Akciğerdeki bir nodül ya iyi huyludur ya da kötü huyludur. Aslında iyi huylu nodül kansere dönüşmez. Fakat, bazı aslında kanser olan nodüller çok yavaş büyüyebilir. Bu nedenle bir nodül en az 2 yıl belli aralıklarla, büyüyüp büyümediği yönünden takip edilmelidir.
Eğer nodül çapı 8-20 mm arasında ise kanser riski %18
Hastanın eski tomografisi var ise istenmeli ve karşılaştırma yapıp büyüyüp büyümediği tespit edilmelidir. Eğer eski tomografi ile karşılaştırmada %25 'den fazla bir büyüme var ise kanser riski yüksektir.
Kötü huylu akciğer nodülleri, akciğerin kendi kanseri ya da vücudun başka yerinde bulunan bir kanserin akciğerlere metastaz (yayılan) yapması sonucu meydana gelirler. İyi huylu akciğer nodülleri ise aşağıdaki sebeplerden dolayı da meydana gelebilir; Tüberküloz ve zaatüre gibi bakteriyel enfeksiyonlar.
Nodül, normal olmayan, normalden farklı görünen doku büyümesi anlamına gelmektedir. Pulmoner nodül ise akciğerde 1-30 milimetre çapındaki anormal doku büyümeleri olarak tanımlanmaktadır. 3 santimetreden büyük olanlar ise kitle olarak adlandırılmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Akciğerdeki bir nodül ya iyi huyludur ya da kötü huyludur. Aslında iyi huylu nodül kansere dönüşmez. Fakat, bazı aslında kanser olan nodüller çok yavaş büyüyebilir. Bu nedenle bir nodül en az 2 yıl belli aralıklarla, büyüyüp büyümediği yönünden takip edilmelidir.
Akciğer kanserine bağlı gelişen nodüllerin çapı genellikle 3 cm'den büyüktür. Daha önceki tomografik değerlendirmesine kıyasla boyutunda %25'den fazla artış olan nodüller de genellikle kanser riski açısından değerlendirilir.
AKCİĞERLERDE NODÜL. Akciğerde yerleşen çapı 3cm'den küçük olan geçirilmiş enfeksiyon sonrası kalan bir sekel, iyi huylu bir akciğer tümörü veya akciğer kanseri ya da başka bir organ kanserinin akciğere yayılması ile ortaya çıkan lezyonlardır. Halk arasında “akciğerde leke” şeklinde de tanımlanırlar.
Sanılanın aksine akciğer nodüllerinin çoğu vücut sağlığı için herhangi bir tehlike teşkil etmiyor. Küçük leke şeklindeki nodüller genellikle iyi huylu oldukları için tedavi bile gerektirmeden kendiliğinden kaybolmaktadır. Kaybolmayan nodüllerin boyutları ise düzenli taramalarda kontrol edilir.
İçerisinde sıvı ya da kan birikmiş olan ve kişilerde ağrı hissi yaratan nodüllere kistik nodül adı verilmektedir. Kistik Nodüller kanser riski çok daha az olan nodüllerdir. Ancak, 4 cm çapın üzerinde ise kanser riskleri artar.
Akciğer nodülü, akciğerde yerleşen çapı 4cm'den küçük olan geçirilmiş bir enfeksiyon sonrası kalan bir kalıntı, iyi huylu bir akciğer tümörü veya akciğer kanseri ya da başka bir organ kanserinin akciğere yayılması ile ortaya çıkan lezyonlardır. Akciğer nodülleri halk arasında “akciğerde leke” şeklinde de tanımlanırlar.
Akciğer nodülü genellikle belirti vermez ve sıklıkla rastgele olarak tespit edilebilir. Akciğer nodülü olan kişilerde genellikle öksürük, nefes darlığı, balgam çıkarma veya göğüste ağrı gibi belirtiler olmayabilir. Ancak, bazı durumlarda akciğer nodülü olan kişilerde bu tür belirtiler görülebilir.
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
Nodül farklı durumlarda tesadüfen keşfedilir. Genellikle rutin bir muayene sırasında tespit edilirler. Bazen dışarıdan görülebilecek veya hissedilebilecek kadar büyürler. Büyük nodüller kişide nefes alma, yutkunma ve yutma güçlüğüne, ses kısıklığına veya boğazda genel bir baskı hissine neden olabilirler.
Dokuların anormal büyümesi sonucunda oluşan yapıya nodül denir. Nodüller derinin hemen alt kısmında oluşabilir. Ayrıca daha derin cilt dokularında veya iç organlarda da nodül gelişebilir. Nodül terimi genellikle genişlemiş lenf düğümlerini (lenfadenopati) ifade etmek için kullanılır.
Kitle boyutu 5 – 7 cm aralığında değişmektedir. Tümörün 7 cm'den küçük olması fakat kanserli hücrenin lenf düğümlerinin ya da bronşların yakınına yayılmış olması da evre iki akciğer kanseri olarak değerlendirilir.
Akciğer nodülleri, solid nodüller, buzlucam nodülleri ve kısmi buzlucam nodülleri şeklinde görülebilirler. Buzlucam ve kısmi buzlucam nodüllerinin kanser olasılığı yüksektir.
İyot eksikliği, bütün dünyada tiroid nodüllerinin temel sebebidir. İyot eksikliği kimi zaman pek çok nodül içeren tiroid büyümesine sebep olur. Bu durum nodüllü guatr ya da multinodüler guatr olarak adlandırılır. Bu nodüller kimi zaman sıvı içerikli olup kistik nodül adını alırlar.
Tiroiddeki solid nodüllerde, günümüzde daha çok lazer ve radyofrekans gibi 'termal ablasyon' yöntemleri kullanılmaktadır. Radyofrekans son yıllarda daha fazla tercih edilmektedir. Her iki yöntemde de biyopsi yapılır gibi tiroid nodülü içine ince bir iğne ile girilir ve lokal anestezi altında nodül yakılır.
Yani boşu boşuna ameliyat olmuyorsunuz! Nodül 1 cm'in üzerinde ise kanser ihtimali arttığı için ya radyolojik/cerrahi biyopsi, ya da yakın takip gerekiyor. En ufak bir şüphede ameliyat ile çıkarmak hayat kurtarıcı oluyor.
Akciğer kanseri riski yüksek olan, yani yukarıdaki kötü huylu nodül özelliklerindeki durumlarda nodülün cerrahi olarak çıkartılıp patoloji uzmanları tarafından incelenmesi ve kesin teşhisinin konulması gerekir.
Akciğer İyi Huylu Tümör
Çekilen bir akciğer grafisinde tespit edilebilirler. Kötü huylu tümörler gibi sıçrama yapmazlar ve insan bedenine zarar verecek şekilde büyümezler. Çoğunlukla bir enfeksiyon sonrasında da görülebilmektedir. İçerisinde yağ, bağ dokusu ve kıkırdak gibi normal vücut yapıları yer alır.
Birinci evre akciğer kanseri genellikle hastanın hiçbir yakınması olmadığı durumlarda, check up veya başka bir sebeple kontrol için çekilen filmler ile tespit edilir. Bu evrede kanser 5 cm'den daha küçük olup lenf bezleri dahil hiçbir yere yayılmamıştır. Akciğer kanserindeki en erken evredir.
Birinci evre akciğer kanseri: Birinci evredeki akciğer kanserinde hastanın beş yıl yaşama oranı yüzde 47'dir. Bu belirlenmiş ortalama süre daha uzun ya da kısa olabilir. Birinci evre akciğer kanserlerinde ameliyat sonrası hasta iki hafta içerisinde normal yaşantısına dönebilir.
CEA (karsinoembriyonik antijen) yüksekliğinin nedenleri
Kolon, rektum, mide, pankreas ve akciğer kanserine yakalanmış olan kişilerin ortalama olarak %75'inde bu test değeri yüksek çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri