Diğer karışımlardan farklı olarak sıvı ve gazdan oluşan heterojen maddelere aerosol karışım denir. Günlük hayatta da sıklıkla kullanılan oda spreyi ve parfüm gibi maddeler bu karışım türüne örnek olarak gösterilebilir.
Spreyi homojen olarak karışması; doğru renk, ton ve yüzey pürüzsüzlüğü için önemli olduğundan uygulama yapmadan önce sprey kutusunu iyice çalkalayın. 3-Sprey Boya Uygulama: Sprey kutusunu, boyamak istediğiniz yüzeye 20-30 cm uzaklıkta tutarak uyguladığınız yüzeyin her noktasına eşit dağıtacak şekilde uygulama yapın.
- Süspansiyon heterojen karışım, sıvı ve katı maddelerin karışmasıdır. Portakal suyunun dibine çöken parçalar ile su bu karışıma örnektir. - Aerosol heterojen karışım, gaz ile sıvıların bir araya gelerek oluşturduğu karışımlardır. Günlük hayatta kullanılan sprey ve parfümler bu karışıma örnektir.
➢ Aerosol karışım: Bir katının ya da bir sıvının gaz ortamda dağılması ile oluşan karışımlara aerosol karışım denir. Örnek olarak sis, duman, böcek ilacı, oda Page 10 6 spreyleri verilebilir.
Homojene: Tuzlu su, alkollü su, çeşme suyu ile içerisinde bulunduğumuz ve soluduğumuz hava da birer örnektir. Heterojen: Zeytin Yağ ve su, Çamur ile su, yoğurt ile su karışımından oluşan ayran.
İlgili 34 soru bulundu
Karışım türleri homojen ve heterojen olmak üzere ikiye ayrılır. Homojen karışım, dışarıdan bakıldığında iki ya da daha fazla maddenin karışımı gibi gözükmeyen, tek bir madde gibi gözüken karışımlardır. Heterojen karışımlarda ise karışımda kullanılan maddeler dışarıdan bakıldığında belli olur.
Diğer karışımlardan farklı olarak sıvı ve gazdan oluşan heterojen maddelere aerosol karışım denir. Günlük hayatta da sıklıkla kullanılan oda spreyi ve parfüm gibi maddeler bu karışım türüne örnek olarak gösterilebilir.
Örneğin; benzin-su, zeytinyağ- su, su –mazot karışımı, süt, mayonez. AEROSOL: Dağıtan fazı gaz, dağıtılan fazı katı veya sıvı olan heterojen karışımlardır. Sis, bulut ve sprey sıvı aerosol; duman, volkanik kirlilik, amonyum klorür ( NH4Cl) buharı katı aerosol e örnektir.
Su içinde dağılmış altın kümeleri, suda dağılmış kil solleri, kolloidal silika(kum) sol örnekleridir. Aeorosol, bir gaz ortamında sıvının ya da katını dağılmasıyla oluşmuş kolloitlerdir. Duman, sis, pus, kirli hava, birçok sprey aerosol örneğidir. Emülsiyon, sıvıda sıvı dağılmasıyla oluşmuş kolloitlerdir.
Homojen karışıma hava, şekerli su, yağmur suyu, sirke ve bazı alaşımlar örnek olarak verilebilir. Heterojen karışıma kumlu su, duman, sis, yağlı su, çorba, salata ve toprak örnek olarak verilebilir.
Kolonya homojen bir karışım olarak kabul edilmektedir. Kolonyanın içerisindeki tüm maddeler aynı özellikleri gösterdiğinden homojen olarak kabul edilir.
Gazoz ise su ve karbondioksitin birleştiği yani sıvı ve gaz ile oluşan bir karışımdır. Bu karışım homojen özelliği göstermektedir çünkü maddeler karışım içerisinde homojen yani eşit bir dağılım göstermektedir.
Çözeltiler homojen yapılı, saf olmayan maddelerdir. Çözünen maddenin tanecik boyutu 10–9 metreden küçüktür. Bileşenleri birbiri içerisinde çözünmeyen, her noktasında aynı özelliği göstermeyen ve en az iki fazlı karışımlara heterojen karışım denir.
Mürekkep heterojen bir maddedir.
Gazoz, homojen bir karışımdır. Kolonya, homojen karışıma örnektir. Kahve, heterojen karışımdan süspansiyona örnektir.
Serbest atmosferde, buz kristalleri, ve su damlacıkları gibi gözle görülür parçacıkların bir araya gelmesiyle oluşan bulut, hava parselinin atmosfer içerisinde yükselmesi ile içerisinde bulunan su buharının yoğunlaşması sonucunda oluşur.
Kolloid; bir maddenin diğer bir madde içerisinde çıplak gözle görülemeyecek boyutta dağılmasıyla oluşan heterojen karışıma verilen isimdir. Kolloidal çözelti nedir? Bir maddenin kendisi için çözücü olmayan bir ortamda 10-5-10-7 cm boyutlarında dağılmasıyla oluşan çözeltiye kolloidal çözelti denir.
Süspansiyon, çözelti içinde çözülmeden kalacak kadar büyük parçacıklar içeren heterojen bir karışımdır. Kum-su karışımı bir süspansiyon için verilebilecek örnekler arasındadır.
Emülsiyon, süspansiyon ve aerosol gibi ilaç şekillen ilaç endüstrisinde üretilen önemli kolloidal İlaç şekilleridir.
Sudaki kirleticiler onu saf olmayan hale getirir. Heterojen karışımlar saf maddeler değildir. Saf madde olmayan malzemelere örnek olarak çakıl, bilgisayarınız, tuz ve şeker karışımı ve bir ağaç verilebilir.
Bileşikler Homojendirler. Belirli erime ve kaynama noktaları vardır. Yalnızca kimyasal yollarla bileşenlerine ayrılabilir. Fiziksel yollarla bileşenlerine ayrılamazlar.
Hem mayonez, hem de Holandez sos, yumurta sarısı (lesitin) aracılığıyla stabilize olmuş, su içinde yağ tipi emülsiyonlardır.
Parfümler, aromatik kimyasalların ve uçucu yağla- rın sentetik karışımlarından oluşmaktadır. On do- kuzuncu yüzyıla kadar parfümlerin genellikle doğal aromatik yağlardan oluştuğu bilinmektedir.
Süt heterojen bir yapıya sahiptir. Dışarıdan bakıldığı zaman süt homojen gibi görülmektedir. Bu nedenle pek çok kişi tarafından homojen bir yapıya sahip olduğu bilinmektedir.
Heterojen grup: Farklı özür gruplarında ve aralarındaki yaş farkının 2 yaştan daha fazla olduğu çocuklardan oluşan gruplardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri