“de”nin Yazımını Kolaylıkla Nasıl Ayırt Edebiliriz? “de”nin yazımını ayırt etmenizi sağlayacak pratik yöntem şudur; Eğer cümle içinde yer alan “de”yi çıkardığınızda cümlede bir anlam bozukluğu oluşmuyorsa bağlaç olan “de”dir ve ayrı yazılır. Eğer anlam bozukluğu oluşuyorsa hal eki olan “de”dir ve bitişik yazılır.
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim? Güç de olsa.
De, da ayrımı: Ya bağlaç ya da ek
Öğrencilere bu konuda pratik bir ipucu da veriliyor: “De, da yerine 'dahi' sözcüğünü koyduğunuzda anlam değişmiyorsa, bu bir bağlaçtır ve ayrı ve yazılmalıdır. Anlam değişiyorsa, bu bir ektir ve bitişik yazılır.”
Çekim eklerinden biri olan -de -da eki, bir eylemin nerede ve bir nesnenin kimde olduğunu bildirir. Örnekler: 1- Yarın sınıf arkadaşlarımla birlikte halı sahada maç yapacağız. 2- Kaybettim sandığım gözlüğümü çantamın gözünde buldum.
DAĞ TAŞ KELİMESİNİN ANLAMI
Her yer, her taraf anlamına gelir. Bu kelime genellikle dağtaş, dağ daş şeklinde yanlış yazılmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Bulunma durumu eki -da, -de, -ta, -te bitişik yazılır. Bu bir yazım kuralıdır. Bulunma durumu eki olan -da / -de / -ta / -te'nin yazılışı öncesindeki kelimeye daima bitişik yazılır: Yolda, işte, evde, caddede, sokakta, şehirde, ülkede, dünyada, evrende, bende, sizde vb. örneklerde olduğu gibi daima bitişik yazılır.
Yazıda satır başına alınan konuşmaları göstermek için kullanılır. Buna konuşma çizgisi de denir.
Bağlaç Olan De Nasıl Anlaşılır? Bağlaç olan ''de''yi anlamak için cümleden ''de'' çıkarılır. Cümlenin anlamı bozulursa de, bağlaç değil ismin hal ekidir. İsmin hal ekleri sırasıyla -i, -e, -de ve -den ekleridir. Bulunma eki adıyla da bilinen -de eki ayrı değil bitişik yazılır.
Şimdi bu konuda küçük bir ipucu ile konuya açıklık getirelim. Kullandığınız cümlede “de/da”yi çıkardığınızda ortada cümle diye bir şey kalmıyor ise bu “de/da” ek olan “-de/-da” dir ve bitişik yazılır. Eğer anlam bozulmuyor ise bu “de/da” bağlaç olan “de/da” dir. Ayrı yazılır.
Türk Dil Kurumu'nun resmi sitesini ziyaret ettiğimizde bu kelimenin doğru yazılış stilinin “olsa da” şeklinde olduğunu görmekteyiz.
Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb.
Ek fiil olan “ise” cümleye koşul (şart) anlamı katar ve olumsuzu yapılabilir; bağlaç olan “ise” cümleye şart anlamı değil karşılaştırma anlamı katar ve olumsuzu yapılamaz. » Kitabımı getirmişim, defterim ise evde kalmış. (Kitabımı getirmişim, defterim değil ise evde kalmış.)
Deniz yılanı (doğru kullanım) Denizyılanı (yanlış kullanım)
bile, da (de), dahî, değil, ise, ki, ya gibi edatlardır. Bunlardan bile, da (de), dahî, ise, ya edatları kelimesi önceki unsurlara; değil, ki edatları getirildiği kelimesi sonraki unsurlara bağlar.
İle kelimesinin cümle de bağlaç mı edat mı olduğu ve kelimesi getirilerek öğrenilmektedir. Cümlede ile kelimesi yerine ve getiriliyorsa bağlaç getirilemiyorsa edat olarak anlaşılmaktadır.
“De / Da” Bağlacı
Cümleye “eşitlik, gibilik, açıklama, neden-sonuç, abartma, pekiştirme, birliktelik, küçümseme, sitem, şaşma, uyarı, inatlaşma” gibi çok çeşitli anlamlar katar, bazen de “ama, fakat” anlamında kullanılabilir.
Türk Dil Kurumu sözlüğü içinde her gün kelimesinin anlamı "Süreklice, sürekli olarak" belirtilmiştir. Her gün nasıl yazılır? TDK'da belirtildiğine göre her gün kelimesi ayrı olarak yazılır. Kelimenin bitişik yazılması yanlış kullanım olacaktır.
Bağlaç olan -ki eki ve ek olan -ki ekini ayırt edebilmek için; Cümleden çıkardığımızda anlamı bozulmuyorsa bağlaçtır. Anlamı bozuluyor ise, ek olandır.
→ → → Ayşeler birleşik yazılır. Çünkü Türkçe'de özel isimlere gelen -ler ve -lar eki ayrılmamaktadır. Bu nedenle Ayşeler kelimesi birleşik yazılmaktadır.
Günlük hayatın birçok noktasında kullanılan sizde TDK tarafından belirlenen kurallara göre bulunma durumunu ifade ediyorsa bitişik yazılmalıdır. "Sizde bitişik mi yazılır?" sorusunun cevabı aşağıdaki gibidir: Sizde (Bulunma durumu) Siz de (Bağlaç eki)
de' nin yazımı; cümleden çıkarıldığında anlam bozuluyorsa de bitişik, bozulmuyorsa ayrı yazılır.
Cevabımız : “ Şimdi de severim. ” şeklinde olmalıdır.
"de" "da" bağlacı da tıpkı "ki" bağlacı gibi ayrı bir sözcük olduğu için daima ayrı yazılır. Bulunma durum eki olan "-de,-da, -de,-ta" ise eklendiği sözcüğe bitişik yazılır, "de, da" bağlacıyla "-de,-da,-te,-ta" ekleri birbiriyle karıştırılmamalıdır.
Bu kelime her zaman ayrı yazılması gereken bir sözcük grubudur. Çünkü bağlaç olan “-de” her durumda ayrı yazılmalıdır. Benimde şeklinde bitişik olarak yazıldığında imla hatası yapılmış olur.
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'üm, Türkiye'mizin, Fatih Sultan Mehmet'e, Muhibbi'nin, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Mehmet Emin Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Ziya Gökalp'tan, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri