genel olarak söylendiğinde ithal olmayan domates anlamı taşıyan, bölgesel/yöresel olarak söylendiğinde o yörede yetişen domates anlamına gelen sıfat tamlaması.
Ankara'nın Ayaş ilçesine özgü bir cins olan Ayaş domates, ülkemizin en verimli domates çeşitleri arasında yer alıyor. Tamamen doğal koşullarda ve ata tohumundan üretilen bu domates türü, ince kabuklara ve sulu bir yapıya sahip.
9. Ayaş domatesi ülkemizin nitemetlerinden.
En lezzetli domates olarak biliniyor.
Yüksek oranda potasyum ve A vitamini içeren çeri domates, sağlıklı beyaz kan hücrelerini koruyup kanser hücrelerinin oluşumunu engellediği için vücudu kansere karşı korur. Afrodizyak etkiye sahip çeri domatesler, cinsellik hormonlarını çalıştırıp sperm sayısını arttırıyor.
Alınan bilgiye göre, ince kabuklu, kendine has kokulu, etli ve Türk damak tadına sahip oldukça lezzetli olan pembe domates, Anadolu'nun yerli ürünleri arasında yer alıyor.
İlgili 17 soru bulundu
Yeşil, kahverengi ve olgunlaşmasıyla birlikte siyah rengini alan bu domateslerin kökeni Galapagos adaları yani Güney Amerika'dır. Ülkemizde ise Akdeniz'de yetişmektedir. Siyah domates özellikle Antalya'da yetişiyor.
Sivas'ta üretilen, şekliyle armudu andıran sarı domates görenlerin dikkatini çekiyor.
Hasat Ve Verim:Serada domates yetiştiriciliğinde hasat tohum ekiminden itibaren yaklaşık 4.5-5 ay sonra başlar.Tek ürün yetiştiriciliğinde şubat ayında başlayan hasat temmuz ayına kadar sürer.Sonbahar yetiştiriciliğinde Kasım ayı ortalarında başlar,şubat ayı ortalarında biter.İlkbahar yetiştiriciliğinde ise Nisan ...
Domates: Domatesin tazeliğini gösterdiği en belirgin özelliği kokusudur. Buram buram gelen kokusunun yanında kabuğu ince ve ezilmiş olmamalıdır. Bunun yanında olgun domatesin tepe kısmında yeşil çizgiler yer almaktadır.
“Domates üretiminde yaşanılan kayıplar, piyasada arz sorunun yaşanmasına neden oluyor. Geçtiğimiz üretim sezonunda para kazanamayan domates üreticisi, girdi fiyatlarının çok yüksek olması nedeniyle yeterince ekim yapamayınca, ürün fiyatında düşüş yaşanmadı.
Yaklaşık 28 çeşit domates var.
Sofralık domatesler, ince kabuklu, etli ve suludur. Kiraz, kokteyl, çeri ve pembe domates sofralık türler arasında değerlendirilir. Sanayilik domatesler ise kalın kabuklu ve yuvarlak formludur.
Aynı tür bitkinin iki farklı çeşidinin çaprazlanması sonucu elde edilen tohuma melez tohum denilir. Elde edilen bu melez tohumlardan, uzun yıllar süren saflaştırma çalışmaları sonucunda saf anne ve baba hatlar elde edilir. Saf anne ve baba hatların melezlerinden elde edilen tohumlara hibrit (F1) tohum denilir.
Türkiye'de ilk yerli domatesin Tuzla bölgesinde yetiştirildiğini belirten domates üreticisi Fırat Alkay, “Artık sera üretimi domatesler için sezon sonu gelirken, açıkta yetiştirilen domatesler için de hasat dönemi başladı.
Bayraktar (1953) ve daha sonra Oraman'ın (1968) bildirişlerine göre domatesin Türkiye'ye gelişi 1770'ler civarına rastlamakta- dır. Önce Akdeniz Bölgesi'ne muhtemelen Adana'ya giren domates daha sonra İstanbul'a ve Marmara'ya geçmiş ardından da diğer bölgelerimize dağılmıştır.
Sıcaklık -2°C'ye düşerse, bitki tamamen zarar görür. 10˚C'nin altında ve 30˚C'nin üzerinde tozlanma ve döllenmede problemler ortaya çıkmakta, meyve bağlayamamaktadır. % 70'lik hava nemi idealdir. En az 6 saat doğrudan güneş alan yerlerde yetiştiricilik yapılmalıdır.
Domates (Solanum lycopersicum), patlıcangiller (Solanaceae) ailesinden, anavatanı Güney ve Orta Amerika olan, meyvesi yenebilen otsu bitki türü. Domatesin eş anlamlısı 'kızanak' sözcüğüdür. ABD'de 1893 yılında mahkeme sebzelerle birlikte saklanıp yenildiğinden onu sebze diye sınıflandırmıştır fakat gerçekte meyvedir.
Kurutmak istediğiniz 3 kilo kadar domatesi yıkayıp saplarını kesin. Daha sonra dikine doğru kesip kaya tuzu ile tuzlayın. Son olarak yağlı kâğıt üzerine aralıklarla dizip güneş altında bir hafta süresince arkalı önlü çevirerek bekletin. Domatesler istediğiniz gibi kuruyacak, lezzete doyacaksınız.
Domates Tohumu Hangi Ayda Ekilmelidir? Domates tohumu için en çok verim alınabilecek ve en ideal aylar, Ekim aylarının Mart, Nisan ve Mayıs ayları olduğu biliniyor. Domates, yaz aylarında ekilmesi gereken bir yaz sebzesidir. Bu aylarda ekilen domatesin tadı da oldukça lezzetli olacaktır.
- Tüm ürünler nesilden nesile aktarılan ata tohumlarından üretilmiştir. - Doğal ve yerli tohum ürünlerinin üretiminde daha az su, gübre ve ilaç kullanılmıştır. - Uzun raf ömrü ve yüksek brix (şeker) oranına sahiptir.
Ankara ayaş yöre domatesi lezzeti bakımından ünlü olduğu gibi köy domatesi tadında ve iri verimldir. Her toprakta yetişebilen ayaş domatesi mutlaka tercih edilmesi gereken bir domatestir. Saksıda ve bahçede yetiştirmeye uygundur. Çimlenme oranı %99 dur.
Çizelge incelendiğinde verim bakımından en yüksek çeşit XPH 12066 (7403 kg/da) ve verimi en düşük çeşit ise Sixtina (1445 kg/da)'dır (P 0.05). XPH 12066'yı 6893 kg/da ile Shasta ve 6562 kg/da ile de Nema-1401 çeşitleri izlemektedir.
Salçalık olarak bilinen, sert, standart sanayi tipi, açık tarla yetiştiriciliğine uygun yer domatesi çeşididir. Meyveler yumurta şeklinde uzun konik görünümlü, kırmızı renkte, sert kabukludur. meyveler ortalama 95-100 gr. büyüklüğündedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri