Eğer sürekli olarak unutkanlık şikayeti yaşıyorsanız nar suyu tüketebilirsiniz. Nar suyu da oldukça şifalı bir sudur. Nar suyu beyin hücrelerini korur ve onarır. Bu şekilde unutkanlığa neden olan faktörleri ortadan kaldırır.
Balık, hafıza problemlerini önlemek ve unutkanlığı gidermek için en faydalı besinlerden biridir. Kişide unutkanlığa sebep olan en büyük etkenlerden biri Omega 3 eksikliğidir. Bu yüzden balık gibi omega 3 bakımından zengin içerikli besinler tüketmek unutkanlık için faydalı olacaktır.
Eğer vücutta yeterli miktarda B12 vitamini olmazsa, nöronların sağlıklı çalışmasının önüne geçer, bu da fiziksel ve zihinsel performansı düşürürken ayrıca unutkanlık problemi meydana gelir. Diğer yandan vücutta yeterli D vitamini olmadığında, kişide hafıza kaybına neden olarak unutkanlığa sebep olur.
Saraçoğlu'nun katıldığı televizyon programlarında sıklıkla dile getirdiği unutkanlığa karşı havuç kürü bu sorunu yaşayan kişiler tarafından sıklıkla tercih edilen ve genelde olumlu yorum alan kürlerden biri.
İlgili 34 soru bulundu
Özellikle B12 vitamini eksik olan kişilerde unutkanlık daha sık görülmektedir. E vitamini içeren ıspanak, tere, marul, brokoli ve bunlara benzer sebzelerde unutkanlığa karşı doğal besin kaynaklarıdır. Süt, yoğurt, peynir ve bunlara benzer ürünlerinde unutkanlık için yararlı olduğunu söyleyebiliriz.
Ayrıca bazı ciddi hastalıklar da unutkanlığa neden olur. Bu nedenlere bağlı olarak unutkanlık hastalığı yaşayanlar psikoloji ve nöroloji bölümlerinde muayene olması gerekir. Ancak ilk başvurulması gereken yer nöroloji doktorudur.
Birçok çalışma, B vitaminlerinin, özellikle B12 vitamininin, demansın ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Unutkanlığı önlemek için ne yapılmalı? Unutkanlık nasıl tedavi edilir?” soruları yanıt buldu. Feridun Kunak, içerisinde kivi, havuç, ginkgo biloba, biberiye ve yeşil çay olan unutkanlığa iyi gelen doğal sirke yapımını izleyicilere aktardı. Kunak, sirkeyi yirmi gün beklettikten sonra süzüp içilmesini önerdi.
Yeşil çay hafıza dostudur. Yeşil çay yoğun kafein içerir ve zihnin daha da açılmasını sağlar. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmaya göre yeşil çay hafızayı güçlendirir ve doktorlar tarafından da yeşil çay önerilir. Kepek içeren tahıl besinleri bir diğer hafızayı güçlendiren ve unutkanlığı azaltan besinlerdir.
Beyni kullanmamak ve yeni bilgileri hafızaya eklememek ise hem kısa dönemli hem de uzun dönemli hafızayı negatif anlamda etkiler. Tabii ki unutmanın tek kaynağı bu değil. Unutkanlık; beslenme yetersizliği, farklı hastalıklar, hormon eksikliği, vitamin noksanlığı gibi birçok faktörle birlikte meydana gelebilir.
Unutkanlıktan kurtulmak ve zekânın açılması için bu dua okunur: "Bismillâhirrahmânirrahîm, Ferdün, Hayyün, Kayyûmun, Hakemun, Adlün, Kuddûsün(1). İyyâke na'büdü ve iyyâkenesta'în. (2) İnnâ fetahnâ leke fethan mubînâ."(3) On dokuz defa okunacak.
B vitamininin üç çeşidi genellikle beyin sağlığı ile bağlantılıdır: B6, B9 (folat) ve B12. B vitaminleri Alzheimer hastalığı riskiyle ilişkilendirilen homosisteinin parçalanmasına yardımcı olabilir. B vitaminleri ayrıca yeni beyin hücreleri geliştirmek için gereken enerjinin üretilmesine de yardımcı olur.
Eğer unutkanlık, zihinsel performansta düşme, kansızlık gibi problemler mevcutsa, B12 vitaminin eksikliğinden şüphelenmek gerekir.
Narenciye, muz ve avakado en çok b12 vitamini bulunan meyvelerdir. Meyveleri gün ışığının aktif olduğu gündüz saatinde tüketmek faydalı olmaktadır. Böylece gün ışığı ile birlikte meyve içerisinde bulunan b12 vitamininden maksimum derecede faydalanmak mümkün olmaktadır.
Bununla beraber, dünden bugüne bazı İslam alimleri, haddinden fazla uykunun beyni hantallaştırdığını, sürekli dolu olan midenin zihne menfi tesir ettiğini, sabah kerahatinde uyumanın ve harama bakmanın da unutkanlığa sebep olduğunu ifade etmişlerdir.
Unutkanlığı giderek artan, unutkanlık dışında yol bulamama, aritmetik yapamama, içe kapanma, canlı hayaller görme gibi ilave bulguları olan, ailesinde Alzheimer hastası olan, felç geçiren, ciddi kaza geçiren kişilerde unutkanlık daha ciddiye alınmalıdır.
Zamanında az ve doğal beslenme unutkanlığı önler. Tiroid (guatr), hipoglisemi, şeker hastalığı(DM) gibi sistemik hastalıklar şayet iyi tedavi edilmezse unutkanlığa sebep olur. Genç yaşta beyin hasarına sebep olan bazı hastalıklar ve kazalar ve bazen de beyin operasyonları unutkanlık sebebi olabilir.
Örneğin; vitamin eksiklikleri, hormon problemleri, çocukluk çağında ortaya çıkan dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun erişkinliğe yansıyan tezahürlerini görebiliyoruz. Aşırı iş yükü, stresli bir hayat, depresif ruhsal durumlarda nihayetinde unutkanlık yakınmalarının ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir.
Unutkanlık Tedavi Edilebilir!
Yaşlanma süreci, beyin hastalıkları ve ek hastalıklara bağlı gelişen unutkanlık çoğunlukla tam tedavi edilememektedir. Normal basınçlı hidrosefali dediğimiz hastalık, az sayıdaki tedavi edilebilir unutkanlık sebeplerinden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri