En popüler şanzıman tiplerinden biri olan DCT, iki ayrı kavrama mekanizmasına sahip. Birinci kavrama, tek sayılı dişlilere, diğer kavrama ise çift sayılı dişlilere bağlı. İki kavrama sayesinde vites değişimlerini daha hızlı ve kesintisiz bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.
DCT sorunsuz çalışır ve yüksek hassasiyete sahiptir. Bu da her hareketin kritik olduğu yarış ya da performanslarda büyük avantaj sağlar. Diğer iletim türlerine göre aracınızın daha çabuk hızlanmasına yardımcı olur. Çift kavramalı şanzımanlar farklı şanzıman türlerine göre daha az bakım gerektirir.
DCT şanzıman genel çalışma prensibi itibariyle oldukça gelişmiş çift kavrama sistemine sahip bir otomatikleştirilmiş manuel şanzımandır. Ancak otomatik moddayken tork konvertörlü geleneksel otomatik şanzımanlardan bile pürüzsüz ve çabuk geçişlere sahiptir ve daha az yakıt tüketir.
Buna ek olarak, PowerShift çift kavramalı otomatik şanzıman DCT sistemini de bazı Ford marka araçlarda görebilirsiniz. “Dual Clutch Transmission” yani DCT, sürücülere daha verimli yakıt performansı ve daha hızlı vites değişimi imkanı sunan bir şanzıman tipi olarak biliniyor.
H matic vites; Hyundai markasının otomobillerinde kullandığı bir tam otomatik şanzıman türüdür. Açılımı "Hydra Matic" şeklindedir.
İlgili 34 soru bulundu
7 ileri çift kavrama şanzıman, orta konsola konumlandırılmış Tuş Tipi Vites Paneli ile kontrol ediliyor.
DCT şanzımanın genel çalışma prensibi, çok gelişmiş çift kavrama sistemine sahip olan bir otomatikleştirilmiş manuel şanzıman olarak bilinir. Aynı zamanda bu şanzıman otomatik moddayken tork konvertörlü olan geleneksel otomatik şanzımanlardan daha çabuk ve pürüzsüz geçişlere sahiptir.
Dual Clutch Transmission yani DCT, çift kavramalı şanzıman anlamına geliyor. tek kavramalı şanzıman teknolojisi olan Dualogic'ten sonra birçok modelde DCT şanzıman teknolojisi kullanılıyor. DCT şanzımanların daha hızlı ve düzenli vites değişimleri sağladığını söyleyebiliriz.
Tam adı “Dual Clutch Transmission” olan ve Türkçesi “Çift Kavramalı Şanzıman” anlamına gelen DCT,Honda Ar-Ge mühendisleri tarafından tasarlanmış ve motosiklet sektöründe yalnızca Honda'da kullanılan bir otomatik şanzımandır. DCT şanzımanda tek vitesler ve çift vitesler ayrı birer kavrama tarafından karşılanır.
DCT şanzıman otomatik vites araçlarda vites geçişinin çok hızlı gerçekleşmesini sağlayan bir şanzıman türüdür. Bu vites geçişleri milisaniyelerle ölçülecek kadar seri ve hızlıdır. Bu şanzıman teknolojisi, geleneksel manuel ya da otomatik vites şanzımanlara nazaran çok daha seridir.
Tam otomatik tork konvertorlu veya cvt şanzımanlar en dayanıklı ve sorunsuz otomatik şanzımanlardir.
Şanzıman Ömrü Ne Kadardır ve Şanzıman Bakımının Önemi
Ayrıca 0 km alınan bir aracın temiz kullanımda şanzıman 200 bin km üzerinde performans sergiler. Hiç bakım yapılmazsa 100 bin km'de dahi sorun çıkarabilir. Bu yüzden aracın her parçasında yıllık bakımı yaptırmak önemlidir.
Peki şanzıman yağı kaç km değişir? Otomotiv alanında uzman kişiler tarafından yapılan yönlendirmelerde aracın her 60.000 kilometresinde bir şanzıman yağının değişmesi tavsiye edilmelidir.
Günümüzde kullanılan DCT şanzımanların çoğunluğu kuru tip olarak geçer.
60-70.000km de bir şanzıman yağı değiştirebilirsiniz. Otomatik vitesin kullanma usulleri vardır ona araştırın internette ona göre kullanın.
Otomatik ve manuel şanzımanın bir melezidir. Çift kavramalı olarakta bilinen otomatik ve manuel şanzımanın bir melezidir. DCT'de tork konvertörü yoktur.
Araç park edileceği zaman frene basılıp durulduktan sonra, ayak frene basılıyken el freni çekilir, daha sonra vites P konumuna alınır. Böylece şanzımana yük binmez. Işıklarda dururken fren pedalına tam olarak basılmalı, yarım-çok az frene basmak kavramaya zarar verir.
DSG Şanzıman ömrü ne kadar? DSG şanzımanın ortalama minimum 160.000km ömrü olduğu bilginse de bu durum kullanım şartlarına göre farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle maksimum ömrü için de net bir ifade kullanılamamaktadır.
DSG kısaltmasının açılımı ise İngilizce Direct Shift Gearbox şeklindedir. Çift kavramalı şanzıman yada bilinen diğer adıyla DSG şanzıman, vitesleri diğer dişli şanzımanlardan daha hızlı değiştirebilen otomatik şanzımandır. Bu yapısıyla da seri kabiliyet sunar ve çok tercih edilir.
DSG şanzıman, olağanüstü performansı ve akıcı vites geçişleriyle otomobil tutkunlarının gönlünü çalan bir teknolojidir. Bu şanzımanın çalışma prensibi oldukça etkileyicidir. DSG şanzıman, çift kavramalı yapısıyla dikkat çeker. İki ayrı debriyaj plakası, vites geçişlerini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirir.
DSG; yüksek yakıt verimliliği ve hızlı vites geçişleri ile öne çıkıyor. CVT ise uzun süre kullansanız bile dayanıklı yapısı ve ideal devir arayanların tercihi olabilir. Eğer kendi görüşümü söylemek doğru olursa, ben tercihimi DSG'den yana kullanabilirim . Benim için seri vites geçişleri çok önemlidir.
EAT8 OTOMATİK ŞANZIMAN
Peugeot'nun bu otomatik şanzımanı, Stop & Start fonksiyonunun 20 km/sa'e çıkarılması ve 8 vitese geçilmesiyle artan verimlilik sayesinde yakıt tüketimini %7'ye kadar düşürür. Ayrıca daha hafif ve kompakt yapıdadır.
CVT üniteleri, geleneksel otomatik şanzımana kıyasla genelde daha kısa ömürlüdür. Çeşitli uzman görüşlerine göre CVT ünitelerinin 150 -200 bin km veya daha az dayandığı iddia ediliyor. Bu bağlamda CVT şanzımanlar, geleneksel bir otomatik şanzıman kadar verimli olmasa da genelde manuel şanzımandan çok daha iyidir.
DSG (Direct-Shift Gearbox), otomobil sektöründe 2003 yılından beri kullanılan bir şanzıman teknolojisidir. Çift kavramalı şanzıman olarak da bilinen DSG teknolojisinin, ilk olarak Volkswagen Golf R32 modelinde kullandığını söyleyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri