Günlük yaşantımızda maddenin halleri diye maddenin nasıl davrandığına bakarak ayrımlar yaparız: Akışkan değilse katı, akışkansa ama hacmi sabitse sıvı, bulunduğu ortamın hacmini alıyorsa da gaz! Bu ayrım Aristo'nun bitkileri otlar çalılar ve ağaçlar diye sınıflandırması gibidir.
Akışkandır.Maddenin katıdan sonra en düzenli halidir. Gaz maddeler ; tanecikleri birbirinden bağımsızdır. Belirli bir şekli ve hacmi yoktur. Bulunduğu kabın şeklini alır. Sıvı ve katıların aksine sıkıştırılabilir.
Yakıtlar genel olarak katı ve sıvı ile gaz şeklinde üç farklı bölüme ayrılır. Kalorifer ve soba ile mangal üzerinden kömür ile odunlar kullanılır. Bunlar katı yakıtlardır. Araçlarımızı çalıştırmak amaçlı kullandığımız benzin ve mazot ise sıvı yakıtlar olarak bilinir.
- Zeytinyağı, su, süt ve benzin gibi maddeler sıvıdır.
Kar tanesi, yeterli bir boyuta ulaşan tek bir buz kristalidir. Başka kar taneleriyle birleşebilir ve daha sonra Dünya atmosferine kar olarak yağar. Kar tanelerinin boyutu, şekli ve yoğunluğu oluştuğu sıcaklıkla ilişkilidir. Bir tek kar tanesi içinde yüzlerce ve hatta binlerce kar kristali bulunabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Bulutlar, içlerindeki gaz hâlindeki su moleküllerinin hava soğudukça havada asılı hâlde bulunan küçük katı parçacıkların üzerinde yoğunlaşmasıyla oluşur.
Yoğurdu katı olarak kabul edebiliriz. Çünkü taze yoğurt kaşıkta tepelenmiş olarak durabilir.
Sıvı Maddeler
Akışkan olan maddeler sıvı haldedir. Belirli bir şekilde değillerdir. Su, çay, yağ maddeleri sıvı halde bulunur.
Tuz, katı bir maddedir.
Yani tuz, saf bir madde olan bileşiktir.
Ayrıca, aynı zamanda dondurmayı biraz daha hafif hale getiren küçük bir hava oluşturur. "Dondurma sıvı mı yoksa katı mı?" Dondurma kolayca hal değiştirir. Bir sıvı olarak başlar ve donmuş halde bir katıya dönüşür, ancak eridiğinde sıvıya geri dönebilir.
Parfüm sıvıdır. Şişede de sıvı çıkıncada da sıvıdır.Parfümü elinize sıkın kolonya gibi olduğunu görürsünüz ve kokusu yayılır.Deodorant ise şişede sıvı ama çıkınca gazdır.
- Sıvıların tanecikleri birbirine temas halindedir. - Su, süt, zeytinyağı vb. gibi maddeler sıvı maddelere örnektir.
Duman, bir maddenin yanması ile çıkan ve içinde katı zerrelerle buğu bulunan kara veya esmer renkli gazdır.
Yumurta sarısı su, yağ, protein, vitamin ve mineralden oluşur. Pişmeden önce yumurta akı ve yumurta sarısı sıvıdır. Bu sıvılar ısının etkisiyle kimyasal değişime uğrar. Yumurta akı çiğken saydam ve sıvı hâldeyken pişmiş yumurtanın akı beyaz ve katı hâldedir.
Su, Sıvı yağ, Kalem, Yüzük, Ekmek, Zeytin, Sandalye, Parfüm, Deodorant, Kolonya, Su buharı, Limon suyu, Ayran, Meyve suyu, Çay, Kitap, Silgi, Çanta, Sünger, Egzoz gazı.
Kolonya şişede sıvı bir maddedir. Ama bir yere döküldüğünde buharlaşır ve gaz haline geçer.
Örneğin bal da bir sıvı olmasına rağmen bir kaptan boşalması su ya da diğer pek çok akışkana göre daha uzun sürer. Camlar üretilirken önce ham maddeler çok yüksek sıcaklıklara ısıtılır. Bu sıcaklıklarda ham maddeler sıvı haldedir.
Cevap: Parfüm, sıvı bir maddedir. Parfümün içindeki bazı yangın etkileri olduğu için buharlaşabilir ve hava kokusu alınabilir.
Günlük hayatımızda pek çok alanlarda kullandığımız BENZİN, GAZYAĞI, MOTORİN, FUEL-OİL, ZİFT, KATRAN yer altından çıkarılan ham petrol denilen ağır bir sıvı maddeden elde edilmektedir.
Toz şeker de katı maddedir. Çünkü şekli değişmez ve doğada katı halde bulunur.
Cevap. evet rüzgar bir gazdır.
Doğal tuz rafine tuzu kadar akışkan değildir; doğal tuz ile rafine tuz arasındaki en temel ve belirgin fark, akışkanlıktır.
Isıtma islemi yapılmadan olan salça kabın seklini almaz belli bir ağırlığı vardır bu yüzden katıdır. Ancak yağ ile ısıtılan salça konulduğu kabın şeklini alır ve akışkan olur bu yüzden sıvıdır.
Ayran karışımına bakacak olursak sıvı ve katı taneciklerinin bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Bu karışımda katı ve sıvı tanecikler eşit miktarda dağılmazlar. İlk bakıldığı zaman ayran bir homojen sıvı olarak görülebilir.
Su ne katı ne gaz nede plazmadır. Su sıvı bir maddedir. Çünkü su akışkandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri