Düğün hazırlığı da tamamı ile erkek tarafına aittir. Bu hazırlıklar, kısaca aşağıdaki gibi nitelendirilebilir. Düğün kartı, davetiyesi ve basımının sorumluluğu. Düğün salonu, müzik ve eğlence tarafının sorumluluğu.
Erkek tarafı, düğün yerini, düğün yemeğini, düğün davetiyelerini, düğün arabasını ve fotoğrafçıyı ayarlayıp masraflarını karşılar.
Evlenecek çiftlerimiz evlenirken bir çok soruyada cevap arıyor, evlenecek çiftlerimizin sorduğu sorulardan bir taneside Düğün davetiyesini hangi taraf bastırır? Bu konuya cevap ararken biz size hemen cevabı söyleyelim, Düğün Davetiyesini Erkek Tarafı Bastırır.
Bir tek Kına gecesi mekanını kim tutar kız tarafına aittir. Diğer kalanlar yani Kına gecesi masraflarını kim karşılar hem erkek hem de kız ailesine aittir. Bu tür organizasyonlar maddi açıdan aileleri zorlayabilir. Bu nedenle Kına gecesi malzemelerini kim alır sorumluluğu sadece kız tarafına yüklenmez.
Düğünde beyaz eşyaları kim alıyor?:
Televizyon, buzdolabı ve kimi elektrikli ev aletleri erkek tarafı tarafına aittir. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın gibi diğer beyaz eşyalar ise kız tarafı tarafından karşılanıyor.
İlgili 42 soru bulundu
Düğünde Erkek Tarafının Yapması Gerekenler
Yöreye göre değişiklik gösterse de düğünde erkek tarafının alması gerekenler şu şekildedir; Öncelikle düğün erkek tarafına aittir. Salon takımı Oturma odası
Gelinin ailesinin kızlarına 2 veya 3 bilezik takması uygun görülüyor. Anne de baba da hayattaysa, iki kişi de birer bilezik takabiliyor. Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor.
Evlenirken kız tarafı ne alır? Yatak odası, ev tekstil ürünleri ve banyo eşyaları kız tarafının sorumluluğundadır. Yerine göre bu listeye beyaz eşyalar da eklenebilir.
Nişan, genel olarak gelin ve ailesi tarafından organize edilir. Düğün masrafları nasıl ki geleneklerimize göre damada aitse, nişan masrafları da yine bu geleneklerimize ve adetlerimize göre geline aittir.
Erkek iç çamaşırı, erkek pijama takımı, erkek pijama altı, tıraş takımları, erkek sabahlık, kişisel bakım ürünleri, terlik, çorap, havlu, cüzdan, kemer ve kol saati gibi eşyalar erkek çeyiz bohçasının olmazsa olmazlarıdır diyebiliriz.
-Düğün salonu ve müzik eğlence masraflarını damat tarafı karşılar. -Gelinlik ve gelinlik aksesuarlarını (ayakkabı, küpe, kolye, korse, çorap, sutyen, jartiyer,) ve masraflarını damat tarafı karşılar.
Düğün tarihinden çok önce basılan davetiyelerde konuklar tarihi unutarak düğünü kaçırabilir. Bu durum dikkate alınarak davetiyeler düğün tarihinden 20 gün öncesinde çiftlerin elinde olmalıdır. Düğüne kalan son 15 gün içerisinde de konuklara dağıtım işlemlerine başlanır.
Davetiye basımı işlemleri davetiye modeline göre değişiklik göstermektedir. Eğer ki seçtiğiniz davetiye modeli katalog ürünü ise ve ofset baskı yapılacaksa ortalama grafik onayınızdan sonra 3 - 5 iş günü sürmektedir. Davetiye baskınızda Sıcak Yaldız Baskı var ise bu süre 5 - 7 İş gününe çıkabilmektedir.
Söz merasimi masraflarının yani; gelinin söz elbisesini, söz yüzüklerini, isteme çiçeğini ve çikolatayı erkek tarafının karşılaması daha doğrudur.
Düğün organizasyonu erkek tarafına aittir. Düğün mekanından organizasyona, gelinlikten fotoğrafçıya tüm harcamalar erkek tarafının sorumluluğundadır. Erkek tarafının düğünde geline bir takı seti ve iki bilezik takması adettendir. Bu adet nişanda takı takıldıysa es geçilebilir.
NİŞAN TÖRENİ
Kız ve erkek birbirlerinin nişan yüzüklerini alırlar. Kız tarafı erkeğe pijama takımı, robdeşambr, el yüz havlusui bornoz takımı, seccade, kemer ve cüzdan alır.
Bu sorunun cevabı kültüre göre değişmekle birlikte, genellikle gelinin kız kardeşi, yakın arkadaşı veya akrabası olan bekar bir kadın tarafından tutulur. Bazı kültürlerde tepsiyi tutan kişi gelinin kız kardeşidir. Diğer kültürlerde ise tepsi gelinin yakın bir arkadaşı ya da akrabası tarafından tutulur.
Genellikle gelinin abisi ya da babası tarafından takılan bu kuşak gelinin beline bağlanır. Kuşak bağlanırken salavatlar ve çeşitli dualar yapılır. Kuşağın 3 kez bağlanmasının sebebi ise 3 rakamının dinimizde ifade ettiği kutsal anlam ve gelinin ailesine bağlı olmasıdır.
Müsned, V, 73; Dârimî, “Menâsik”, 34; İbn Mâce, “Menâsik”, 84; Ebû Dâvûd, “Menâsik”, 56) anlaşıldığı üzere kocanın yüklendiği nafaka mükellefiyetinin bir gereğidir. Bu sebeple evlenme sırasında hukuken kadının koca evine eşya götürme, diğer bir ifadeyle çeyiz düzme mecburiyeti yoktur.
Geleneklere göre nişanı kız tarafı yapar. "Nişanda kız tarafı ne yapar?" sorusu bununla da bitmiyor. Tutulacak nişan salonundan, ikram edilecek yiyecekler ile nişan günü yapılacak diğer harcamalar kız tarafının sorumluluğundadır. Damadın nişanda giyeceği takım elbiseyi de kız tarafı alır.
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Kız Tarafı Düğünde Ne Alır? Düğünde gelinin ailesinin alması gerekenler arasında damada ve geline takılacak hediyeler yer alır. Gelinin ailesi damada genellikle saat ve tam altın takar. Aile, maddi durumlarının elverdiği ölçüde genellikle kızlarına da 2 veya 3 bilezik takabilir.
Düğünlerde gelinlere genellikle aileleri tarafından 22 ayar altın bilezik 25 gr ağırlığında takılmakta olup, evlenen çocuklarının kötü günlerinde desteği olması için yatırım aracı olarak görülmektedir.
Damada genellikle saat ve altın zincir takarken geline ise tam altın ve birkaç bilezik takabilirler. Bazı yörelerimizde geline burma bilezik takmak adettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri