Duygular insan tepkilerini ve hareketlerini belirleyen temel unsurlardır. Düşünceler duygu bütünlüğünün bir sonucu olarak ortaya çıkarlar ve anlamlı insan davranışları da böylelikle oluşmuş olur. Orta beyinde bulunan duyguların yönetildiği bölgede, ani bir tepkide bile duygu oluşmasını sağlayacak bir sistem vardır.
Yani hisler için duyguların düşünce boyutuyla oluşan işleyişlerdir desek, çok da yanılmış sayılmayız. Bu bakış açısıyla hissin, beyninizin bir duyguyu algılamasının ve ona belirli bir anlam yüklemesinin yan ürünü olduğunu da söyleyebiliriz.
Duygular, biyolojik ihtiyaçlar ve alışkanlıklarla birlikte toplumsal/kültürel şartların da etkisiyle evrimleşmiştir. Bu etki, daha çok memeli tabiatına yerleşmiş duyguların şekillenmesinde ve yaygınlık kazanmasında görülebilir. Örneğin; korku, öfke, sevinç ve üzüntü gibi duygular, tüm memelilerde ortaktır.
Greenberg, doğuştan getirdiğimiz 7 tane temel duygumuz olduğunu belirtmektedir. Bu 7 temel duygunun amacı bizi hayatta tutmaktır. Bunlar: Korku, üzüntü, öfke, tiksinti, utanç, coşku ve şaşkınlıktır.
Duygu, bireyin ruh hâlinde biyokimyasal (içsel) ve çevresel tesirlerle etkileşiminden doğan kompleks psikofizyolojik bir değişimdir. Kişiye özgü sağlık duyusunu belirleyen temel faktör olup, insanın günlük yaşamında merkezi bir rol oynar. Bu yüzden pek çok bilim dalı ve sanat biçimi tarafından araştırılmıştır.
İlgili 21 soru bulundu
Duyguların haz, elem ve yoğunluk gibi üç temel boyutunun bulunduğu anlaşılmaktadır.
Dışarıdan gelen sinyalleri duygularımız vasıtasıyla fark ederiz. Duyguların en önemli işlevi ise bizi hayatta tutmasıdır. Duygunun evrimsel teorisine göre duygular hayatta kalmamız için gerekli aksiyonu almamızı sağlar.
Bir duygu, psikolojik bir deneyim / farkındalık halidir. Bir his, duygunun kendisine dair bilinçli farkındalıktır. Duygu genellikle önce gelir ve evrenseldir. Hisler ise mizaç ve deneyimle şekillenir.
Korku: Korku en güçlü duygular arasında yer alır. Evham, endişe, panik gibi duygular da korkudan kaynaklanır. Korku, acil bir tehdit ile karşılaşıldığında vücudun verdiği duygusal bir cevaptır.
TDK Türkçe Sözlük'te (2011:729) duygu, “1. Duyularla algılama, his. 2. Belirli nesne, olay veya bireylerin insanın iç dünyasında uyandırdığı izlenim. 3. Önsezi.
Şempanzelerin ve insanların son ortak atası, günümüzden 5,5 ila 7 milyon yıl önce birbirinden yaşamıştır. Erken homininlerden (insansılar) Homo (insan) türlerine evrimi gösteren zaman çizelgesi.
Başlangıçta Afrika, fosil kanıtlarının yetersizliği nedeniyle göz ardı edildi; bunun yerine birden fazla farklı bölgede evrimin gerçekleştiği veya modern insanların Homo Neandertal türünden evrimleştiği varsayıldı.
Yeni bulgulara göre insanların evrimi Afrika kıtasının çeşitli noktalarından eşzamanlı olarak gerçekleşti.
Kendini tanımak isteyenler için duyguların işlevlerini tanımak ve bu duyguları anlamak çok önemlidir. Duyguları açığa çıkaran olaylar vardır ve bu olaylar sonucunda düşünceler gelişir. Bu düşünceler beyninizdeki nöronları tetikleyerek duyguları üretir.
Tüm Dünya'da ve kültürlerde ortak olan 6 temel duygu vardır. Bunlar; öfke, mutluluk, korku, tiksinme, şaşkınlık ve üzüntü. Bu duyguların gösteriliş biçimi farklı farklı olsa da herkes temel de bu 6 duyguyla doğar. Diğer duygular ise sonradan yaşam boyunca öğrenilir.
Altıncı his denilen şey ise; gönül gözü, üçüncü göz veya kalp gözü olarak değerlendiriliyor. Yani; kişinin yalnızca hislerini kullanarak birtakım olayları sezinlemesini sağlayan bir duyunun daha varlığından söz ediliyor. Bilim çevreleri altıncı his diye bir duyunun varlığını kabul etmiyor.
Özellikle de negatif duygular organlarımız üzerinde büyük etkiler bırakabilmektedir. Sinir stres ve üzüntü duyguları; kalp, sindirim sistemi ve mideyi yakından ilgilendirmektedir. Overthink yani aşırı düşünme rahatsızlığında ve takıntılı durumlarda ise dalak ve sindirim sistemlerinin etkilendiği görülür.
İnsanoğlu duyguların kökeninden yüzde yüz emin olamamaktadır. Sahip olduğumuz birincil duygulardan en az 6 temel duygu ya da yedi temel duyguya ulaşılmaktadır. Bunlar arasında; neşe, korku, küçümseme, şaşkınlık, tiksinme, öfke ve üzüntü gibi duygular yer almaktadır.
Sevgi yaşamı boyunca bir insanı en çok besleyen duygulardan biri.
Sıkılan yumruklar, gösterilen dişler, sıkılan dudaklar, çatılan kaşlar, vücutta gerilim… Bunlar beş temel ve evrensel duygudan biri olan öfkenin ifade biçimlerine karşılık geliyor. Diğerleri korku, üzüntü, mutluluk ve iğrenme. Öfke de diğerleri gibi tamamen doğal ve “gerekli” bir duygu.
Bu duygular geçici süreliğine, bazı tehlikelerden korunmak için geçerli olabilir ama bu sürekli devam ederse otomatik sinir sistemimizde sempatik aktivasyon oluşuyor. Vücut stres hormonları salgılıyor. Neşe, sevinç, ümit, huzur gibi duygular beyinde mutluluk hormonu salgılatan duygulardır.
1970li yıllarda psikolog Paul Eckman, dünyadaki her kültürde rastlanabilecek 6 temel duygumuz olduğunu öne sürerek bu duygulara herkesin sahip olduğunu ifade etmiştir. 6 temel duyguyu ise; mutluluk, üzüntü, iğrenme, korku, şaşkınlık ve öfke olarak tanımlamıştır.
İnsanın içinde bulunduğu durum ve koşullar sürekli değişir.
İnsan deneyimlediği durum sırasında sahip olduklarına göre aksiyon almak gibi bir mekanizmaya sahiptir. Dolayısıyla her deneyim esnasında duygu, düşünce değişebileceği gibi bunun sonucunda çevresel faktörlerle birlikte davranışlar da değişebilir.
Tıpkı anksiyete ve depresyonun fiziksel semptomlara neden olabileceği gibi, duygular da vücudumuzun bir veya daha fazla yerinde toplanmış gibi hissedilebilir. Duygular, dünyayla etkileşim kurmanın birincil yoludur, ancak çoğumuz durup da bizi nasıl etkilediklerini çözmeye çalışmayız.
Duygular, insanların olaylara veya durumlara verdiği tepkilerdir. Bir kişinin yaşadığı duygunun türü, duyguyu tetikleyen durum tarafından belirlenir. Örneğin, bir kişi iyi bir haber aldığında sevinç duyar. Kişi tehdit edildiğinde korku yaşar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri