Senkron bir hıza erişebilmeleri için debriyaj yavaş bırakılır, böylece yol kuvveti kademeli olarak bırakılan debriyaj sayesinde motorun devrini de kademeli olarak arttırır ve her iki taraf da memnûn olur.
hafif hafif gaza bascan.. yani debriyajdan ayağını kaldırmaya başladın,yavaşca da gaza dokunacan.. debriyaj pedalından ayağını tamamen çektiğinde gaza biraz daha yüklen.. Hafif gaz verirsen ayağını debriyajdan çekerken kavramaya yakın çok daha sarsıntısız geçiş olur.
Sarsıntısız vitese yetişmek mümkün değil. Çözümü ise vites değişiminden sonra aracı sıfırdan kaldırırmışçasına önce gaza basıp sonra debriyajı bırakmak. Normal koşullarda debriyaja basınca devir anında düşmez, kısa bir süre daha yukarıda kalır, o aralıkta vitesi değiştirirsiniz.
Kırmızı ışıklarda aracımızı genellikle viteste tutup debriyaj ve fren ile bekleme yapmasını sağlarız. Ancak buna gerek yok. Bacak kaslarınızı yıpratmanın yanı sıra debriyaja da gereksiz bir yük bindirirsiniz. Aracınızı boşa almak ve sabit tutmak için el freni yöntemine başvurabilirsiniz.
Debriyajdan ayağını yavaşça çekerken hafifçe gaza basman rahat bir şekilde aracını hareket ettirmeni sağlar.
İlgili 18 soru bulundu
Debriyaja sonuna bastığımız anda motorla şanzıman arasında milimetrelerle ifade edilecek boşluk meydana gelir. Böylece motordaki güç aktarımı şanzımana iletilmez ve vites geçişlerinin yapılmasına imkan tanınır. Debriyaja basılıyken vites değişimi yapılır ve ayak debriyajdan yavaşca çekilerek aynı oranda gaza basılır.
Yarım debriyaj, motor ile vites kutusu arasındaki bağlantı dişlilerinin ayrıldığı orta noktayı işaret eden bir tabir. Sürücüler yarım debriyaja genellikle aracın ilk hareketinde, dik yokuşlarda veya eğimli arazilerde ihtiyaç duyar.
Fren yapmak veya durmak istediğinizde, debriyaj pedalına basarken yavaşça durmayın. Debriyaj pedalına bu şekilde basmak, gazı kullanmanıza engel olur. Viraj dönüşlerinde aracınızın dönüş hızına uygun viteste olduğundan ve ayağınızın debriyaj pedalından çekildiğinden emin olun.
Debriyaj + fren yapınca fren mesafesi kısalıyor. Yavaşlarken de sadece fren yapmak yeterli. Debriyaj sadece vites değiştirmek için.
Ateşleme kesilerek yani motor durdurularak debriyaj üzerindeki yük boşaltılıyor ve kolayca vites değişiyor yani elektronik olarak yapılıyor mekanik değil. Debriyaja basmadan vites değiştirmek motora zarar vermez.
Normalde geçmemesi gerekiyor ancak aracın sürüşünde motor sesinde bir fark yoksa bir problem olmamıştır.
Debriyajı çektiğinde tekerlekle motor ayrılır. Tekerleğin hızı motorun hızından farklı olur. Vites değiştirdikten sonra ikisinin hızı birbirine yakınken debriyajı bırakarak tekrar motoru tekerleğe bağlamak gerekir. Bu yüzden vites azaltırken hafif gaz açılır, vites arttırırken gaz kapatılır.
2.Vites: Minimum hız limiti 10 KM – Maksimum hız limiti 60 KM olup, 40 KM hızı aştıktan sonra üçüncü (3.) vitese geçilir. 3.Vites: Minimum hız limiti 30 KM – Maksimum hız limiti 80 KM olup, 70 KM hıza ulaşıldığında dördüncü (4.) vitese geçilir.
VİTES GEÇİŞİ-HIZ İLİŞKİSİ
Motor devri yaklaşık 1000 d/d'ye düştüğünde 1. vitese geçip, dizel araçlarda 2000 d/d ve benzinli araçlarda 2400 d/d devirde vites yükseltmek ideal olandır. Araç ile hareket ettikten sonra çok kısa aralıklarla vites değiştirerek en üst seviyeye geçmek gerekir.
Debriyajın sert veya yumuşak olmasını sağlayan yani debriyaj sertliği ayarı yapan parça, baskı rulmanıdır. Eğer sert debriyaj durumu söz konusu ise ve aracın baskı balatası yeni ise genellikle sorun, baskı rulmanındadır. Debriyaj balatasında sorun olabilir. Debriyaj balata değişimi de gerekebilir.
Debriyaj pedalına basıldığında balatayı boşa çıkartan parça, baskı şemsiyesidir ve burada meydana gelen bir paslanma sonucu debriyaj sertleşir.
Eğer manuel bir araba ile yavaşlamak istiyorsak gaz pedalından ayağımızı kaldırıp fren pedalına hafif basarak yavaşlamak daha sonra ise debriyaja sonuna kadar basılıp vitesi boşa alıp el frenini çekerek durulmuş olur. Otomatik vites araba da fren yerine gaza basmak çok meşhur bir şey.
Size tavsiyem, panik frenleme anlarında soğukkanlılığınızı koruyabiliyorsanız, fren yaptıktan sorna aracınızın hızı 45 km seviyesine geldiği zaman vitesi 1'e takıp ayağınızı debriyajdan çekmeniz olacaktır. Bu size yaklaşık 1,5 - 2 metre daha kısa fren mesafesi sağlar.
Düz vitesli araçlarda debriyaj pedalı sadece vites değiştirmek için ve durma anında aracın vitesteyken stop etmemesi için kullanılmalıdır. Seyir halindeyken debriyaj pedalını kullanma şeklimiz alışkanlıklardan doğmaktadır.
arkadaşın sorusunun cevabıda; normal yavaşlamak için debriyaja basmaya gerek yoktur.trafik ışığı gibi yerlerde durmak için önce frenle araaç yavaşlatılır,sonra durmaya yakın debriyaja basıp boşa atılır. ani frenlerde ise kesinlikle debriyaj ve frene aynı anda basılmalıdır.
Dönerken debriyaja basılmaz arkadaşlar , aracın kontrolünü kaybedersiniz. Uzun yolda, dönerken yani virajlarda: 1) Viraja girmeden önce vites küçültülür , viraj içinde değil.
Ani fren ne demek? Dibine kadar frene basacaksaniz tabiki debriyaja basarsiniz. Tekerlekler kilitleniyor, haliyle motorda durup stop ediyor. Acil frende her ikisine birden basılır,normal frenlemede debriyaja durmaya yakınken basılır.
Debriyaj pedalının sert ya da yumuşak olması, baskı rulmanının sağlığına bağlı bir konu. Özellikle baskı balatasının yeni olduğu araçlarda bu tür bir sorun yaşanıyorsa arızanın kaynağı genellikle baskı rulmanıdır.
Baskı balatanın bitip bitmediğini anlamak için el frenini kaldırıp aracınızı hareket ettirmeye çalışın. Eğer güçlü bir çekiş söz konusuysa ve pedal kavraması ortalardaysa baskı balatanın sağlam olduğunu söylemek mümkündür. Diğer taraftan çekiş gücünde eksilme mevcutsa baskı balata bitmiş olabilir.
Bir virajı güvenli bir şekilde dönmek için özellikle bilmediğimiz yollarda viraj öncesi direksiyon ve tekerlekler düz durumdayken frene basılır, hız düşürülür gerekirse vites küçültülür. Viraj içerisinde kesinlikle frene basılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri