Avukatlara en sık sorulan soruların başında davanın ne kadar süreceği sorusu gelmektedir. Açtığınız davanın niteliği, taraf sayısı ve konusunu bilmeden bu soruya net bir cevap vermek mümkün değildir. Ülkemizde davalar ortalama 1-2 yıl sürmekte olup bu süre değişkenlik göstermektedir.
Türk Ceza Kanunu'na göre, suçun niteliğine bağlı olarak bu süre değişkenlik gösterebilir. Örneğin, ağır ceza gerektiren bazı suçlarda bu süre 15 yıl iken, daha hafif suçlarda bu süre 8 yıldır.
5 yıl ve daha az hapis veya adli para cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 5 yıl 4 ay, olağanüstü zamanaşımı süresi 7 yıl 12 ay. 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 10 yıl, olağanüstü zamanaşımı süresi 15 yıl.
Dava süreci, dava konusuna göre değişebilmektedir. Adalet Bakanlığı'nın istatistiklerine göre, davaların karara bağlanması süreleri ortalama olarak 100 ila 600 gün arasında değişebilmektedir. Bu süreler, her yıl değişebilmektedir. Örneğin; bölge idare mahkemelerinde dava süresi 70 ila 100 gün sürebilmektedir.
TCK m. 66'ya göre olağan zamanaşımı süresi en kısa 8 yıl iken uzamış bir zamanaşımı süresi 12 yıldır. Sonuç olarak dava zamanaşımı devletin cezalandırma hakkını ortadan kaldırırken ceza zamanaşımı cezanın infazından vazgeçilir.
İlgili 34 soru bulundu
Dava Zamanaşımı Süreleri
c) Yirmi yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasını gerektiren suçlarda yirmi yıl, d) Beş yıldan fazla ve yirmi yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda onbeş yıl, e) Beş yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adlî para cezasını gerektiren suçlarda sekiz yıl geçmesiyle düşer.
Suç oluşturan fiillerden doğan tazminat istekleri, devletin adli kovuşturması sona ermeden zamanaşımına uğramaz. Eylemlerin genel zamanaşımı süreleri üç yıl olarak baz alınır. İhlal edilen hakkın korunması için iddia mahkeme tarafından zamanaşımı süresinin dolması gözetilmeksizin görüşülmek üzere kabul edilir.
Geriye dönük miras hakkının elde edilmesi talebiyle çeşitli davalar açılabilir. Fakat, geçmişe dönük miras davalarının, murisin vefatıyla birlikte açılabileceğini özellikle belirtmek gerekir.
İdari davalarda ise dava açma süresi genellikle 60 gündür. Davanın Tamamlanma Süresi: Dava sürecinin tamamlanma süresi oldukça değişkenlik gösterir. Adalet Bakanlığı istatistiklerine göre, davaların karara bağlanma süreleri ortalama olarak 300 ila 600 gün arasında değişebilir. Ancak, bu süreler yıldan yıla değişebilir.
Mevzuatın Sık Değişmesi ve Yargı Süreçlerine Etkisi
Yeni düzenlemeler ve yönetmelikler, yargı süreçlerini karmaşıklaştırarak, dava sürelerinin uzamasına sebep olmuştur. Mevzuat o kadar sık değişmektedir ki, biz bile güncel mevzuatın hangisi olduğu için saatlerce araştırma yapmaktayız.
Kazanın gerçekleştiği ve failin öğrenildiği tarihten itibaren 2 yıl; fiil ve failin sonradan öğrenilmesi durumunda ise her halükarda 10 yıl olarak kabul edilir.
Müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda 25 yıl, Yirmi yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasını gerektiren suçlarda 20 yıl, 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda 15 yıl, 5 yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adlî para cezasını gerektiren suçlarda 8 yıl.
Merhaba; Dosyanın silinmesi mümkün değildir.
İcranın kapanması için dosyanın borcunun tamamen ödenmesi veya zamanaşımının geçmesi gerekmektedir. İcra takibi 10 yıllık süre geçmekle kapanmaktadır. Haciz dosyasına 1 yıl işlem yapılmazsa icra takibi kendiliğinden takipsiz kalır ve düşer.
Karara çıkmış davanın kapanması için, temyiz yolunun da tamamlanması gerekir. Bu, ilk derece mahkemeleri, Yargıtay ya da hak ihlali halinde Anayasa Mahkemesinin dosyayı incelemesi ile tamamlanır. Temyiz yoluna gidilmezse, dosyanın karara çıkmasından sonra ortalama 2 ay içinde dosya kapanmış olur.
Ceza mahkemelerinde kanunlara göre hedef süre ortalama 300 ile 390 gün olarak belirlenmiştir. Bu anlamda ceza mahkemeleri suçun niteliğine göre değişebileceği gibi yaklaşık olarak 10 ile 13 ay arasında değişiklik gösterebilir.
Mahkemece işlemler ne kadar hızlı yapılırsa yapılsın, taraflardan birisinin, aleyhine çıkacak kararı ertelemek için usuli işlemleri süresinde yapmaması, elindeki kayıtları sunmaması veya yargılamayı uzatmak amacıyla mazeret bildirerek duruşmanın ertelenmesini istemesi durumlarında da yargılama uzar.
Duruşma Ne Kadar Sürer? Duruşma, davanın özelliğine göre 5 dakika da sürebilir 12 saat de sürebilir. Ancak, ortalama 2 tanık, 2 sanık ve 2 müştekinin dinleneceği bir duruşma en az 1 saat sürer.
Açılan dava normal şartlarda bir hafta içinde e devlet sistemine düşer. Bazı durumlarda bu süreç 2 ile 3 gün içinde de sisteme yansıdığı olur. Dava açıldıktan yaklaşık 30 ile 40 gün sonra duruşma davetiyesi kişiye PTT ile tebliğ edilir.
Dava açılması ile dava konusu hak için zamanaşımı kesilir. Zamanaşımının kesilmesi için dava dilekçesini davalıya tebliğ etmeye gerek yoktur. Dava hak düşürücü süre içerisinde açılmazsa dava hakkı ortadan kalkar.
Açtığınız davanın niteliği, taraf sayısı ve konusunu bilmeden bu soruya net bir cevap vermek mümkün değildir. Ülkemizde davalar ortalama 1-2 yıl sürmekte olup bu süre değişkenlik göstermektedir. Örneğin anlaşmalı boşanma davası 2 hafta ile 3 ay arasında bitebilmektedir.
İnfaz Bürosu'nun verdiği yazıyla Vergi Dairesi'ne ödeme yapıldıktan sonra yapılan ödemeye dair dekont alınarak Cumhuriyet Savcılığı İnfaz Bürosu'na teslim edilmelidir. Böylece adli para cezasının infaz edildiği hem dosyaya hem de elektronik ortama kaydedilir.
Zaman aşımına uğramış bir borç, eksik borç haline gelir. Yani borçlu tarafından zaman aşımına uğradığı ileri sürüldüğünde dava ve icra yoluyla borçludan tahsil edilemeyen bir borca dönüşür. Zaman aşımı, Borçlar Kanunu'nda tek maddede öngörülmemiştir.
Bu nedenle, ek madde 3 ve ek madde 8'in yürürlüğe girdiği 25.10.2017 tarihinden önce iş sözleşmesi sona eren işçiler için TBK 146'daki genel zamanaşımı süresi olan 10 yıllık zamanaşımı süresi uygulanacaktır. 10 yıllık süre, sözleşmenin sona erdiği tarihten itibaren işlemeye başlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri