Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından 1982 yılında Rusya'nın Afganistan'ı işgali sırasında, Pakistan üzerinden Türkiye'ye getirilen ve değişik kentlere yerleştirilen aileler, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanın gururunu yaşıyor.
Bunların arasında sığınmacılardan da bahsedebiliriz. 2022 yılı verilerine göre Türkiye'de 260 binin üzerinde yabancı uyruklu üniversite öğrencisi var. Bunun 58 bin 213'ü Suriye, 9 bin 203'ü Afgan, 16 bin 172'si Irak uyruklu.
Bu liste Afganistan'da nüfusu 10.000'den fazla olan şehirleri listelemetedir. 2006 yılı resmi tahminine göre ülkenin en büyük kenti başkent Kabil'dir. Ülke halkının % 14'ü bu şehirde yaşamaktadır.
Afganlar'ın bir İsrâil kavmi oldukları ve Kur'an'daki Tâlût'a uzanan nesep silsilesiyle Kays Abdürreşid'in soyundan geldikleri iddia edilmektedir. Göçebe kabileler de geleneksel biçimde buna inanmakta ve miras işlerini bu rivayet uyarınca düzenledikleri soy kütüklerine göre yürütmektedir.
Bu yıl Afganistan'a düzenlenen 28 charter seferi ile 4 bin 550, tarifeli uçuşla ise 9 bin 175 olmak üzere toplam 13 bin 725 Afgan göçmenin ülkesine gönderildiği belirtildi. 2023 yılında sınır dışı edilen toplam sınırsız göçmen sayısının ise 42 bin 685'e yükseldiği; bunun da geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 29' ...
İlgili 42 soru bulundu
Afganlar Arap olarak bilinse de Afganistan'ın çoğunluğunu İran kökenli Peştunlar oluşturuyor. Ülkede yaşayan etnik unsurlar şöyle: Peştunlar, Beluçlar, Hazaralar, Tacikler, Özbekler, Aymaklar, Araplar, Paşailer, Nuristaniler, Pamirler, Türkmenler, Kırgızlar.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, 'Afgan vatandaşların Türkiye vatandaşlığına geçirildiği' yönündeki iddiaları yalanladı. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Afgan vatandaşların Türkiye vatandaşlığına geçirilmesi yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek bir açıklama yayımladı.
Kırgızlar'ın İçkilik oymaklarından birinin adı da Kızılbaş olup ayrıca Afganistan'da Şiî halkın bir bölümü Kızılbaş adıyla anılmaktadır.
Afganların Türkiye'ye göçü yeni mi? Afganistan'dan ülke dışına göç hareketi yeni değil. 1970'lerin sonundan itibaren bu göç hareketi, çatışmalar ile siyasi ve ekonomik sorunlar gibi nedenlerle sürüyor. Suriye krizi başlamadan önce Afganistan, dünyaya en fazla mülteci ve sığınmacı veren ülke konumundaydı.
Afganistan'ın resmi dini İslam'dır. Halkın % 99'u Müslüman'dır. Ülkede Müslümanların yanı sıra az sayıda Hindu, Sih ve Yahudi de yaşamaktadır. Müslümanların % 80'i Sünni-Hanefi, % 19'u Şii'dir.
Afganistan özellikle ihracat ürünleri de olan el yapımı halı, kilim ve mücevherleriyle ünlüdür. Başkent Kabil'de birçok farklı bölgede bulunabilecek ürünler anlamlı hediyeler olacaktır.
15 Ağustos 2021'de Kabil'in düşmesiyle Taliban, Afganistan yönetimine tekrar sahip oldu.
Afganistan Vatandaşları İkamet İzni Nasıl Alınır? Afganistan Konsolosluğu'ndan pasaport alan Afganlar oturma izni için İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne başvuru da bulunabilirler. Türkiye'de bulunma amaçlarına yönelik bilgi ve belge ibraz ederek ve diğer istenen şartları yerine getirerek oturma iznine sahip olabilirler.
İçişleri Bakanı tarafından 15 Nisan 2023 tarihinde bir televizyon programında yapılan açıklamada 230 bin 998 Suriyeliye Türk Vatandaşlığı verildiği belirtilmiştir. Bu kişilerin 130 bin 914'ü reşit, 100 bin 84'ü ise çocuktur.
Afgan mültecilerin 148 bini, yani genel rakamın yüzde 5.5'i Almanya'da bulunuyor. Avusturya, Fransa ve İsveç, Avrupa'daki Afgan mülteciler için diğer önemli destinasyonlar arasında. Avrupa Birliği'nin son raporuna göre, 2021 yılının ilk çeyreğinde AB'de yaklaşık 7.000 Afgan'a kalıcı veya geçici yasal statü verildi.
Türkiye ile Afganistan arasında yüzyıllar öncesine dayanan tarihi dostluk ilişkileri bulunmaktadır. Türk halkının Afgan halkına sevgi beslediği gibi Afgan halkı da Türklere hep sevgi ve muhabbet beslemiştir. Afganistan'daki Türk Büyükelçilik binası, Kabil şehrinde bulunmaktadır.
En merak edilen "Afganistan, Kurtuluş Savaşı"nda destek gönderdi mi?" soruya Solak, "Hayır. Aksine Afganistan 1919'da bağımsızlığını kazandığında kendi ayaklarının üstünde durabilmesi için Afganistan'a Kurtuluş Savaşı esnasında ve sonrasında Türkiye destekte bulunmuştur.
Bu savaşta başarı elde edemeyen İngilizler, 8 Ağustos 1919'da imzalanan Ravalpindi Antlaşması ile Afganistan'ın bağımsızlığını tanımıştır. Bu antlaşmanın ardından 19 Ağustos 1919 tarihinde Emanullah Han tarafından Afganistan'ın bağımsızlığı ilan edildi.
Alevîlik inancının, Anadolu'ya gelen Hacı Bektaş-ı Veli sayesinde ve ozanların nefesleriyle hayat bulduğuna inanılmaktadır.
Muhtemelen tasavvufî ve mistik çevrelerin de etkisiyle zamanla Alevîlik-Bektâşîlik'te şekillenen bu ayrım, Hz. Muhammed (s.a.v.) ile velâyet kurumunun başı sayılan Hz. Ali'nin dindeki ve Alevi-Bektâşî erkânındaki yerini ifade etmesi bakımından da ayrıca önemli bir husus olmuştur. Zira “ehl-i zâhir”in Hz.
Kızılbaş, eski dinî inanış ve kültürleri ile İslamiyeti kendilerine has bir şekilde birleştirip Şiilik'ten etkilenen Safevi Tarikatı müridleri için kullanılan terim.
Afganistan pasaportu sahipleri her biri farklı vize şartlarına sahip çeşitli ülkelere seyahat edebilirler. Afganistan sahiplerinin vizesiz erişebildiği toplam 26 vizesiz ülke bulunur.
B- TÜRKİYE'DE OTURUM İZNİ
Geçerli oturum izni sahibi AFGANİSTAN vatandaşları Türkiye sınır kapılarından vize almadan giriş yapılabilir. AFGANİSTAN vatandaşının Türkiye'de sahip olduğu çalışma izni veya çalışma izni muafiyet belgesi, oturum izni yerine sayılır.
Ancak Türkiye'ye gelen Afganların birçoğu ekonomik nedenli geldiği için, birçoğu iltica başvurusunda bulunmuyor ya da iltica başvurusunda bulunacak hukuki altyapıya sahip değiller. Bu nedenle, Türkiye de kanunen yapması gerekeni yani sınır dışı işlemini uyguluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri