Davranış temelli mülakatlar, işe alım yöneticilerine geçmiş deneyimleri hakkında ayrıntılara giren sorular sorarak bir adayın performansını değerlendirme imkanı verir. Örneğin, çetrefil durumları veya zor insanları nasıl yönettikleri.
Davranışsal mülakatlar, bir kişinin iş ile ilgili geçmiş performansının, gelecekteki performansının en iyi göstergesi olduğu varsayımına dayanır. Bir şirket davranışsal mülakat kullandığında, belirli durumlarda nasıl hareket edeceğinizi ve tepki vereceğinizi bilmek istemektedir.
Davranış belirleyici mülakat
Davranış belirleyici mülakatın temelinde hem adayın yetkinliklerini, tecrübelerini ve davranışlarını değerlendirmek hem de adayın geçmiş tecrübelerine bakarak adayın gelecekteki iş performansının nasıl olacağına dair bilgi edinmek yer alıyor.
Davranışsal sorular (STAR davranışsal mülakat soruları veya davranışa dayalı mülakat soruları olarak da bilinir), adayların geçmiş çalışma durumlarında nasıl davrandıklarını ortaya çıkarabilir. Bu davranışlar, şirketinizdeki benzer durumlarda adayların nasıl tepki vereceği konusunda size fikir verebilir.
İlgili 31 soru bulundu
İşe Alım Süreci: Yetkinlik Bazlı Mülakat, bir stratejik işe alım prosesidir. Yetkinlik Bazlı Mülakat, adayların, iş için gerekli olan yetenek, deneyim ve özellikleri hakkında detaylı olarak değerlendirilmesi için tasarlanmıştır.
İş görüşmeleri kendi içlerinde ikiye ayrılır: Eleme mülakatları ve işe alım ya da seçme mülakatları.
Yetkinlik bazlı mülakat son zamanlarda en çok tercih edilen mülakat tekniğidir. Bu mülakat tekniğinde adayın geçmiş performansları ve sorunlar karşısında gösterdiği davranış biçimleri esas alınır. Bu şekilde adayın söz konusu işe uygun olup olmadığı ve ne tür yetkinliklere sahip olduğu hakkında bilgi edinilir.
Durumsal mülâkat
Durumsal mülâkatlarda adayın belirli şartlarda ne tür davranışlar sergileyeceği tespit edilmeye çalışılır ve sadece bu duruma uygun sorular sorulur. Örneğin bir senaryo belirlenir ve adayın bu senaryoda izlediği yola bakılarak bu göreve uygun olup olmadığı tespit edilmeye çalışılır.
Size yardımcı olacak bu teknik, “Situation, Task, Action, Result” kelimelerinin hem baş harflerinin hem de anlamlarının sırasıyla birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Mülakat sorularını bu yöntemi kullanarak cevaplamak, karşınızdaki insan kaynakları uzmanına istediklerini vermek için uygundur.
Mülakat esnasında dürüst, samimi, tutarlı, nazik ve kurumsal bir üslup kullanılmalıdır. Ayrıca karşı tarafın sözünü kesmemeye de dikkat edilmelidir. Asla yanlış bilgi verilmemeli, bilgi saklanmamalıdır. Görüşme gerçekleştirilirken vücut dilimizin karşı tarafa verdiği sinyallere dikkat edilmelidir.
Panel Mülakat
Panel tipi mülakatlara büyük organizasyonlarda özellikle kamu alanında sıklıkla rastlanır. Her bir aday birden çok (genellikle iki ya da beş arasında değişen) görüşmeci ile görüşür. Bu görüşmeciler insan kaynakları yöneticisi, departman yöneticisi veya ilgili departmanların çalışanlarından oluşmaktadır.
Eğer görüşme 1.5 saat - 2 saat'i geçmişse çok güçlü bir adaysınız demektir. Hatta bazen bu süreler de yeterli olmuyor, 2. görüşme, hatta 3. görüşmeye bile çağrılıyor olabilirsiniz (zaten bu 3. görüşme maaş ve çalışma şartlarının konuşulduğu son görüşme oluyor). Olumlu bir süreç içinde olduğunuzu kabul edebilirsiniz.
Yönetici mülakatları; deneyimleriniz, başarılarınız, yönetim stiliniz, gelecek beklentileriniz ve gelecekteki olası performansınızı anlamaya yönelik sorulardan oluşacaktır.
Mülakatta kendini tanıtma sırasında, kendinizden kısaca ve net bir şekilde bahsettikten (kaç yaşında olduğunuz, hangi üniversite ve hangi bölümden ne zaman mezun olduğunuz, nerede oturduğunuz gibi) sonra ne tür pozisyon için başvurduğunuzu, kariyer hedeflerinizi, deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz.
Mülakat Sırasında:
Göz teması kurarak konuşulmalıdır. Dürüst davranmalı ve soruların cevabını bilmiyorsanız “bilmiyorum” demekte çekinilmemelidir. Şirkette ve belirtilen pozisyonda çalışma isteğiniz çok fazla abartılmadan vurgulanmalıdır. Sorulara mantıklı ve örneklerle desteklenerek cevap verilmelidir.
Bu iş görüşmesi türünde adayda görülmek istenen, iş yaparken belli fonksiyonların nasıl kullandığıdır. Adayların sahip oldukları yetenekler temel alınarak soyut bir durum ya da problem yaratılır ve adaylardan bunları çözmeleri istenir. Çözümüne göre de hakkında değerlendirmelerde bulunulur.
Mülakat çeşitlerini yüz yüze, mektup ile (e-posta), online veya telefonla yapılan görüşmeler olarak da ayırmak mümkündür.İş görüşmesi kendini tanıtma ve iş görüşmesi soruları ve cevaplarını yanıtlama gibi aşamalardan oluşur.
Görüşmenin en çok bilinen türü bireysel, yüz yüze, söz alışverişidir fakat yüz yüze grup görüşmesi, posta yoluyla, kendi başına yanıtlanan soru formu veya telefon görüşmesi şeklinde yapılmaktadır.
Mülakat sırasında, başvuran adayın eğitim geçmişi, çalışma koşulları, adayın tecrübeleri ve karakteri, bilgi birikimi, hedefleri ve kariyer planı konuşulur. İnsan kaynakları ya da firma yetkilisi tarafından adayın verdiği yanıtlar değerlendirilir ve eğer karşılıklı olarak uygun görülürse işe alım gerçekleşir.
Yetkinlik bazlı mülakat, yetkinlikleri değerlendirmeye yönelik gerçekleştirilen yapılandırılmış bir mülakat türüdür. Araştırmalar, yapılandırılmış mülakatların, yapılandırılmamış olanlara kıyasla adayın gelecekteki iş performansını tahmin etmede iki kat daha fazla etkin sonuç verdiğini göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri