özetle, kira uyuşmazlıkları, taksim ve ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, Kat Mülkiyeti Kanunundan kaynaklanan uyuşmazlıklar, komşu hakkından kaynaklanan uyuşmazlıklar bakımından dava şartı arabuluculuk kabul edilmiştir.
Kanuna veya iş sözleşmesine dayalı işçi ve işveren alacakları ile işe iade talebiyle açılacak davalarda davadan önce arabulucuya başvurulması dava şartıdır. İş davalarında zorunlu arabuluculuk başvurusu yapılmadan dava açılması durumunda açılan dava, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddedilir.
Buna göre; çek ve bonodan, rekabet yasağından, fikrî mülkiyetten, komisyon sözleşmesinden, yayın sözleşmesinden, rehin karşılığı ödünçten kaynaklanan uyuşmazlıklar ve banka ve finans kurumları ile yaşanan uyuşmazlıklar ticaridir; dava şartı arabuluculuk kapsamına girmektedir.
Alacak veya tazminat taleplerine ilişkin ticari davalarda, dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması zorunludur. Zorunlu arabuluculuk, mevcut uyuşmazlık hakkında dava açmadan önce arabuluculuk yolunun tüketilmesi gerektiğini ifade eder. Aksi takdirde açılacak davanın dava şartı yokluğu nedeniyle usulden reddedilir.
Söz konusu alana tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebileceği kira ilişkilerinden kaynaklı uyuşmazlıklar da dâhildir. Son düzenlemelerle birlikte bu alandaki uyuşmazlıklar için öncelikle arabuluculuk yoluna başvurulması bir dava şartı hâline getirilmiştir.
İlgili 19 soru bulundu
Kira İlişkilerinde Zorunlu Arabuluculuk
Açıklandığı üzere taşınmazların ilamsız icra ile tahliyesine ilişkin hükümler hariç olmak üzere kira ilişkisinden kaynaklanan tüm uyuşmazlıklarda dava şartı olarak arabuluculuk zorunluluğu getirilmiştir.
Buna göre kiracı tarafından kira bedelinin ödenmemesi ya da vermiş olduğu tahliye taahhütnamesinde belirtilen tarihin gelmesi durumunda icra takibi yapılması veya takibe dayanılarak icra mahkemesinde dava açılmasından önce arabuluculuğa başvurma şartı bulunmamaktadır.
Cevap “evet” ise dava şartı mevcut olup dava açmadan önce arabulucuya başvuru zorunludur.
1 Eylül 2023 tarihli 7445 Sayılı Kanun kapsamında, kira uyuşmazlıklarına ilişkin davalarda zorunlu arabuluculuk süreci başlamıştır. Bu düzenleme, 1 Eylül 2023 tarihi ve sonrasında açılacak davaları kapsamaktadır.
Kanun ile uyuşmazlık tutarı 10.390 TL ve üzerindeki ve istisna kapsamında kalmayan tüketici uyuşmazlıkları da zorunlu arabuluculuk kapsamına alınmış ve dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı haline gelmiştir.
Nitekim, kanunda zorunlu arabuluculuk kapsamında sayılmamaktadır. Ancak, Adalet Bakanlığı ve Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından sık sık yapılan açıklamalar ile kira uyuşmazlıklarının tamamı bakımından zorunlu arabuluculuk müessesinin kabul edileceği ifade edilmektedir.
Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu'nun 18/A maddesinin dokuzuncu fıkrasına göre, arabulucu yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren üç hafta içinde sonuçlandırır. Aynı hüküm uyarınca bu süre zorunlu hallerde arabulucu tarafından en fazla bir hafta uzatılabilir.
Ankara. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Yarından itibaren 'alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemi' dediğimiz arabuluculuk müessesine zorunlu dava şartı olarak kira davaları da katılıyor. Yine kat mülkiyetinden, komşuluk hukukundan doğan davalar ve ortaklığın giderilmesi davaları zorunlu arabuluculuk kapsamında olacak." dedi.
Sözü edilen başarının verdiği güvenle TBMM'de 06.12.2018 tarihinde kabul edilen 7155 sayılı Kanunla, 01.01.2019 tarihinde itibaren yürürlüğe girmek üzere, ticari uyuşmazlıklar için de “dava şartı arabuluculuk” getirilmiştir.
Bazı istisnaları olmakla birlikte Tüketici Mahkemeleri'nde dava açmadan önce arabuluculuğa başvurmak zorunludur. Aksi takdirde açılan dava, zorunlu arabuluculuk dava şartının yerine getirilmediği gerekçesiyle dava şartı yokluğundan usulden reddedilecektir.
Arabulucuya başvurulmadan dava açıldığının anlaşılması hâlinde herhangi bir işlem yapılmaksızın davanın, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddine karar verilir.
Kiracı ve ev sahibi arasında kira ilişkisinden kaynaklanan anlaşmazlıklarda mahkemeden önce arabuluculuğa gitme zorunluluğu 1 Eylül'de başladı.
Kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda arabuluculuk şartı getirilmiştir. Dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması zorunludur.
Kira ilişkisi sözleşmeye dayanır. Kira sözleşmesinin tarafları ise kiracı ve kiraya verendir. Kira ilişkisinden doğan uyuşmazlıklar genellikle tahliye, kira bedelinin uyarlanması davası ve kira bedelinin tespiti davalarıdır.
Bu ücret kural olarak taraflarca eşit şekilde karşılanır (6325 sayılı HUAK md. 18/ A-12). Ancak ücreti taraflardan birinin karşılayabileceği ya da farklı oranlarda paylaşabileceği yönünde anlaşma sağlanabilir.
7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu'nun 3. Maddesinde “dava şartı arabuluculuk” konusu düzenlenmiş olup buna göre; “kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır.
Anlaşma sağlanamadığı takdirde açılacak olan dava ' araç değer kaybı ' davasıdır. Başka şartların oluşmasıyla Sigorta Tahkim Komisyonuna gidilir. Burada arabulucuya başvurma zorunluluğu yoktur. Sigorta şirketine başvurulduğuna dair belgeleri ibraz etmeniz ile süreç başlar.
Düzenleme; ilamsız icra yoluyla kiracı tahliyesini ise zorunlu arabuluculuk kapsamı dışında tutmuştur. Tahliye taahhütnamesine dayalı icra takibi de ilamsız icra niteliğindedir. Bu nedenle, tahliye taahhüdünün icraya konmasından önce arabulucuya başvuru gerekmez.
Kira, kat mülkiyeti, komşuluk hakkı ve ortaklığın giderilmesinden kaynaklı uyuşmazlıklarda dava şartı arabulucuk uygulaması, yaklaşık 2 ay önce sisteme kazandırıldı. Bu kapsamda kiracılar ve ev sahipleri arabuluculuğa başvuru için adliyelerden bireysel ya da avukatları aracılığıyla başvuru yapabiliyor.
Kira Anlaşmazlıkları için Arabulucuya Nasıl Başvurulur? Arabuluculuk başvuruları, doğrudan adliyelerdeki arabuluculuk merkezlerinde ücretsiz olarak yapılabilir. Yine kişinin kendisi veya avukatı da Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) üzerinden kolayca arabuluculuk başvurusu gerçekleştirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri