından ilerleyen aşamalarda bu ücret te mahkemeye ödenecektir. Yatırılan gider avansı ve diğer masraflar dava sonunda kazanılması halinde bankadan geri alınmaktadır.
6100 sayılı HMK'nun 326/1. maddesinde; “(1) Kanunda yazılı hâller dışında, yargılama giderlerinin, aleyhine hüküm verilen taraftan alınmasına karar verilir. (2)Davada iki taraftan her biri kısmen haklı çıkarsa, mahkeme, yargılama giderlerini tarafların haklılık oranına göre paylaştırır.”
Şayet davacı davayı kazanırsa lehine karşı vekalet ücreti hükmedilir. Yani diğer bir deyişle dava açıp davayı kazanan taraf vekalet ücreti vermez ve vekiliniz yani avukatınız karşı taraftan yani davalıdan karşı vekalet ücreti alır.
Dava açılması tamamen elde ki delillerin suçun ispatına etkisi ile alakalıdır. Savcı, eğer kuvvetli deliller varsa suçun işlendiğine dair kesin kanıya ulaşabilir. Bu durumda iddianame düzenler ve mahkemeye sunar. Mahkeme de 15 iş günü içinde iddianameyi kabul ederse, dava açılmış olur.
* Yeni açılan davalarda posta ve harç masraf toplamı 1000 ₺ ile 2000 ₺ arasında değişmektedir. davalarında binde 68,31'in yirmide biri nisbî harç olarak peşin alınır.
Mahiyetleri icabı işin sonunda hesap edilip alınması gerekenler, harç alacağının doğması tarihinden itibaren 15 gün içinde ödenir.
Herhangi bir icra takibi işleminin yürütülmesini isteyen kişi, o işlemin yapılması için gerekli olan harcın tamamını peşin olarak ödemesi gerekmektedir. Ödenmezse harca konu işlem yapılamaz.
Harç ücretleri güz ve bahar dönemi olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor. Örneğin, hukuk fakültesi (2. öğretim) kazanan bir öğrenci toplamda 1379 TL harç ücreti ödemesi gerekiyor. Bu ücretin 689,50 TL'sini güz döneminde 689,50 TL'sini ise bahar döneminde ödeyecek.
Zira Kanun'da da avukatlık ücretinin ne zaman muaccel hale geleceğine dair açık bir hüküm bulunmamaktadır. Avukatlık Kanunu madde 171/1 hükmü “Avukat, üzerine aldığı işi kanun hükümlerine göre ve yazılı sözleşme olmasa bile sonuna kadar takip eder.” şeklindedir.
Dava harcı tutarı kanunlar çerçevesinde belirlenmiştir. Bu bakımdan bir dava harç ücreti 68,31'inin dörtte biri olarak yatırılır. Yani örnek olarak on bin Türk liralık bir dava açılmış olsun. Bu durumda ortaya çıkan dava açma harcı 10.000 x 68,31/4000 = 170,77 TL'dir.
Vekâlet ücreti ve yargılama gideri ödemelerine ilişkin dekontlar merkezde Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğüne, illerde ise valiliklerin hukuk birimlerine mutlak surette gönderilmelidir.
Yenilenen dava eski davanın devamı sayılır. Dava dosyası işlemden kaldırıldıktan sonra bir ay içinde yenilenmediği takdirde ihtiyati haciz kendiliğinden hükümsüz kalır. Bir dava en fazla iki kez yenilenebilir. Üçüncü kez takipsiz bırakılan dava açılmamış sayılır.
Belirtmek gerekir ki başvurma harcının iadesi mümkün değildir. Bu harç, yargı merciine başvurmanın bedeli olarak tahsil edildiğinden diğer harç türlerinden farklı olarak kullanılmayarak artması gibi bir durum söz konusu olmamaktadır.
Nitekim davalı tarafın harçtan muaf olması, yargılama sonucunda davanın kabul edilmesi durumunda harç yükümlüsü davalı olacağından mahkemece hükmedilecek karar ve ilâm harcının belirlenmesi noktasında dikkate alınması gereken bir husustur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri