İşletme geliri üzerinden vergilendirme yaparken kazancın doğru bir şekilde belirlenmesi gerekir. 70.000₺'ye kadar bir kazanç elde eden şirket %15 oranında vergi ödemekle yükümlüdür. 2. Eğer şirketin kazancı 150.000₺'nin üzerinde kalıyorsa 70.000₺'den geriye kalan 80.000₺ için %20 oranında vergi ödemesi yapması gerekir.
Şirketler kaç çeşit vergi öder, türüne göre değişmekle birlikte ödemekle yükümlü olunan 5 şirket vergisi mevcut: Damga vergisi, katma değer vergisi (KDV), geçici vergi, yıllık gelir vergisi ve kurumlar vergisi.
Mikro ve Küçük İşletmeler Ek Kurumlar Vergisinden Muaf Olabilmeleri için Küçük ve Orta İşletmeler Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığından Alacakları Belgeleri 1 Ay İçinde (31 Mayıs 2023 Tarihine Kadar) Kendi Vergi Dairelerine Vermek Zorundadırlar.
Küçük işletme düzenlemesini göz önünde bulundurmadığımızda işletme amaçlı gelirler %20'lik vergi tarifesine, kiradan elde edilen gelirler ise %10'luk vergi tarifesine tabi tutulurdu. İşletmeci küçük işletmeci düzenlemesinden faydalanabilir. Beş yıl içinde bir defalığına mahsus bu sınır azami %15 oranında aşılabilir.
Limited şirketlerde %22 oranında kurumlar vergisi ödersiniz. Ortaklar/ortak kardan pay almak isterse bu durumda da %15 oranında vergi ödemesi gerekir.
İlgili 21 soru bulundu
Normal şartlarda tabii ki ödemez. Ama vergi ödememenin ayıp sayıldığı bir ülkede faaliyet gösteriyor iseniz ve bu nedenle de yoğun bir kamuoyu baskısı altında iseniz aslında vergilendirilmesi gereken bir kazancınız yoksa bile bir miktar vergi ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Şirket ortaklarının şirketten maaş almalarına yönelik yasal bir hakları bulunmamaktadır.
Buna göre, kendi işinde çalışan ve 2022 yılı için büyükşehirlerde 16 bin lira, diğer yerlerde 10 bin lira kira limitini aşmayan ve yine 2022 yılı alış tutarları 200 bin lirayı, satış tutarları 320 bin lirayı, hizmet niteliğinde iş yapanlarda iş hasılatı 100 bin lirayı aşmayan mükellefler basit usulden faydalanıyor.
Esnaf muafiyeti, ticari faaliyetlerini ayrıca bir iş yeri açmadan ve seri üretim yapan makineleri kullanmadan yürütenleri kapsar. 2023 yılı için belirlenen e-ticaret vergi muafiyeti sınırı, 700.000 TL'dir. Bu sınırın altında kazanç elde edenler, basit usulde vergilendirmeye tabi olur.
Kazançları basit usulde tespit edilen yaklaşık 835 bin küçük esnafın gelirleri bu yıl ilk kez vergiden istisna edildi. Gelir Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklikle kazançları basit usulde tespit edilen mükelleflerin 1 Ocak 2021'den itibaren elde ettikleri ticari kazançları gelir vergisinden istisna kılındı.
Genç girişimci desteğinden faydalanan mükellefler, işe başladıktan sonraki 3 yıl boyunca 150.000 Türk Lirası'na kadar gelir vergisinden muaftır.
Buna göre, gündüzleri kafeterya geceleri ise cafe-bar olarak işlettiğiniz tesisinizde verilen hizmetlerin tamamının genel oranda (%18) KDV ye tabi tutulması gerekmektedir.
Sattığınız mal veya hizmetin katma değer vergisi ile aldıklarınızın katma değer vergisi arasındaki farkı bir sonraki ayın 26 sında ödüyorsunuz. Katma Değer vergisi beyannamesi her ay verilir. Ödemesi de o ayın 26 sında yapılır. Ödenecek katma değer vergisi çıkmasa bile damga vergisi ödenmek zorundadır.
Bu kapsamda elde edilen kazançların 2022 yılı için 880 bin lirası gelir vergisinden istisna. Bu tutar 2023 yılında elde edilecek gelirler için 1 milyon 900 bin liraya çıktı" denildi.
Yapılan yasal değişiklikle, 1 Ocak 2021'den itibaren elde edilen gelirlere uygulanmak üzere evlerde üretilen malların internetten satışında esnaf muaflığı tanındı.
-Bir takvim yılında elde edilen gelirin 2021 yılı için 240.000 TL'yi geçmesi durumunda, içinde bulunulan yılın esnaf muaflığından yararlanılabilecek, o yılı izleyen diğer yılın başından itibaren de bu haktan faydalanılamayacaktır.
Yeni hükme göre, esnaf muafiyetinden istifade için ticaret ve sanat erbabının işinde kullandığı veya işine tahsis ettiği işyerlerinin yıllık gayrisâfi iratları toplamının 180 lirayı aşmaması şarttır.
30 Ocak 2019 yılında yayınlanan düzenlemeye göre internetten elde edilen gelir yıllık 12 brüt asgari ücret tutarını geçmiyorsa kişi esnaf muaflığından faydalanabilir.
Bağkur olayını ne yapacağım ? CEVAP: Esasen sizin için bir sorun yok. Bağ-Kur sigortalılığınız devam edip primlerinizi düzenli olarak öderken, başka bir işyerinde de iş sözleşmesi ile ve ücret karşılığında çalışabilirsiniz. Ancak, bu defa ücretle çalıştığınız işyeri sizi SSK sigortalısı olarak bildirip prim ödemeyecek.
Söz konusu ödeme; saatlik çalışma ücretleri baz alınarak aylık olarak hesaplanır. İşveren, personele maaş vermenin yanı sıra sağlık ve emeklilik ödemelerini yapmakla da mükelleftir. Çalışan maliyetini hesaplarken bu yükümlülükleri göz önünde bulundurmanız gerekir.
Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun 1 Temmuz 2012 tarihi itibariyle yürürlüğe girmesi ile beraber, şirket ortaklarının kendi şirketlerinden para çekmeleri artık tarihin tozlu sayfalarında kalmış olacak, başka bir deyişle 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu şirket ortağının şirketten para çekmesine izin vermiyor!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri