Tapuda aile konutu şerhi olan bir evin satışı için diğer eşin rızası gerekir. Yani aile konutu şerhi satışa engel değildir; yalnızca her iki eşin rızasını gerektirir. Tapuda aile konutu şerhi olsa bile malik olmayan eşin rızası varsa taşınmaz satılabilir. Eşin rızası yoksa, ev satılamaz.
Türk Medeni Kanuna göre, evli çiftlerin oturdukları gayrimenkuller “aile konutu” olarak değerlendiriliyor. Bu konutlar eş onayı alınmadan satılamıyor.
Yargıtay Kararlarına Göre Tapu Kütüğünde Aile Konutu Şerhi Bulunmasa Dahi, Malik Olmayan Eşin Açık Rızası Alınmadan Aile Konutunun Satılması Mümkün Değildir.
Medeni Kanunda eşin,diğer eşin rızası ile yapacağı işlemler açıklanmıştır.Bunlar: 1-Aile konutu diğer eşin rızası olmadan devredilemez,üzerindeki haklar sınırlandırılamaz,kira akti sona erdirilemez. 2-Müşterek mülkiyette olan malda olan pay diğer eşin rızası olmadan devredilemez.
Evinde güvenle oturmak isteyen tüm eşlerin, tapu müdürlüğüne giderek, yaşadıkları konutu “aile konutu” olarak tescil ettirmeleri yeterli. Böylece resmiyette tapuda eşlerden sadece birinin adı geçse de, her iki eşin haberi ve onayı olmadan diğer eş, daireyi satamıyor.
İlgili 15 soru bulundu
Tapu kütüğüne işlenebilen şerhler arasında Aile Konutu Şerhi de yer almaktadır. Aile konutu olarak kullanılan taşınmazlar üzerinde, mülkiyet hakkı bulunmayan eşin tapuya şerh koydurma şansı vardır. Bunun için resmi evraklar yolu ile müracaatların yapılması zorunludur.
Terk eyleminin oluşması için gereken şartlar Yargıtay kararları ile belirlenmiştir. Terk edilme halinde diğer eşin izlemesi gereken yol, göndermesi gereken ihtar gibi şartlar vardır. Nitekim evden (ortak konuttan) ayrılıp haklı bir neden olmaksızın diğer eşi bırakan eş tam kusurlu sayılır.
Türk Ceza Kanunu'nda 'eşten mal kaçırma' özel bir suç türü olarak düzenlenmemiştir.
Boşanma davası açılmadan 1 yıl önceye kadar mal ya da malların karşılıksız devri yapılmışsa, bu devirlerin iptali sağlanabilir. Boşanma davası açılmadan önce geçmişe yönelik süre sınırı olmaksızın mal kaçırma amacı ile devir işlemi yapıldığı açıkça ortaya konulduğu takdirde bu devirlerin iptali sağlanabilir.
Web tapu sistemine girmenin bir diğer yöntemi ile e-devlet sistemidir. E-devlete giriş yaptıktan sonra “Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü” seçeneğine giderek “Web Tapu İşlemleri” seçeneği sayesinde online olarak tapu ve şerhlerinize ulaşabilirsiniz.
Aile konutu şerhini tescil ettirmek için eşlerden biri için diğer eşin rızası almaksızın mahalle muhtarından alınacak aile konutu belgesi ve evlilik cüzdanı ile söz konusu taşınmazın bulunduğu yerdeki tapu dairesine giderek yapılacak başvuru ile Aile Konutu şerhi tescil ettirebilir.
ŞERH KONULMUŞ GAYRİMENKUL SATILABİLİR Mİ? Bu sorunun yanıtı tamamı ile konulan şerhe bağlıdır. Borç ya da ipotekten dolayı olması şerh konulması durumunda borcun ödenmesi ya da devredilmesinden sonra tapu satışı yapılır.
Evlilik cüzdanı ve konutta diğer eşle birlikte oturulduğunu ispat eden belge(ikametgah belgesi) ile tapu idaresine başvurulabilecek ve aile konutu şerhi yaptırılabilecektir. Başvuru malik olmayan eş tarafından yapılabileceği gibi, bir avukata vekaletname verilerek gerçekleştirebilmesi mümkündür.
Türk Borçlar Kanunu'nun 322/2 fıkrası şöyle düzenlenmiştir: “Kiracı, konut ve çatılı işyeri kiralarında, kiraya verenin yazılı rızası olmadıkça, kiralananı başkasına kiralayamayacağı gibi, kullanım hakkını da devredemez.”
Aile konutu, eşlerin tüm yaşam faaliyetlerini yürüttüğü yer olup, Türk Medeni Kanunu'nun 194/1. hükmüne göre; eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.
Oturulmayan eve aile konutu şerhi konulamaz. Aile konutu ile ilgili olan hükümlerin geçerliliği o taşınmazın ailenin yaşam merkezi olması ile ilgilidir. Herhangi bir konut aile konutu olarak gösterilemeyeceği gibi oturulmayan, eşlerin birlikte kullanmadığı bir ev için de bu şerhin konulması talep edilememektedir.
Ancak genellikle boşanma davalarında kadın eşe yükletilen kusur halleri evlilik birliğinden doğan yükümlülüklere aykırılık, sadakat yükümlülüğüne aykırılık, psikolojik şiddet; erkek eşe yükletilen kusur halleri ise psikolojik, ekonomik, cinsel, fiziksel şiddet, sadakat yükümlülüğüne aykırılık şeklindedir.
Ülkemizde, genellikle ortak konutun tahsisi kadınlar tarafından talep edilmektedir. Şayet, talep eden tarafın gerekçeleri mahkeme tarafından haklı bulunursa ortak ev talep eden tarafa tahsis edilebilmektedir. Bazen dava sonuna kadar bazen de süresiz olarak müşterek ev taraflardan birine tahsis edilebilmektedir.
Ancak boşanma davası açılmadan önce banka hesapları boşaltılırsa ne olur? Boşanmadan önce bankadaki para çekilirse satılan diğer tüm mallar da tespit ve teyit edilir.
Boşanmada; eşlerden sadece bir tanesinin kişisel olarak kullandığı eşyaları, evlilik öncesinde eşlerden birine ait bulunan mallar, eşlerden birine kalan miras, evlilik sırasında karşılıksız (bedel ödemeksizin) kazanılan değerler, manevi tazminat alacakları, kişisel malların yerine geçen değerler paylaşılmaz.
Boşanma Davası Açılmadan Önce Satılan Mallar Paylaşıma Dahil midir? Eşler, evlilik süresi boyunca malları üzerinde diledikleri gibi tasarrufta bulunabilirler. Ancak, “boşanma davasının açıldığı tarihe kadar edinilmiş olan” ve elden çıkarılan tüm mallar, boşanmada mal paylaşımına dahil edilir.
Başkasına ait olan tapu sorgulama işlemi internet üzerinden gerçekleştirilemiyor. Başkasına ait olan tapu bilgilerini sorgulama işlemi sadece o kişi ile birlikte tapu dairesine gidilerek öğrenilebiliyor. Bunun nedeni ise, karşılaşılabilecek sorunların önüne geçerek gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasıdır.
Kadının zorluk çekmeyecek kadar aylık geliri varsa, Kadının emekli maaşı ya da kira geliri varsa, Kadın, yeni bir evlilik yaptıysa ya da biriyle evlilik hayatı yaşıyorsa, Eski eşinin bir işi ya da düzenli geliri olmayan kadın, nafaka talep etse dahi nafaka alamaz.
Türk medeni kanunu eşlerden her iki bireye de karşı tarafın evi terk etmesi durumunda boşanma hakkı vermiştir.
Çekişmeli davalarda M.H.K. üzerinden 161. Madde ve 166. Madde arasındaki, hayata kast, akıl hastalığı, haysiyetsiz hayat sürme, aldatma, hakaret ve gurur kırıcı hareketlerde bulunma, taraflarda birinin evi terk etmesi durumları da ön plana alınarak hakim sorular soracaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri