Dil gelişimini etkileyen birçok etmen vardır. Bunlar zeka, cinsiyet, beyin, sosyal çevre ve aile, sosyo-ekonomik etmenler, ailenin eğitim durumu, iki dillilik, oyun ve sağlık durumudur. Dil gelişimi zekâ ve zihin gelişimi ile doğru orantılıdır.
Dil gelişimi; seslerin, kelimelerin, sayıların, sembollerin kazanılması, saklanması ve dilin kurallarına uygun olarak kullanılmasını içeren bir süreçtir. Dil gelişimi, doğumdan itibaren başlar ve yaşam boyu devam eder. Dil ve öğrenme arasında önemli bir ilişki vardır.
Araştırma sonuçları, cinsiyetin çocukların dil gelişimleri üzerindeki etkisinin çok düşük düzeyde olduğunu göstermiştir. Bu sonuca dayanarak, cinsiyetin çocukların dil gelişimleri üzerinde önemsiz bir etkiye sahip olduğu söylenebilir.
İlgili 20 soru bulundu
İnsanları diğer canlılardan ayıran düşünme yetisi, dil ile sembolleştirilerek ifade edildiği için dil kazanımı düşünebilme yetisi ile de ilişkilidir. da fonem (phoneme), sıra ya da biçimbirim(morpheme), söz dizimi ya da sentaks (syntax), anlam (semantik) ve kullanımdır (pragmatik).
18 aylık bebek dil gelişimi içinde eşyalarının yerini bilir, sorulunca gösterir. Hayvan seslerini taklit edebilir. 19 aylık bebek dil gelişimi, 20 aylık bebek dil gelişimi, 21 aylık bebek dil gelişimi, 22 aylık bebek dil gelişimi 23 aylık bebek dil gelişimi de çok hızlı biçimde tamamlanır.
Bebekler, taklit ederek dili öğrenmeye başlıyor. Anne tarafından sunulan sözel uyaranlar, dil gelişimini olumlu yönde destekliyor. Çocukla konuşmak, oyun oynamak, kitap okumak dil gelişimi için çok önemli. Ebeveynlerin çocuklarıyla konuşmaları, çocuğu dinlediğini belli etmeleri gerekiyor.
Dilin beceri alanları okuma, yazma, dinleme ve konuşma olmak üzere dört beceriden oluşmaktadır.
Gramer Kurallarına Uygun Konuşma Dönemi (3-6 Yaş)
Çocukların 3-4 yaş aralığında artık tamamen dil kelime hazneleri gelişir. Öğrendikleri farklı kelimeleri esnek bir şekilde kullanmaya başlarlar.
Çocuğun dil gelişiminde hem insan beyninin biyolojik yapısı, düşünme sisteminin gelişimi, hem de çocuğun içinde bulunduğu çevre ve kültür etkilidir. Aynı zamanda, dil gelişimi de çocuğun bilişsel, duygusal, sosyal gelişiminde önemli bir etkiye sahiptir.
Chomsky güçlü bir dille doğuştancılığı savunmaktadır. Chomsky'e göre çocukların ilk dillerini edinebilmelerini sağlayan şey içsel bilgidir. Her çocuk dilbilgisel ilkeler ile doğar ve çevresindeki dili edinmek için analiz etmeye başlar. Evrensel Dilbilgisi bütün dillerin ortak ilkelerinin içermektedir.
Dil gelişimi kuramları, çocukların isteklerine yön veren seslenmeleri taklit etmelerini içeren davranışçı yaklaşım kuramı, yetişkinlerin model alındığı sosyal etkileşim kuramı ve Chomsky'nin temsilcisi olduğu psiko-linguistik yaklaşım kuramıdır.
İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli özellik olan dil ve konuşma becerisinin edinimine dair çeşitli görüşler ileri sürülmüştür. Dilin kazanılmasını davranışçı kuram, psikolinguistik kuram, bilişsel kuram ve sosyal etkileşim kuramları farklı şekilde açıklamaktadır.
• 3.İlk Gramer Süreci(24-60 ay):
çocuklar bu dönemde gramer kurallarına aşırı uyma eğilimi gösterirler.Buna konuşmada aşırı kurallaştırma adı verilmektedir. kullanma eğilimine ise eksik kurallaştırma adı verilir.
İletişim becerileri, genel olarak dinleme, empati kurma, beden dili kullanma ve doğru ifade etme gibi temel kategorilere ayrılır.
Anlama, dinleme ve okuma becerilerini; anlatma, konuşma ve yazma becerilerini kapsamaktadır (Kavcar, Oğuzkan ve Sever 1999). Dinleme ve okuma anadilinde anlama gücüne yönelik becerilerdir ve alıcı dil olarak da bilinir. Konuşma ve yazma ise anlatım gücüne yönelik becerilerdir ve verici dil olarak da adlandırılır.
Dil gelişimi diğer gelişim alanlarıyla etkileşim içindedir ve birlikte ilerleme sağlamaktadır. Dil gelişimi; bilişsel gelişim, sosyal gelişim, duygusal gelişim ve motor gelişim arasında sıkı bir ilişki vardır.
Dil gelişimini etkileyen birçok etmen vardır. Bunlar zeka, cinsiyet, beyin, sosyal çevre ve aile, sosyo-ekonomik etmenler, ailenin eğitim durumu, iki dillilik, oyun ve sağlık durumudur. Dil gelişimi zekâ ve zihin gelişimi ile doğru orantılıdır.
çocuğun dil gelişim süreci, psiko-motor gelişim süreciyle paralellik arz eder. Çocuktaki fiziki gelişim onun zihin ve dil gelişiminin temelini oluşturur. Eğitimde çocuğun dil gelişim aşamalarma göre hareket etmek onun dil gelişimini sağlıklı bir şekilde etkilemektedir.
Altı ayını doldurmuş olan bebek artık heceleri iyiden iyiye öğrenir ve özellikle “ba-ba”, “de-de” gibi kolay telaffuz edilen sesleri sık aralıklarla tekrarlamayı sürdürür. İlk sözcüklerin telaffuzu ise 8. ay ile 18. ay arasında, çoğunlukla 12. ayda gerçekleşir.
Dil gelişimi, doğumdan itibaren başlar ve yaşam boyu devam eder. Dil ve öğrenme arasında önemli bir ilişki vardır. Dil, öğrenmeyi kolaylaştırır.
Araştırmalar, beynin dil öğrenme konusunda iki ile dört yaşlar arasında kritik bir pencere sunduğuna işaret ediyor. İngiltere ve ABD'den uzmanlara göre, dört yaş öncesi, insan beyninin yeni kelimeleri öğrenme konusunda dış etkiye en açık olduğu dönem.
Dil, üç ayrı bileşenden meydana gelmektedir. Bunlar; biçim, içerik ve kullanımdır (Bloom ve Lahey, 1978).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri