Davranışların bir dizi uyarana tepki olarak ortaya çıktığını ileri süren ancak zihinsel süreçleri davranışlardan ayırarak sadece gözlenebilen davranışları incelemek üzere geliştirilen bir yaklaşımdır.
Davranışçı kuram gözlenebilir ve aynı zamanda da ölçülebilir olan davranışları inceleyen bir kuramdır. Öğrenmenin uyarıcı ve davranış arasındaki bağı kurarak gelişmesini ve pekişmesini sağlamak ve davranışı değiştirmek üzerine olan bir kuramdır.
Davranışçılar, gözlem ve deney yöntemini kullanırlar. Davranışçılar, organizma ve çevre ilişkilerinin insan ve hayvanlarda birbirinin aynı olduğu kanısındadırlar. Bu nedenle hayvanlar üzerinde psikolojik araştırmalar yapmışlardır. Örneğin Pavlov koşullu öğrenme deneylerini köpekler üzerinde yapmıştır.
Davranışçı yaklaşıma göre, bir hayvanın öğrenmesi ile bir insanın öğrenmesi aynıdır. Bu yüzden davranışçılar öğreneni organizma olarak nitelendirip, öğrenmelerini çevresel uyarıcılar tarafından şartlanmaları olarak değerlendirmişlerdir. Öğrenmenin, organizmanın kontrolü dışında gerçekleştiğini savunmuşlardır.
Davranışçı yaklaşım; bireylerdeki davranışların gözlemlenmesi ve bu davranışları önemseyen bir yaklaşımdır. Bunun yanı sıra bu davranışlarla ilgilenen psikolojik yaklaşım olarak da tanımlanabilir. Bu yaklaşım adına bütün davranışların etkileşim ve çevre yolu ile öğrenildiği desteklenmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Davranışsal yaklaşımda davranışlar tamamen realist bir bakış açısı ile incelenir. Organizma pasif bir konumdadır. Bilgi tamamen nesneldir ve bireylerden bağımsız olarak çevreler var olmaktadır. Öğrenmenin tamamlanması için tekrar, pekiştirme, geliştirme ve etkin katılım olması gerekir.
Davranışsal yaklaşıma göre öğrenme uyarıcı ile tepki arasında kurulan bir bağ sonucunda oluşur. Bireyin çevresi hakkındaki bilişleriyle ve bu bilişlerin onun davranışlarını etkileme yollarıyla ilgilenen bilişsel alan kuramlarıdır. zihinsel oluşumlarını birleştirirler.
Giriş Davranışçı psikoloji olarak da bilinen davranışçılık; tüm davranışların koşullanma adı verilen bir süreç yoluyla, çevreyle etkileşim sonucunda öğrenildiğini vurgulayan bir öğrenme teorisidir.
Ülkemizde hakim olan özel eğitim yaklaşımı “Davranışçı yaklaşım” olarak adlandırılan, klasik ve edimsel koşullanmayı içeren, temelinde ödül ceza ilişkisine dayanan , olumlu veya olumsuz pekiştireç kullanılarak davranışın sıklığını artırmaya veya azaltmaya çalışan bir yaklaşımdır.
Davranışçı Yaklaşım
Eğitim, “bireyde istendik davranışları geliştirme süreci” olarak tanımlanır. Davranışları değiştirmeyi amaçlar. Öğrenme, “uyarıcı-tepki arasında bağ kurma” işlemidir. Bir uyarıcıya istenilen tepkinin verilmesi öğrenme olarak kabul edilir.
Davranışçı terapide temel amaç, uyumsuz davranışın azaltılması ya da yok edilmesi ve uyumlu tepkilerin arttırılması ya da öğretilmesidir. Sigarayı bırakma, kilo alma ya da zayıflama ve özgül fobi tedavilerinde davranışçı terapi en etkili psikoterapi yöntemlerindendir.
DAVRANIŞÇI ÖĞRENME KURAMLARI. Kurucusu Amerikalı John Watson'dur. Watson, 1920'de zihinde olup bitenlerle hiç ilgilenmeden, bireyin gözlenebilen davranışlarını incelemeyi amaçlamış ve davranışçı yaklaşımı kurmuştur.
Davranışçı yaklaşıma göre kişilik, koşullanmaya dayanan öğrenme ilkelerinin bir sonucudur. Bu kurama göre koşullanma organizmanın çevre ile etkileşimi ile gerçekleşir ve insan davranışı çevre tarafından belirlenir, düşünce ve hisler insan davranışının gerekçesi olamaz.
Davranışsal yaklaşım bireyin davranışlarının uyaran tepki ilişkisi içerisinde öğrenilmiş davranışlar olduğunu savunur. Davranışsal yaklaşımda iki temel kuram vardır. Bunlar klasik koşullanma ve edimsel koşullanmadır.
Davranışcı kuramcılar öğrenmenin uyarıcı ile davranış arasında bir bağ kurarak geliştiğini ve pekiştirme yoluyla davranış değiştirmenin gerektiğini kabul ederler. Davranışçılar insanları karşılaştıkları problemin çözümünde geçmi,şte yaşadığı benzer durumları göz önüne aldıklarını ileri sürerler.
Uyaran-tepki bağı önemlidir. Skinner'in dil edinim sürecine bakışında da davranışçı kuram etkili olmuştur. Skinner'a göre insan davranışsal koşullar sonucu dili edinir.
Bu teoriye göre edimsel koşullanma yoluyla pekiştirilen (yani ödüllendirilen) davranışların gelecekte tekrarlanma olasılığı daha yüksek olacaktır. Yani, bir kişi bir davranışının ardından olumlu bir sonuç aldıysa bu davranışı tekrarlamaya devam edecektir.
Ivan Pavlov, laboratuarda köpeğin salgı sistemi üzerine çalışmakta iken, köpeğin sadece yiyecek getirildiğinde değil, yiyeceği kendisine getiren kişiyi gördüğünde de salya akıttığını fark etmesi üzerine geliştirdiği Klasik Koşullanma, Davranışçı Akımın en çok bilinen öğrenme kuramıdır.
Klasik koşullanma yoluyla kazanılan davranışlar koşullu uyarıcı-koşulsuz uyarıcı bitişikliği ortadan kaldırıldığı zaman giderek azalır ve kaybolur. Buna davranışın sönmesi denir. Klasik koşullanma, insanların karmaşık bilgileri öğrenmesini açıklamamaktadır.
Davranışları bir bütün olarak ele almayı amaçlayan bu kuram, davranışçılık ile gestalt kuramını birleştirmeye çalışır. Davranışın küçük adımlarla tek tek incelenmesinin bütünü kaçırmaya neden olacağını söyler. Bu kuram yöntem olarak davranışçıdır. Fakat davranış, amaç doğrultusunda bilişsel süreçlerle keşfedilir.
Davranışçı yaklaşımın kendi içinde ikiye ayrıldığı görülmektedir: Metodolojik davranışçılık ve radikal davranışçılık. “Metodolojik davranışçılık” içe bakış yöntemlerini reddeden ve sadece gözlemlenebilir davranışları ve olayları ölçerek davranışı anlamaya çalışan John B. Watson (1913) tarafından kurulmuştur.
Günümüzde ise sosyal öğrenme kuramı deyince akla ilk olarak Albert Bandura gelmektedir. Bandura'nın ilk olarak öğrenmeye getirdiği yaklaşım sosyal- davranışçılıktır. Sosyal öğrenme kuramı da Albert Bandura tarafından bireylerin nasıl öğrendiklerini açıklamak üzere ortaya atılmıştır.
İnsan davranışının diğer insanlarla etkileşim yoluyla öğrenildiğini savunan Bandura, daha bütünsel bir araştırma perspektifine sahip olması ve Sosyal Öğrenme teorisini ortaya koyması nedeniyle "sosyal davranışçı” olarak anılmaya başlamıştır (Cüceloğlu, 2016, s. 426).
Bilişsel ve Davranışçı Terapi (BDT); kişinin psikolojik sorunlarını sürdüren uyumsuz düşünce ve davranışlarını değiştirerek iyileşme sağlamayı hedefleyen bir psikoterapi yaklaşımıdır. Bu yaklaşımın bilişsel kısmı kişinin zihinsel süreçlerini ele alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri