Türk Dil Kurumu kaynaklarına göre
Dilimize Farsçadan geçmiş olan güdük kelimesi hem gerçek hem de mecazi anlamda kullanılır. Orijinal dilinde ''güdek'' şeklinde yazılan kelimenin sözlük anlamı küçüktür. Genellikle kısa boylu insanlar güdük olarak nitelendirilir. Kelimenin yan anlamı ise fazla gelişmemiş olan, eksik ve yetersizdir.
Davar kelimesi, koyun ya da keçilerden oluşan sürüye denmektedir. Bazen koyun ve keçinin bir arada olduğu hayvan sürülerine de davar adı verilmektedir. Kırsal alanda hayvancılıkla uğraşan insanların yaygın olarak kullandığı bir kavram olmaktadır.
1. Güdülebilen, belli bir yol üzerinde hareket ettirilebilen: “Güdümlü mermi.” “Güdümlü balon.” 2. Belli bir amaca göre yürütülen, sevk ve idâre edilen: “Güdümlü tarım.” “Güdümlü ekonomi.”
Güdü Kelimesinin Doğru Yazımı Nedir? Cevap: 1. İstek, arzu, gereksinim, dürtü ve ilgileri kapsayan kavram. 2. Bilinçli veya bilinçsiz olarak davranışı doğuran, sürekliliğini sağlayan ve ona yön veren herhangi bir güç.
İlgili 21 soru bulundu
Dürtü, fizyolojik temelli bir ihtiyacın organizmada neden olduğu rahatsızlık, gerginlik durumudur. Güdü, organizmayı harekete geçiren içsel ya da dışsal bir güç (etki) anlamına gelir. Güdülenme ise, organizmanın içsel ya da dışsal bir etki nedeniyle harekete geçmesi durumudur.
Amaca yönelik davranışı başlatan, yönlendiren, ona güç ve enerjisini veren, amaca ulaşılana kadar ısrarlı olmasını sağlayan güçler toplamı olarak tanımlanabilir. Örneğin kitap okuma güdüsü sizin diğer etkinlikler arasından kitap okumayı seçmenizi ve okumaya başlayıp sürdürmenizi sağlayan güçler toplamıdır.
Güdümü Olmayan. Obur, açgözlü kimse. Uğursuz adam.
Önceleri sadece yük hayvanları için kullanılan bu sözcük, daha sonra psikoloji ve felsefe gibi alanlarda terim anlamında kullanılmaya başlanmıştır. Güdülenme ise, iradesi elinden alınan kişinin başka birinin istekleri doğrultusunda hareket etmesi anlamına gelir.
Ad. Belirli amaçlar için bütünleşen bilişim dizgeleri ya da çalışma takımları arasında, uyumun sağlanması ve ilişkilerin, en yüksek toplam verimi en kolay biçimde sağlayacak bir düzen içerisinde gelişebilmesi için iş ve eylem birliği gütme.
isim,halk ağzında Kasaplık hayvanların omuz başından çıkan külbastılık veya pastırmalık yumuşak et.
Koyun ve keçilerden oluşan sürülere verilen genel ad.
Dev gibi tabiri çok iri olan demektir. Korkutucu ya da çok iri olan kimseler için dev gibi benzetmesi yapılabilir.
"Onlar erdi muradına biz çıkalım kerevitine." deyimi dilimizde en sık kullanıldığı cümledir. Genellikle Türk yazarlar tarafından öykü ve masalların sonunda kullanılan bir cümledir. Başka insanların mutluluğuna ortak olmak ve bu mutluluktan kendisine düşen payı almak manasına gelmektedir.
1. (Hayvan için) Sürülüp otlatılmak. 2. Peşi bırakılmayıp devam ettirilmek, tâkip edilmek: Türkiye'de yer yer kan davası güdülür (Burhan Felek).
oGüdük: Amputasyon sonrası ekstremitenin geriye kalan bölümüdür. oProtez: Eksik bir organın yerini tutması, bir sakatlığı örtmesi için yapılan ve takılan yapay organ ya da parça.
Özdeşleşme, bireyin diğerinin bir yönünü, özelliğini veya niteliğini özümsediği ve diğerinin sağladığı model tarafından tamamen veya kısmen dönüştürüldüğü psikolojik bir süreçtir. Kişilik, bir dizi özdeşleşme aracılığıyla oluşturulur ve belirlenir.
Dönüt, birine olumlu ya da olumsuz olarak geri dönüş yapmaktır. Birinin sadece sorusuna değil, projesine, önerisine ve teklifine karşı da dönüt yapılabilir.
Aktüalite TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Güncellik. Günün olayı veya konusu.
[2] (halk ağzı)(Yozgat ağzı) Sözünü tartmadan konuşan, densiz.
kudumsuz - Artvin
Açıklama: Uğursuz,hayırsız.
Güdümü Olmayan. Obur, açgözlü kimse.
Psikoloji sözlüğünde dürtü kavramı tepki vermeye hazır olma durumu olarak ifade edilir. Kişinin yaşadığı durumlar karşısında harekete geçmesini sağlar. Bazı durumlarda dürtüleri kontrol etmek zorlaşır ve tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık boyutuna ulaşır.
Duygusal güdüler ise duygular, hisler ve ruh haliyle hareket etmeye neden olan güdülerdir. Duygusal süreçlerde dayanılmaz bir satın alma dürtüsü söz konusudur.
İnsan davranışlarını etkileyen güdüleri dört başlık altında incelemek mümkündür. Bunlar; psikolojik güdüler, iç güdüler, sosyal güdüler, fizyolojik güdülerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri