Debriyaj Bilyesi için bir parantez açmak gerekirse bazen düşük kmdeki araçlarda değişim yapılırken sağlam olduğu için debriyaj bilyesi değişmeyebilir. Bu durum sadece ”Hidrolik Debriyaj Bilyeleri” için geçerlidir. Diğer debriyaj bilyelerinin baskı balata ile birlikte set halinde değişmesi gerekir.
Debriyaj bilyası tamamen dağıldığında araç viteslere geçmek ve yolda kalırsınız debriyaj bilyası şakaya gelmez ve en kısa zamanda giderilmesi gereken bir arızadır iyi seyirler.
Baskı balata değişimi için şanzımanı indirilir ve baskı parçasının tamamı değiştirilir. Ancak sorunlu kısım şanzımanın dışında bulunmakta olduğu için şanzıman tam dağılmaz. İşlem araca göre değişmekle birlikte tamamlanması ortalama 2-5 saat sürmektedir.
Birbirinden ayrı olan bu parçalar birleştiğinde şanzıman ve motor arasındaki bağlantıyı düzenleyerek debriyaja bastığınızda şanzımanın motordan ayrılmasını sağlar ve bu size araç çalışırken yada giderken vites değiştirme olanağı sunar. Debriyaj seti değişirken baskı balata ve bilye olarak değişir.
Debriyaj baskısı volana sabitlenen bir parçadır. Bu iki parçanın içinde ise debriyaj balatası ve debriyaja bastığınızda aracınızın hareket etmesi için motor gücünü tekerleklere ileten ya da vites değişimi veya aracın durmasını için motor gücünü kesen debriyaj rulmanı bir diğer adıyla debriyaj bilyası yer alır.
İlgili 42 soru bulundu
Porya bilyası bozulursa otomobile zarar verir. Örneğin otomobilin hareketi halinde porya bilyası koparsa ön takımdaki parçalar zarar görmektedir. Fren sisteminin de porya bilyasına bağlı olduğunu söyledik. Dolayısıyla porya bilyası bozulduğunda otomobilde yüksek ısı meydana gelecektir.
Debriyaj Bilyası
Görevi ise vites geçişlerinde motor ve şanzımanı birbirinden ayırmaktır. Debriyaja basıldığında parça volana yaklaşarak debriyaj baskısını içeriye doğru itip serbest bırakır. Bu ayrım sayesinde vites geçişleri kolaylaşır.
bahsi geçen ses birkaç yerden gelir:yeni nesil araçlarda genelde baskı bilyası hafifçe baskıya temas eder yani baskıyla döner.uzun zaman çalışmış bilya kurumuş boşluk yapmıştır.debriyaja basınca ses kesilir.çünkü bilya baskıile sert temas halindedir.debriyaj basılı deyilkende ses yapar.
Az önce de dediğimiz gibi, kullanım alanı ve süre burada belirleyici rol üstlenir. Bozuk ve engebeli yollarda sık kullanım debriyaj balatasının 30.000 kilometrede değiştirilmesi gerekliliğini doğurabileceği gibi daha sade ve düz bir kullanım ise balatanın 120.000 kilometreyi görebileceği anlamına gelir.
Baskı balatanın bitip bitmediğini anlamak için el frenini kaldırıp aracınızı hareket ettirmeye çalışın. Eğer güçlü bir çekiş söz konusuysa ve pedal kavraması ortalardaysa baskı balatanın sağlam olduğunu söylemek mümkündür. Diğer taraftan çekiş gücünde eksilme mevcutsa baskı balata bitmiş olabilir.
Uygun kullanım ile birlikte orijinal bir baskı balata ömrü ortalama 90.000 km hatta daha üst kilometreleri bulabilmektedir. Uygun olmayan sürüş alışkanlıkları bu süreleri kısaltarak 20.000 km ve altı kilometrelerde parça değişimi ihtiyacı doğurabilir.
Peki baskı balata değişmezse ne olur? Baskı balata değişmezse yolda kalmak yüksek olasılık taşımaktadır. Baskı balatanın bitmesi durumunda aracın performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve debriyaj sisteminde sorunlara neden olur. Baskı balatanın bitmesi sürüş esnasında güvenliğin azalmasına neden olur.
Debriyaja basınca gelen sesin sebebi debriyaj bilyası, debriyaja basınca kesilen sesin sebebi ise prizdirek bilyasıdır. Yakın zamanda baskı balata değişimi düşünüyorsanız bekleyin. Sadece bilya için o kadar işçiliğe ve maddi külfete girmenize gerek yok.
Şanzıman Problemleri: Arızalı bir bilya, vites boştayken ve araç hareket halindeyken gürültü ve titreşim yapar. Gürültünün şiddeti motorun devri ile doğru orantılı olarak artar. Vites geçişlerinde titreşim hissedilir. Ayrıca şanzıman yağ seviyesinin düşük olması da bu sorunlara sebep olur.
baskı balata yenilenince ses yapmaz rodajda sadece kalkış esnasına biraz ses yapar ya takılışında yanlışlık var yada teker bilyalarından veya şanzumandan geliyordur kullanmayın sorun büyüyebilir.
Baskı Balata Biterse Ne Olur? Bitmiş baskı balata durumunda, debriyaj sistemi düzgün bir şekilde çalışmaz ve gücün tekerleklere aktarımı kesilir. Bu durumda, araç hareket etmez veya zorlanarak hareket eder.
Volan oldukça sağlam bir parçadır fakat onun da bir kullanım ömrü bulunur. Volan dişlisinin ömrü ortalama olarak 100.000 kilometredir ve bu 100.000 km dolduğunda ise değiştirilmesi gerekir.
Baskı balata bittiğinde motor güç üretir ve devir artar ancak hızlanma olmaz. Özellikle aracın içi dolu olduğunda hareket zorlaşır.
Şanzımandan Ses Gelmesi
Fakat şanzımandan ses geliyorsa arızaya işarettir. Şanzımanın yağsız kalması ya da aşınmış dişliler bu sorunu ortaya çıkar. Bilgisayarlı sensörler ve solenoidlerde aracın şanzımanına yanlış veri iletirse tıkanmaya sebep olabilir. Genellikle araç seyir halindeyken uğuldama sesi duyulur.
Araçta ses sorunları başlayabileceği gibi bu parçada arıza olması durumunda arızanın durumu ve derecesine göre araç vites geçişlerinde zorlanma yada aracın tamamen hiçbir vitese geçmemesi gibi sorunlara sebep olur.
100 TL - 3500 TL
Profesyonel ve güvenilir Baskı Balata Değişimi hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Baskı Balata Değişimi fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Peki, volant nedir? Volant, aracın motoruna ilk hareketi sağlayan büyük bir dişlidir. Bu dişli çark gücünü marş dinamosundan alır. Aracınızı ilk çalıştırmaya başladığınız esnada marşa bastığınız sırada marş dinamosu çalışır.
Bunun belirtileri rulman yüzeyinden parçacıklar kopması, rulmanın aşırı ses çıkarması, rulmanın eriyip deforme olması vb. şeklinde olabilir. Rulmandaki yuvarlanma elemanları, yük taşıyan yüzeyle olan temaslarında kayma gerilimleri oluşturlar. Bu gerilmeler yüzeyin belli noktalarında çatlaklar meydana getirebilir.
Rulman ve bilyalar ile iş birliği yapan porya, tekerleklerin daha rahat şekilde dönmesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri