- Debriyajın yanlış kullanımı: Debriyajı vites geçişlerinde doğru bir şekilde kullanmazsak baskı balata zarar görür. Örneğin yokuş çıkarken debriyaja çok basmak, vitesleri sırası ile geçmemek ve motor freni kullanmak debriyaja doğal olarak da baskı balataya zarar verir.
Uygun kullanım ile birlikte orijinal bir baskı balata ömrü ortalama 90.000 km hatta daha üst kilometreleri bulabilmektedir. Uygun olmayan sürüş alışkanlıkları bu süreleri kısaltarak 20.000 km ve altı kilometrelerde parça değişimi ihtiyacı doğurabilir.
Peki baskı balata değişmezse ne olur? Baskı balata değişmezse yolda kalmak yüksek olasılık taşımaktadır. Baskı balatanın bitmesi durumunda aracın performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve debriyaj sisteminde sorunlara neden olur. Baskı balatanın bitmesi sürüş esnasında güvenliğin azalmasına neden olur.
Yokuşta aracı kaldırırken kavrama kaçırdığında, hafif bir titreşim, motor devri düşmüyorken aracın hareket etmemesi, aracın geri kaçması, balatanın kaçırması sebebiyle (balatanın sıyırması) balata yanık kokusu gelmesi gibi durumlar, kavramanın kaçırdığını gösterir.
İlgili 17 soru bulundu
Bitmiş baskı balata durumunda, debriyaj sistemi düzgün bir şekilde çalışmaz ve gücün tekerleklere aktarımı kesilir. Bu durumda, araç hareket etmez veya zorlanarak hareket eder.
baskı balata yenilenince ses yapmaz rodajda sadece kalkış esnasına biraz ses yapar ya takılışında yanlışlık var yada teker bilyalarından veya şanzumandan geliyordur kullanmayın sorun büyüyebilir.
Uygun şartlar altında kullanılan baskı balatası orijinal olması halinde 90.000 kilometreye kadar kullanılabilir. Bu seviyenin üzerine de çıkabilir. Uygun olmayan sürüşler sonucunda ise bu seviye 20.000 kilometre olarak kendini gösterir.
Debriyaj yumuşaması, debriyaj üst merkezi arızasından farklı olarak debriyajın çok kolay basılmaya başlaması anlamına gelir. Bu durumun nedeni genellikle sızdıran bir hortum olabilir. Debriyajın kaçırması da baskı ve balatalardaki bir yağlanma nedeniyle olabilir.
İlla balatası bitince sertleşir diye bir durum söz konusu değil. Araba hiç baskı balata değiştirmediyse ihtiyacı bu setin değişimi olabilir.
100 TL - 3500 TL
Profesyonel ve güvenilir Baskı Balata Değişimi hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Baskı Balata Değişimi fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
peki birşey soracağım debriyajın altta kavraması balatanın azaldığınımı gösterir? Tam tersi balata azalırsa/aşınırsa yukarıda kavrar. Balata azalmış ise debriyaj yukarıdan kavrar. Balatanız yeni ise ve debriyaj telinde problem yoksa alttan kavrayacaktır.
Debriyaja tam basılıyken debriyaj balatası yanmaz, zira baskı ile balatayı ayırmış oluyorsun debriyaja bastığında.. o balata sıyırması/yanması denilen şey arabayı ya da motoru yarım debriyajda tutmaktan oluyor..
Baskı balata bittiğinde motor güç üretir ve devir artar ancak hızlanma olmaz. Özellikle aracın içi dolu olduğunda hareket zorlaşır.
Baskı balata değişimi için şanzımanı indirilir ve baskı parçasının tamamı değiştirilir.
Araç içinde debriyaj pedalı ile başlayıp şanzımanda baskı balata ile sonlanan bir sistemden bahsediyoruz. Bu sistemin, halk arasında debriyaj seti diye tabir ettiği bir tamir kiti bulunmaktadır. Bu setin içinde aracın marka modeline göre parçalar bulunmaktadır.
Baskı balatanın kontrolünü sağlayan debriyaj çatalında meydana gelen bir arıza, debriyajın sertleşmesine neden olabilir. Debriyaj hareket mili, araç kullanım sıklığı arttıkça zaman içerisinde aşınır ve bu durum sertleşmeye neden olur. Debriyajın sertleşmesi halinde, debriyaj telinin kontrol edilmesi gerekir.
Balata seviyesinin düşüşü ile birlikte debriyaj yukarıdan kavradığı için, hem aracın zor kalkması hem de vites geçişlerinde zorlanması söz konusu olur. Titreme, sarsılma ve rahatsızlık gibi sorunlar ortaya çıkarken, böylelikle sürüş konforu ve rahatlık bakımından oldukça önemli problemler ortaya çıkar.
Aracınız kullanımdayken debriyaj alanındaki sorun nedeniyle doğru bir sürüş imkânı sağlamayacak ve savrulmalar ya da sarsıntılar oluşturabilecektir. Aynı zamanda aracınızı bu arıza ile kullanmaya devam etmeniz halinde performans düşüklüğüne ek olarak yakıt tüketimi de artacaktır.
Volan oldukça sağlam bir parçadır fakat onun da bir kullanım ömrü bulunur. Volan dişlisinin ömrü ortalama olarak 100.000 kilometredir ve bu 100.000 km dolduğunda ise değiştirilmesi gerekir.
Fren pedalına her basıldığında yüksek ısıya maruz kalan fren balataları aşırı sürtünmeden dolayı belirli bir zamana kadar çalışıyor. Fren balatasının ömrü sürüş tarzına ve balatanın malzemesine bağlı olarak farklılık gösterse de genellikle 40-50 bin km civarlarında değiştirilmesi gerekiyor.
Baskı balatanın sürtünme yapan yüzeyinin aşırı sürtünmeden zorlanmadan dolayı sıyrılması olayıdır. Tek seferde bile başarılabilir bazen güçlü bi motor ve şık bi patinajla.
Manuel araç kalkarken vuruntu yapıyor meselesinin başlıca nedenlerinden birisi baskı balatadır. Baskı balata bir settir ve bu setin aşınmış olması veya baskı balatanın tırnaklarının kırılmış ve zedelenmiş olması bu sorunun başlıca sebebidir.
Balatalar bittiğinde, aracınızın frenlerinden ıslığa benzer bir ses gelecektir. Sertleşen balatalar, diske baskı uyguladığı için bir ses çıkacaktır. Bu balataların tekrar kullanılabileceğini söyleyebiliriz. Eğer sadece frenlerinizden ses gelmesinde şikâyetçiyseniz, balatalarınızı değiştirebilirsiniz.
Debriyaj bilyası tamamen dağıldığında araç viteslere geçmek ve yolda kalırsınız debriyaj bilyası şakaya gelmez ve en kısa zamanda giderilmesi gereken bir arızadır iyi seyirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri