Debriyaj hidrolik bir yapıya sahiptir. Debriyaj üst merkez, hidrolik sıvıdan destek alarak debriyaj pedalının hareket etmesini mümkün kılar. Debriyaj üst merkezi araç kullanımı sırasında, debriyaj pedalını ideal şekilde hareket ettirerek verimli bir sürüş gerçekleştirebilmenizi sağlar.
Debriyaj üst merkezinin arızalanması durumunda debriyaj pedalının kavrama seviyesi değişir. Böyle bir durumda da debriyaj pedalı daha yukarıda bir seviyede kavrana yapar. Bu durum da vites geçişlerinde ve aracın kalkışında zorlanmaya sebebiyet verir.
CMC, hem tam hem de yarı hidrolik sistemlerin bir parçasıdır. “CMC”. Görevi, hidrolik sıvının hareketi ile debriyaj pedalının hareket etmesini sağlamaktır.
“Yarı hidrolik” sistemde debriyaj pedalı kolu, debriyaj ana silindirindeki (CMC) bir pistonu çalıştırır. Bu işlem, hidrolik sıvısını debriyaj alt merkezine (CRC) dek bir borudan geçmeye zorlar ve burada bir başka piston da debriyajı devreden çıkartma mekanizmasını çalıştırır.
Bu nedenler genel olarak; Debriyaj içerisinde yer alan debriyaj çatalında aşınma meydana gelmiş olabilir. Aşınmış olan debriyaj çatalı bilyaya zorlanarak basmaktadır. Bu durumda debriyajın kullanımını sertleştirmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Ayağınızı debriyajdan çekince sarsıntılı ilerleme olur. Yokuşlarda zorlanma ve kaçırma olur. Sert ve zorlamalı vites geçişleri olur. Vites geçişlerinde cartlama ve takılma olabilir.
Debriyajın sert veya yumuşak olmasını sağlayan yani debriyaj sertliği ayarı yapan parça, baskı rulmanıdır. Eğer sert debriyaj durumu söz konusu ise ve aracın baskı balatası yeni ise genellikle sorun, baskı rulmanındadır. Debriyaj balatasında sorun olabilir. Debriyaj balata değişimi de gerekebilir.
Bazı araçlarda debriyaj boşalabilir ve birkaç kez basıldığında düzelebilir. Bu tarz arızanın en büyük nedeni, debriyaj merkezinde bulunan hidrolik sıvısının geri kaçırmasından kaynaklanabilir. Araçların bakımları ve kontrolleri düzenli yapılırsa, kesinlikle hiçbir sorun ile karşılaşmazsınız.
Debriyaj merkezi, araçlarda motor gücünün şanzımana iletilmesini sağlayan bir parçadır. Debriyaj merkezi, debriyaj pedalına basıldığında motor ile şanzıman arasındaki bağlantıyı keser. Debriyaj pedalı bırakıldığında ise debriyaj merkezi tekrar bağlantıyı kurar ve gücün şanzımana iletilmesini sağlar.
Debriyaj Üst Merkez Nedir? Debriyaj hidrolik bir yapıya sahiptir. Debriyaj üst merkez, hidrolik sıvıdan destek alarak debriyaj pedalının hareket etmesini mümkün kılar. Debriyaj üst merkezi araç kullanımı sırasında, debriyaj pedalını ideal şekilde hareket ettirerek verimli bir sürüş gerçekleştirebilmenizi sağlar.
peki birşey soracağım debriyajın altta kavraması balatanın azaldığınımı gösterir? Tam tersi balata azalırsa/aşınırsa yukarıda kavrar. Balata azalmış ise debriyaj yukarıdan kavrar. Balatanız yeni ise ve debriyaj telinde problem yoksa alttan kavrayacaktır.
Hidrolik Yağı Biterse Ne Olur? Hidrolik yağı aracın frenlemesi ve vites geçişlerinin yapılabilmesi için önemlidir. Hidrolik yağı biterse aracın sarsılması, uğultuların gelmesi veya aracın çalışmayı durdurması söz konusu olabilir.
Debriyaj pedalının yukarıda kavraması, arabanızın kavrama sisteminde bir arıza olduğunun göstergesidir. Debriyaj pedalı yukarı kavrama sorunun en belirgin sebebi ise, baskı balatanın bitmiş olmasıdır.
Hidrolik yapıya sahip olan debriyaj üst merkezi hidrolik sıvının yardımı ile debriyaj pedalının hareket etmesini sağlayan parçalardandır. Debriyaj üst merkezi aracınızı kullanırken debriyaj pedalına hareket ettirerek doğru bir sürüş yapabilmenizi sağlayan parçalardan biridir.
Telli debriyaj sistemlerinde kavrama noktasını ayarlamak mümkün. Debriyaj ile kavrama arasındaki tel, pedaldan şanzımana kadar uzanır. Telin bağlantı noktasındaki somunun sıkıştırılıp gevşek bırakılması ile debriyaj kavraması ayarlanır.
Yarım şekilde gerçekleştirilen debriyaj, en çok da trafikteyken hareketsiz kalmamak ya da dik yokuşlarda kalkış yapabilmek için kullanılır. Fakat bu yöntem bilinçli şekilde uygulanmazsa baskı balata sistemi zarar görebilir. Aynı zamanda da sürüş güvenliğini tehlikeye atabilir.
Sürücüler yarım debriyaja genellikle aracın ilk hareketinde, dik yokuşlarda veya eğimli arazilerde ihtiyaç duyar. Böylece aracı stop ettirmeden veya geriye kaydırmadan, tutunmasını sağlayarak hareket ettirebilir. Yarım debriyaj yöntemini uygulamak için sol ayakla debriyaja, sağ ayakla ise frene sonuna kadar basılır.
Ya da ne gibi değişiklikler oluyor baskı balata değişiminden sonra? Debriyaj yumuşar, daha kararlı kalkış yapar araç.. eğer şu an aracınız kaçırıyorsa yakıt tüketiminiz artar ve her an yolda kalabilirsiniz..
Debriyaj rulmanıyla bağlantılı olarak çalışan diyafram yayı kendine has karakteristiği ile baskı plakası ve volan arasında çalışan diskin boşa çıkmasını dolayısıyla ayırmayı sağlar. Bu yayların avantajı, düşük yer değiştirmeyle yüksek kuvvet üretilebilmesidir.
Debriyajın düzgün cevap verdiği durumlarda aracı viteste test edebilirsiniz. Araç hareketsiz ve el freni çekiliyken debriyaja sonuna kadar basın, vitesi bire alın ve gaza hiç dokunmayın. Bunu yaptığınızda aracınız ileri gitmeye çalışır ve sonunda stop eder.
Debriyaj Müşürü Nerede Bulunur? Debriyaj müşürü, anlaşılabileceği üzere debriyaj pedalında bulunacaktır. Debriyaj pedalının hareketli bağlantı noktasından yukarı baktığınızda debriyaj sensörünü görmeniz mümkündür.
İlla balatası bitince sertleşir diye bir durum söz konusu değil. Araba hiç baskı balata değiştirmediyse ihtiyacı bu setin değişimi olabilir.
Uygun şartlar altında kullanılan baskı balatası orijinal olması halinde 90.000 kilometreye kadar kullanılabilir. Bu seviyenin üzerine de çıkabilir. Uygun olmayan sürüşler sonucunda ise bu seviye 20.000 kilometre olarak kendini gösterir.
Aşırı ısınma: Aracınızın debriyajı kayarsa, debriyaj sistemi çok fazla ısı üretir. Debriyaj hasarı ayrıca baskı balata gibi parçaları aşırı ısıya maruz bırakarak daha hızlı eğrilmelerine veya aşınmalarına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri