De, da ayrımı: Ya bağlaç ya da ek Öğrencilere bu konuda pratik bir ipucu da veriliyor: “De, da yerine 'dahi' sözcüğünü koyduğunuzda anlam değişmiyorsa, bu bir bağlaçtır ve ayrı ve yazılmalıdır. Anlam değişiyorsa, bu bir ektir ve bitişik yazılır.”
Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb.
DAĞ TAŞ KELİMESİNİN ANLAMI
Her yer, her taraf anlamına gelir. Bu kelime genellikle dağtaş, dağ daş şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örneklerden çünkü sözünde ek aynı zamanda küçük ünlü uyumuna uymuştur.
Türkçede ismin hal ekleri bulunma, ayrılma, yönelme ve belirtme eki olmak üzere dörde ayrılır. Sonuna geldiği kelimelerle bitişik yazılan -de -da eki bulunma durum ekidir.
İlgili 44 soru bulundu
Öğrencilere bu konuda pratik bir ipucu da veriliyor: “De, da yerine 'dahi' sözcüğünü koyduğunuzda anlam değişmiyorsa, bu bir bağlaçtır ve ayrı ve yazılmalıdır. Anlam değişiyorsa, bu bir ektir ve bitişik yazılır.”
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim? Güç de olsa.
Ek olan “-de/-da” bitişik yazılır.
Kullandığınız cümlede “de/da”yi çıkardığınızda ortada cümle diye bir şey kalmıyor ise bu “de/da” ek olan “-de/-da” dir ve bitişik yazılır. Eğer anlam bozulmuyor ise bu “de/da” bağlaç olan “de/da” dir. Ayrı yazılır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre yarınki kelimesinin doğru yazılışı bitişik olmalıdır. Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre kelimenin doğru yazılışı ''yarınki'' şeklinde olmalıdır. Buna örnek şu şekilde verilebilir. - Yarınki sınav tüm sınavlardan daha önemli.
"de" "da" bağlacı da tıpkı "ki" bağlacı gibi ayrı bir sözcük olduğu için daima ayrı yazılır. Bulunma durum eki olan "-de,-da, -de,-ta" ise eklendiği sözcüğe bitişik yazılır, "de, da" bağlacıyla "-de,-da,-te,-ta" ekleri birbiriyle karıştırılmamalıdır.
Yer adlarında ilk isimden sonra gelen deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb. tür bildiren ikinci isimler nasıl yazılır? Yer adlarında ilk isimden sonra gelen deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb. tür bildiren ikinci isimler büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Dicle Irmağı vb.
Alıntı: Da, de bağlacı ayrı mı bitişik mi yazılır? Da, de bağlacı ayrı yazılır; ancak, kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar ve da, de biçimini alır: Kızı da geldi gelini de.
-Bunu kısaca öğrenmek için da veya de'yi cümleden çıkartarak okuruz eğer anlam bozuluyorsa o da/de birleşik yazılacaktır eğer anlam bozulmuyorsa ayrı yazılacaktır. Bulunma hal eki olan da/de birleşik yazılır.
Bağlaç olan "de" ve "da" ayrı yazıldığı için yazımda ünsüz sertleşmesi kuralına uymaz.
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'üm, Türkiye'mizin, Fatih Sultan Mehmet'e, Muhibbi'nin, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Mehmet Emin Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Ziya Gökalp'tan, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık ...
Yüz Üstü Kelimesinin Doğru Yazımı
Bu kelimenin doğru şekilde yazımı yüzüstü olarak bitişik halidir.
Türk Dil Kurumu sözlüğü içinde her gün kelimesinin anlamı "Süreklice, sürekli olarak" belirtilmiştir. Her gün nasıl yazılır? TDK'da belirtildiğine göre her gün kelimesi ayrı olarak yazılır. Kelimenin bitişik yazılması yanlış kullanım olacaktır.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
✦ Annemde / Annem de nasıl yazılır ? ↝ Hitap olduğu için ayrı yazılır. ↝ Annem de şeklinde yazılır. ⇏ Bağlaç olan de ayrı yazılır.
Deniz yılanı (doğru kullanım) Denizyılanı (yanlış kullanım)
-de durum ekinden sonra gelen “ki”ler bitişik yazılır:
Vadideki Zambak, kimin romanıydı? Sokaktaki gürültü, kısa sürdü. Ortadaki daha güzel gözüküyor, ( -de'den sonra gelen -ki, eklendiği sözcüğü sıfat yapar.
Bu kelimenin doğru şekilde yazılışı, 'Senin de' biçimindedir ve, 'de' bağlacı ayrı olarak yazılmalıdır. Günlük yaşamda kağıt üzerinde ya da teknolojik cihazlarda kelime yazarken bu konuda önemli hatalar yapılıyor.
Türkiye'de TDK tarafından kesme işareti kullanılması gereken özel isimler kategorisine alınmıştır. Türkiye'de doğru yazılışı şu şekildedir: Türkiye'de (Doğru kullanım)
Türk Dil Kurumu'nun resmi sitesini ziyaret ettiğimizde bu kelimenin doğru yazılış stilinin “olsa da” şeklinde olduğunu görmekteyiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri