Davul, bilinen en eski vurmalı çalgılardan biridir. Ahşap, maden ya da pişmiş topraktan silindirik bir gövdeye gerilen deriden oluşur. Elle ya da sopayla vurarak çalınır. Biçimi değişse de dünyanın her yerinde ve her toplumda kullanılan bir çalgıdır.
Davul, Türk tarihinin her döneminde temel bir çalgı olarak yerini kortumuştur. Davul, Türk vurmalı çalgılarının sembolü olarak kabul edilir. Davulun bölümleri, kasnak, deri çemberi, davul kayışı, tokmak, cıbık ve davul derisidir.
Çok ince bagetler genellikle caz müzikte kullanılır. Kalın bagetler ise daha çok rock veya metal müzikte kullanılır.
Davul müzik aleti perküsyon grubunda bulunan bu enstrüman, dünyanın en eski müzik aletidir. Günümüzde onlarca farklı çeşidi ile farklı müzik tarzlarına ritim katar.
Davul, Türk Kültüründe hâkimiyet sembolü oluşu, tuğ takımlarının başlıca çalgısı olması, halk içinde duyuru aracı olarak kullanılması, düğünlerde, festivallerde ve törenlerde eğlenceyi, cenaze törenlerinde acıyı anlatması nedenleri ile Türk kültüründe ayrıcalıklı bir yere sahiptir.
İlgili 38 soru bulundu
Eski Mısırlıların, Asurluların ve Uzakdoğuluların davulu kullandıkları bilinmektedir.
Davul, Türklerin kullandığı en eski musiki aletlerindendir. VIII yüzyılda köbürge, daha sonraları tuğ ve XI yüzyılda küvrüğ adını almıştır. Davul, silindir biçiminde olup tahta veya madeni kasnağın iki yanına gerilmiş derilerin bağlanmasından meydana gelir.
Ritim tutmaya yarayan, zil ve davullardan oluşan bir müzik aleti olan bateri, vurmalı çalgılar arasında en popüler müzik aletlerinden birisidir.
En basit vurmalı çalgılardan biri olan davul, deri gerilmiş iki kasnaktan oluşur. Tokmak ile çalınan çalgı, Türk müziğinde önemli bir yere sahiptir.
İdifofonlar ziller, çanlar, calesta, marimba, gong olarak sayılırken membranofonlar için timpani, yer davulu, konga, darbuka, kös, bendir çember gibi tüm davul çeşitleri örnek olarak verilebilir.
Günümüzde bateri olarak bildiğimiz tarihin en eski çalgılarından olan davulu, Sözlük yazarı davul'dan dinleyelim. davul, tarihin en eski savaş ve dans çalgısıdır. bateri ise davulun günümüze ulaşmış hali. davul, 20. yüzyıla yaklaşırken amerika'da görülmüş ve geliştirilmiştir.
Türklerin milli çalgısı olan kopuz, gerek İslamiyet öncesi gerekse de İslamiyet'in kabulünden sonraki dönemde manzum halk edebiyatı verimlerinin teşekkülünde oldukça önemli işlevlere sahip olmuştur.
Antik çağlardan itibaren, insanlar çeşitli perküsyon enstrümanları kullanıyorlardı, ancak modern baterinin atası kabul edilen enstrüman, 18. yüzyılın sonlarına doğru ortaya çıktı. Bateri, İngiliz davulcu George Astson tarafından geliştirilen bir enstrüman olan "davul takımı" (drum kit) ile ilk kez tanıtıldı.
Bağlama, saz, divan sazı, meydan sazı, tanbura, cura, çöğür, oniki telli, üçtelli, bozuk, bulgarı, ırızva, kopuz vb. Ortalama tekne boyu 22-24 cm arasındadır. Ortalama tekne boyu 38-40 cm'dir.
Türk müziğindeki başlıca çalgılar; ud, kanun, keman, ney, tanbur, lavta, klasik kemençe, rebab, santur, kudüm, def ve zildir. Doğaçlama bir tür olan gazel için kullanılan ve çalgısal-vokal ayrımına göre ortaya çıkan kategoriye sözel taksim adı verilmektedir.
Davulcular, düğün konvoyuna eşlik ederek ritmik bir şekilde davul çalar ve davetlilere enerji katar. Düğünlerde "gelin alma" adeti de önemli bir gelenektir.
Bunlara örnek olarak başlıca şu çalgılar sayılabilir; Çeng, Tanbur, Kanun, Santur, Kös, Kudüm, Çöğür, Daire, Cura, Zurna, Iklığ, Balaban, Nefir, Kaval (Üngör, 2004: 41).
Darbuka veya dümbelek, özellikle Orta Doğu'da ve Balkanlarda kullanılan vurmalı bir çalgıdır.
Bilinen ilk davullar günümüzdeki bendir tipi davullara çok benzemektedir ve Çatalhöyük'te M.Ö. 5600 yıllarından kalan bir türbenin duvarlarında tasvir edilmiştir.
Davulun sağ elde tutularak vurmaya yarayan başı topuzlu sopasına çomak (tokmak) ve sol elde tutulanına çubuk (zibzibi) denir.
Daha çok Osmanlı mehter mûsikisinde kullanılan büyük ebatta vurmalı çalgı. Vurmalı bir çalgı. Türk mûsikisinde nefesli bir saz. Osmanlılar'da resmî-askerî mûsiki takımı ve buna ait mehterhâne teşkilâtında görevli kişi.
Davul kelimesinin kökeni Arapça dilidir.
Ağaç: Kayısı, portakal, meşe vs... ağaçlarından üretilmektedir. Genellikle doğu yöreleri başta olmak üzere birçok ilde kullanılır.Malatya, Gaziantep, Adıyaman yörelerinde sıklıkla kullanılır.
İslamiyet'ten önce kurulan Orta Asya Türk devletlerinde “davul”, hem varlık, bağımsızlık ve egemenlik simgelerinden biri, hem de askeri müzik topluluklarını oluşturan “tuğ takımları” ile Eski Türk İnancının ve din ululuları Kamların (Şamanların) baş çalgısı olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri