Kısaca dayanıklılık tüm organizmanın uzun süre devam eden sportif alıştırmalarda, yorgunluğa karşı koyabilme ve oldukça yüksek yoğunluktaki yüklenmeleri uzun zaman devam ettirebilme yeteneğidir.
Dayanıklılık antrenmanı, sporcuların dayanıklılık seviyelerini artırmak ve fiziksel performanslarını iyileştirmek için uyguladıkları bir egzersiz yöntemidir. Bu antrenman türü, uzun süreli fiziksel aktiviteler sırasında enerjiyi verimli kullanabilme yeteneğini geliştirir.
Dayanıklılık, fizik biliminde katı bir cismin özelliklerini kaybetmeden basma, germe ya da sıkıştırma gibi etkilere karşı gösterdiği direnç olarak tanımlanmaktadır. Basmak, germek ya da sıkıştırmak kuvvet uygulamak demektir.
Dayanıklılık antrenmanı, sporcuların gerçekleştirecekleri karşılaşmalarda daha başarılı olabilmelerini sağlamaktadır. Bu antrenmanlar sayesinde, kişilerin kas gücü artar ve gelişme gösterir. Bu sayede, kişilerin daha yüksek performans elde edebilmesine imkan sağlanır.
Dayanıklılık, bireyin tüm şartlara rağmen dirayetli durabilmesi ve savaşma gücü göstermesidir.
İlgili 16 soru bulundu
Dayanıklılık, fiziksel anlamda en basit haliyle cisme ait sabit ile cismin kesit alanının hacmine oranının çarpımının sonucudur. Dayanıklılık cismin ebatlarıyla ters orantılıdır. Yani cismin ebatları arttıkça dayanıklılık azalır.
Akademik dayanıklılık öğrencilerin akademik süreçte karşılaştığı problemler, stresli durumlar ya da çalışma baskısı ile etkin bir şekilde başa çıkabilme becerisi olarak tanımlanmaktadır (Martin, 2002).
Dayanıklılık sporları, uzun süreli ve düşük şiddetli aktivite gerektiren spor branşlarıdır. 3200 m koşu, kros, maraton, 2000 m kürek gibi sporlar dayanıklılık sporlarına örnektir.
Dinlenmeye ayrılan gün (ler) çıktıktan sonra, kalan kısmın önemli bir kısmında yavaş ve rahat koşu yapmak kasların güçlenmesini sağlar, yağ yakımını hızlandırır, dayanıklılığı arttırır ve kan hacmini yükseltir. Rahat ve kolay koşu için sporcu taytı kesinlikle tavsiye edilir.
Otoriteler, kas dayanıklılığını artırmak için düşük yoğunlukta kuvvet antrenmanlarını önermektedir. Kullanacağınız ağırlık, antrenmandaki bir tekrar için kullanabileceğiniz maksimum ağrılığın yarısı kadar olmalıdır. Bu hafif ile orta yoğunlukta bir ağırlıktır. Bir veya iki set 15 ile 25 arası tekrarı içerir.
Kısaca dayanıklılık tüm organizmanın uzun süre devam eden sportif alıştırmalarda, yorgunluğa karşı koyabilme ve oldukça yüksek yoğunluktaki yüklenmeleri uzun zaman devam ettirebilme yeteneğidir.
Dayanıklılığın geliştirilmesine yönelik antrenman yöntemleri üç ana başlık altında toplanabilir. a. Devamlı yükleme yöntemleri, b. İnterval (aralı) yüklenme yöntemleri (intensiv/yoğun ve ekstensiv/yaygın interval olarak da ikiye ayrılır), c.
Ahşabın esnekliği ve dayanıklılığı, yoğunluğu arttıkça artar.
Dayanıklılık Antrenmanlarının Temel Fizyolojik Etkileri
-Kalp güçlenir, -Aktif kılcal damarların sayısı artar, -Organizmanın enerji kapasitesi artar, Bunların birbiriyle kombine ilişkileri gelişir (Sevim, 2003).
Dayanıklılık için tercih edilen tekrar sayısı 15 ve üzeri tekrarlardır. Buradaki amaç kasların direncini arttırmaktır.
Kas dayanıklılığı, belli bir zamanda, aralıksız kas gücünün veya kuvvetini kullanılabilme kapasitesidir. Kas kuvveti, iyi ve diri bir vücut duruşunun sağlanması; kas dayanıklılığı ise, iyi ve diri vücut duruşunun sürekliliğinin sağlanması için gereklidir.
Düz zeminde koşarken en çok hamstring ve kuadriseps kasları devreye girer, yokuş çıkarken ise bunlara baldır kasları da eklenir. Koşu esnasında yukarıda bahsedilen başlıca kasların dışında kalça ve bacaktaki birçok kas rol alır.
Öğr. Üyesi Haluk Saçaklı, herkesin merak ettiği soruyu yanıtladı." Koşarken toplamda yürüyüşe göre daha fazla kalori harcarsınız ama harcadığınız kalorinin yüzde 80'i karbonhidrat, yüzde 20'si yağ olur. Tempolu yürüyüşlerde ise 24'üncü dakikadan itibaren yüzde 20 karbonhidrat, yüzde 80 yağ yakarsınız.
Squash, dünyaca ünlü Amerikan iş dergisi Forbes tarafından, en sağlıklı spor olarak açıklandı. Sağlık ve fitness'ı ayrı kategori-lerde değerlendiren dergi, 10 en sağlıklı sporu sıraladığı bir liste yayınladı.
Şınav, barfiks ve mekik egzersizlerini 10 tekrardan yapacağınız turlar oluşturun ve bu hareketleri art arda yapın ve ikinci tura başlamadan önce de mümkün olan en kısa süreyle dinlenin. Böylelikle bir yandan dayanıklılığınızı artırırken, diğer yandan metabolizmanızı da ateşleyebilir ve ciddi anlamda yağ yakabilirsiniz.
Kondisyonu Yükselten Egzersiz Çalışmaları
Koşu, yürüyüş, bisiklet sürme, yüzme gibi aktiviteler, aerobik kondisyonunuzu artırmak için idealdir. Direnç Antrenmanları: Direnç antrenmanları, kas kütlesini artırmak ve vücudu güçlendirmek için kullanılır.
Dayanıklılık; cismin boyutuna, hammaddesine, ortama, şekline ve sıcaklığına bağlıdır. Bu değerlerde meydana gelebilecek herhangi bir değişiklik cismin dayanıklılığını değiştirmektedir. Örneğin, sıcaklık arttıkça cismin dayanıklılığın azalmaktadır.
Dayanıklılık | 9. Sınıf Fizik Konu Anlatımları #9fzk - YouTube.
Psikolojik sağlamlık, zor deneyimlerden ve öngörülemez zorlayıcı olaylarla başedebilme, uyum sağlayabilme, esneklik kullanabilme ve ilerleyebilme, zorlayıcı bir stres faktörü karşısında, olumsuz duygusal tecrübelere karşı kendini toparlayabilme ve iyileştirme gücü şeklinde tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri