Taraflar, süresi içinde görevli veya yetkili mahkemeye başvurursa zamanaşımı, davanın görevsiz veya yetkisiz mahkemede açıldığı andan itibaren kesilmemiş sayılır. Fakat süresi içinde başvuru yapılmaz ve böylelikle dava açılmamış sayılırsa TBK m. 158 hükmü uygulanabilir.
Karardan anlaşılacağı üzere davanın açılmasının maddi hukuk anlamında sonuçları şunlardır: 1- Davanın açılması ile dava konusu alacak için zamanaşımı kesilir. 2- Hak düşürücü süreler korunur.
Davanın açılmasıyla derdestlik durumu doğar. Aynı konuda ve aynı taraflar arasında aynı dava nedenine dayanılarak yeni bir dava açılmaz. Her dava, açıldığı tarihte saptanan durum ve koşullara göre karara bağlanır. Dava açılmadan önce alınan geçici hukuksal koruma tedbirleri ancak davanın açılmasıyla etkisini sürdürür.
Taraf Usul İşlemleri Nedir? Davanın açılmasından önce veya davanın açılmasından hüküm kesinleşinceye kadar taraflarca yargılamanın ilerlemesi için yapılan işlemlere taraf usul işlemleri denir. Davanın çözümlenmesine etkisi olmayan işlemler usul işlemi olarak kabul edilmez.
Hangi sebeple olursa olsun açılmamış sayılan davadaki talep dahi vaki olmamış sayılır. (HMK m. 150/7) Dvanın açılmamış sayılması kararı ile birlikte dava açılması ile ortaya çıkan tüm sonuçlar ortadan kalkacaktır. Davanın görüldüğü mahkeme bakımından da davayı inceleme ve hüküm kurma zorunluluğu ortadan kalkacaktır.
İlgili 41 soru bulundu
Bu itibarla, davanın taraflarca takip edilmemesi sebebiyle dosyanın işlemden kaldırılması tarihinden itibaren itibaren 3 ay içinde dava yenilenmediği takdirde davanın açılmamış sayılmasına ilişkin oluşan tüm yasal hüküm ve sonuçlar başkaca bir işleme bağlı olmadan doğrudan doğruya yürürlük kazanır.
Davanın açılmamış sayılmasıyla davanın açılması ile doğan bütün sonuçlar ortadan kalkar. Davanın açılmamış sayılmasına ilişkin kararlar kesin hüküm oluşturmaz. Süresi içinde yeni bir dava açılabilir. Davanın açılmamış sayılmasına mahkeme re'sen karar verir.
Dolayısıyla, bu hüküm yürürlüğe girmeden önceki tarihlerde usulüne uygun olarak gerçekleştirilen ifade almanın görevsiz mahkemede olsa da sorgu niteliğinde olduğunu ve zamanaşımını kestiğini belirtmek gerekir.
Buna göre dava, dava dilekçesinin (elektronik ortamda, UYAP'ta) tevzi edilerek kaydedildiği tarihte açılmış sayılır.
tarihi izleyen gün dava açma süresi başlar. Diğer taraftan; Adresleri belli olmayanlara özel kanunlarındaki hükümlere göre ilan yoluyla bildirim yapılan hallerde, özel kanununda aksine bir hüküm bulunmadıkça dava açma süresi, son ilan tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün sonra işlemeye başlar.
Mahkemenin iddianameyi kabulü davanın açıldığı anlamına gelir. Dava açıldığında mahkemenin duruşmaya yönelik hazırlanması gerekir. Bu süreçte tensip zaptı hazırlanarak taraflara tebliğ edilir. Tensip zaptı hazırlandı demek mahkemenin dosyayı incelediği anlamına gelir.
Davanızı artık yenileme imkanınız yoktur. Zira son düştüğü tarihten itibaren -yeniden harç yatırarak- yenilemek için gereken 3 aylık süreyi geçirmiş durumdasınız ve mahkemede de büyük ihtimalle bu süre sonunda davanın açılmamış sayılmasına karar vermiştir.
Usulden ret kararı verilen davanın zamanaşımına kesici etkisi yoktur. – Av. Ünal Göktürk.
Diğer taraftan idari yargıda sürenin kamu düzenine ilişkin olduğu kabul edilmektedir. Bunun bir sonucu olarak dava açma süresi hak düşürücü niteliktedir ve davanın her aşamasında kontrol edilmesi gerekir.
Olağan dava zamanaşımı sürelerinin geçmesiyle kamu davası (ceza davası) hakkında düşme kararı verilir.
Zamanaşımı, doğmuş bir hakkı defi yoluyla zayıflatmaktadır. Fakat hak düşürücü sürenin söz konusu olduğu hallerde, yapacağımız itiraz ile doğmuş bir hakkın kendisinin yok edilmesi sağlanmaktadır. Yani birinde hak zayıflatılmaktayken diğerinde hakkın kendisi yok edilmektedir.
5 yıl ve daha az hapis veya adli para cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 5 yıl 4 ay, olağanüstü zamanaşımı süresi 7 yıl 12 ay. 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 10 yıl, olağanüstü zamanaşımı süresi 15 yıl.
Bu süre zarfı 22 yıl 6 aya kadar uzayabilir. 5 yıldan az ceza gerektiren suçlarda veya cezalarda dava zamanaşımı süresi genellikle 8 yıldır. Bu süre 12 yıla kadar uzayabilir. 20 yıldan daha fazla cezaya sebebiyet veren suçlarda dava zaman aşımı süresi 20 yıldır.
Kapalı dosyaların içindeki evraklar internet üzerinden görünmezler. Uyap sisteminden dosyanın silinmesi gibi bir durum söz konusu değildir.
Bir davanın açılması halinde zamanaşımı kesilir. Ancak, kesilen zamanaşımı kesilme tarihinden başlayarak yeniden başlar.
Görevsiz mahkeme dava açılmakla kazanılmış olan haklar korunur. Yine görevsiz mahkemede alınmış olan ihtiyati tedbir veya ihtiyari haciz devam eder. Görevsiz mahkemede açılan davanın esasıyla ilişkin olarak, kanun değişikliği meydana gelirse, geçmişe etkili olmayan yeni kanun burada uygulama alanı bulmaz.
Madde 7 – 1. Dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştayda ve idare mahkemelerinde altmış ve vergi mahkemelerinde otuz gündür.
Bu itibarla, davanın taraflarca takip edilmemesi sebebiyle dosyanın işlemden kaldırılması tarihinden itibaren 3 ay içinde dava yenilenmediği takdirde davanın açılmamış sayılmasına dair oluşan tüm yasal hüküm ve sonuçlar başkaca bir işleme bağlı olmadan doğrudan doğruya yürürlük kazanır.
Davanın Açılmamış Sayıldığı Halde Vekalet Ücreti Nedir? Öncelikle belirtmek gerekir ki; davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesi halinde davalı lehine olacak şekilde vekalet ücretine hükmedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri