Dayanışma aidatı, toplu iş sözleşmesine taraf işçi sendikasına üye olmayan ancak toplu iş sözleşmesinden yararlanmak isteyen işçilerin, bu yararlanmanın gerçekleşebilmesi için ödedikleri bir miktar para şeklinde tanımlanabilir15.
2024 Yılı Dayanışmaya Katkı Payınız 300 TL. dir. 01 Ocak 2024 tarihinden itibaren yatırabilirsiniz. Katkı payı, yatırdığınız tarihten itibaren bir sonraki yılın Şubat ayı sonuna kadar geçerlidir.
Maddesi dayanışma aidatı sorunsalını çok açık bir şekilde cevap vermektedir; “MADDE 39 – (1) Toplu iş sözleşmesinden taraf işçi sendikasının üyeleri yararlanır.
Bu düzenlemeye göre, sendika üyesi olmayan ve dayanışma aidatı ile yararlanmak isteyen işçilerin, işverene dilekçe vermeleri ve dayanışma aidatı ödemeleri kaydıyla toplu iş sözleşmesinden yararlanabileceklerdir.
Bilindiği gibi dayanışma aidatı, sendika üye- lik aidatının üçte ikisi kadardır.
İlgili 35 soru bulundu
Toplu iş sözleşmelerinden yararlanabilmek için toplu iş sözleşmesine taraf olan işçi sendikasına üye olmak veya dayanışma aidatı ödemek zorunludur. Taraf işçi sendikasına üye olmayan veya dayanışma aidatı ödemek istemeyen işçiler çok nadir de olsa bulunmaktadır.
Sendika üyeliğinde çekilen işçinin, çekildiği sendikadaki üyeliği, Ka- nunda öngörülen bir aylık sürede de devam etmektedir. Dolayısıyla, ta- raflar, aidat ödeme ya da sendika disiplinine uyma borcu ile yükümlü- dürler.
Sonuç itibariyle, taraf olduğu toplu iş sözleşmesi devam ederken sendikadan istifa eden işçi, hak kaybına uğrayacaktır. Hem dahil olduğu toplu iş sözleşmenin avantajlarını yitirecek hem de Yüksek Hakem Kurulu kararlarından faydalanamayacaktır.
Öte yandan, sendikaya üye olmayan işçinin, o sendikaya m. 39/4 uyarınca “dayanışma aidatı” ödeyerek sözleşmeden yararlanma olanağı da bulunmaktadır. Böyle olduğuna göre yararlandırmama koşulu işçiyi sendikaya üye olmaya zorlamamaktadır, hukuka uygundur.
Hiçbir üyemiz, istemediği bir parayı herhangi bir sendikaya ödemek zorunda değil! Üyelerimizin tüm kesintileri Nisan 2020 tarihinden itibaren geriye dönük alabilmesi için bir an önce sendikamıza başvurması gerekmektedir.
Havale/EFT için sistemden kayıt yapılmasını müteakiben T.Halk Bankası Yenişehir Şb. – TR86 0001 2009 2120 0016 0000 74 nolu hesaba (Alıcı Bilgisi: T.Barolar Birliği Başkanlığı) üyelik aidatının (Üyelik Aidatı 2024 Yılı için Kişi Başı 3.500,00 TL'dir.) yatırılması gereklidir.
MADDE 10 –(1) İşçi sendikası üyeliğinden çekilme, e-Devlet kapısı üzerinden çekilme bildiriminde bulunmak suretiyle gerçekleşir. Çekilme bildirimi elektronik ortamda eş zamanlı olarak Bakanlığa ve sendikaya ulaşır. (2) İşveren sendikası üyeliğinden çekilme başvurusu işveren tarafından sendikaya yapılır.
Bu durumda kira ilişkisi taraflar arasında olup ödenmeyen aidat borcundan mülk sahibinin sorumluluğu da devam etmektedir. Aidat borcu kural olarak kat malikine aittir. Ancak kiracı da üst sınırı kira bedeli olmakla birlikte aidat borcu sebebiyle apartman yönetimi tarafından sorumlu tutulabilecektir.
Sendikadan İstifa
Sendika üyeliği istifa tarihinden itibaren bir ay sonra geçerlidir. Sendikadan çekilenin bu bir aylık süre içerisinde başka bir sendikaya üye olması halinde yeni sendika üyeliği bu sürenin bitimi tarihinden itibaren geçerli olur.
Haklı bir neden gösterilmeden üyelik başvurusu kabul edilmeyenler, bu kararın kendilerine tebliğinden itibaren otuz gün içinde dava açabilir. Mahkemenin kararı kesindir.
Grev ve lokavt süresince hizmet akitleri askıda kalan işçilere bu dönem için işverence ücret ve sosyal yardımlar ödenemez, bu süre kıdem tazminatı hesabında dikkate alınamaz. Toplu iş sözleşmelerine veya hizmet akitlerine bunların aksine hüküm konulamaz.
Dayanışma aidatı, toplu sözleşme imzalanan bir işyerinde, toplu sözleşme imzalayan sendikanın üyesi olmayanlardan veya herhangi bir sendika üyesi olmayan sendikasızlardan, sözleşmeden yararlanmak için her ay yetkili sendika lehine alınan bir aidat biçimidir.
MADDE 260 - (1) Hukuka aykırı olarak ve toplu biçimde, görevlerini terk eden, görevlerine gelmeyen, görevlerini geçici de olsa kısmen veya tamamen yapmayan veya yavaşlatan kamu görevlilerinin her biri hakkında üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.
Üye olurken e-Devlet şifresi yanında işçiye ait cep telefonu ve nüfus cüzdanı da yanında bulunmalıdır. Aşağıdaki linki tıklayarak sendikamıza üye olabilirsiniz. Sendikaya Üye Olunduğunda Ücretten Kesinti Olur Mu? Çalışılan işyerinde toplu iş sözleşmesi imzalayıncaya kadar işçinin ücretinde herhangi bir kesinti olmaz.
6356 sayılı Kanun uyarınca işçilere, Bakanlıkça sağlanan elektronik başvuru sistemi ile E-Devlet Kapısı üzerinden üye olma ve üyelikten çekilme (istifa) hakkı tanınmıştır.
İş sözleşmesinde herhangi bir hüküm bulunmamasına karşın, ücret artışlarındaki anlaşmazlık nedeni ile işten ayrılan işçi istifa etmiş sayılacağından, herhangi bir tazminat hakkı oluşmaz. Hamilelik veya doğum nedeniyle ayrılan hak kazanır mı? İşten kendi isteğiyle istifa eden işçinin tazminat hakkı yok.
Sendikaya Üye Olunca İşverenin Haberi Olur Mu? Sendikaya üye olmanızdan işveren haberdar olmaz.
Kamu sendikaları için toplu sözleşme ikramiyesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 43. maddesine göre, sendika üyesi olup ücretlerinden sendika aidatı kesilen kamu görevlilerine, sendikalaşmayı teşvik etmek amacıyla her ay düzenli olarak ödenen bir ödemedir.
Buna göre, aylıklardan kesilerek ilgili sendikalara ödenmesi gereken sendika aidatları da ayın 15'inde tahakkuk edeceğinden, aidatlar, ayın 15'i tatile rastlasa dahi bu tarihten itibaren beş gün içinde ilgili sendikaların banka hesaplarına aktarılacaktır.
Çekilme kamu işverenine başvurma tarihinden başlayarak otuz gün sonra geçerli olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri