Python da fonksiyon tanımlamak için 'def' komutunu kullanırız. Her fonksiyonda kod blokları bir klonla başlar (:) ve girintili olarak oluşturulur.
Def veya tef (Farsça ve Arapça: دف), yuvarlak bir tahta kasnağın bir veya iki yanına deriden bir örtü geçirilerek yapılan ve parmak vuruşlarıyla çalınan müzik aleti.
Python'da bir fonksiyon tanımlamak için def anahtar kelimesi kullanılır. Yukarıdaki kodda, function_name fonksiyonunun bir veya daha fazla parametre alabileceği ve belirli bir işlemi gerçekleştirdikten sonra bir değer döndürebileceği belirtilir. return ifadesi, fonksiyonun bir değer döndürdüğünü belirtir.
Şimdiye kadar Python programlama dilinde fonksiyon tanımlamak için hep def adlı bir ifadeden yararlanmıştık. Bu bölümde ise Python programlama dilinde fonksiyon tanımlamamızı sağlayacak, tıpkı def gibi bir ifadeden daha söz edeceğiz. Fonksiyon tanımlamamızı sağlayan bu yeni ifadeye lambda denir.
return ifadesi fonksiyonun işlemi bittikten sonra çağrıldığı yere değer döndürmesi anlamı taşır. Böylelikle, fonksiyonda aldığımız değeri bir değişkende depolayabilir ve değeri programın başka yerlerinde kullanabiliriz.
İlgili 20 soru bulundu
RET komutuyla kontrol tekrar programa dönecektir. Yığıt(stack) dönüş adresini tutmak için kullanılır. CALL komutu 3 bytelık yer tutar, dolayısıyla çıktı dosyasının boyutu önemsiz bir oranda artar,o yüzden yordamın kaç kere çağırıldığının önemi yoktur.
Bir işlevin yürütülmesini sonlandırır ve denetimi çağıran işleve (veya denetimi işlevden main aktarırsanız işletim sistemine) döndürür. Yürütme, çağrının hemen ardından çağrı işlevinde devam eder.
Nedir bu return , hemen açıklayalım. return (türkçesi = döndürme) basitçe anlatacak olursak, fonksiyonun içerisinde ki değeri çağırmamızı(dışarıya çıkarmayı) sağlayan komuttur.
__init__ , OOP ile programlamada bir class'ın yapıcı (constructor) metodur. Eğer bir class'tan nesne türetecek isek __init__ ,class'ın ilk metodu olmak zorundadır. Class içinden türetilen nesnelere ait özellikler bu metot ile nesnelere atanır.
Bileşke fonksiyonlardan f: A'dan B'ye, g B'den C'ye olması halinde f fonksiyonunun görüntü kümesi g fonksiyonunun tanım kümesi olmaktadır. Bu şekilde A'dan C'ye doğru bir fog fonksiyonu olmaktadır. fog (x) = f(g(x)) şeklindedir.
Belirli bir işlevi yerine getirmek için oluşturulan komutlar kümesi olan fonksiyonlar 'def' anahtar kelimeyi kullanılarak tanımlanır. Fonksiyonlar, adları ve parantezler yardımıyla çağrılarak işlevleri gerçekleştirilir. Fonksiyonlara parametre olarak dışarıdan bilgi gönderilebilir.
Java'da oluşturduğumuz bir metodun bir değer üretmesini istendiğinde, "return" deyimi kullanılır. Metot içerisinde yazılan kod parçacıkları çalışacaktır, buna ek olarak metot içinde oluşturduğumuz bir veriyi dışarıya aktarma ihtiyacı duyabiliriz, bu durumlarda "return" deyimi kullanılır.
while True: ifadesi yardımıyla bir döngü oluştur ve kullanıcı bu döngüden çıkmak istediğinde (yani q tuşuna bastığında), döngüyü kır ve programı sona erdir.
def __init__( self , isim, bakiye = 0.0 ): """Girilen isim ile ve baslangic bakiyesi olarak sifiri koyan musteriyi olusturur."""
Ondalıklı Sayılar (Float)
Ondalıklı sayılar matematikte olduğu gibi, Pythonda da bir veri tipidir.Ondalıklı Sayılar veya diğer adıyla Kayan Sayılar İngilizce olarak Float olarak geçmektedir. Örnek olarak, 3.14, 3.554546, -13.54 gibi sayılar Python'da birer ondalıklı sayı(float) değerleridir.
Python kullanıcıları için *args geleneksel bir parametredir. Bu geleneksel parametre Python kodumuzun kullanıcılar tarafından hem daha rahat anlaşılabilmesi için hem de okunabilirliğini arttırabilmek için önemlidir.
PYTHON Kodu
Alt sınıfın __init__() fonksiyonunda yer vereceğimiz <sınıf>.__init__(...), önceki sınıfa ait isim ve yas özelliklerinin de Ogrenci sınıfı için kullanılmasını sağlamıştır. Yukarıda örneği alınan sınıfın adını yazmak yerine super() fonksiyonu kullanılabilir.
Pek çok kez söylediğimiz gibi, self kelimesi mevcut sınıf örneğini temsil eder. Dolayısıyla kendimize atıfta bulunmak istediğimiz durumlarda, yukarıda olduğu gibi self 'i kullanabiliriz.
__getitem__() ve __setitem__():köşeli parantez gösterimiyle anahtar alma ve anahtar ayarlama işlemlerinde çağırılır. b = a[5] gibi bir ifade kullandığınızda, Python bunu b = a.__getitem__(5) şeklinde çalıştırır.
Bu ifade dönderilecek ifadenin türüne göre tanımlanan fonksiyondaki işlem sonucunu değer olarak geri gönderir. void: Bu ifade değer döndermeden yapılacak fonksiyonel işlemlerin gerçekleştirilmesi için kullanılır. Diğer tarafa sonucu göndermez sonuc ya o class içerisinde kalır ya da ekrana yazdırılabilir.
“Void” kelimesi, bu anahtarı kullanırken geriye bir şey döndürmediğini söyler. Yani, sen anahtarı kullanarak odana girersin, ama anahtar geri dönmez. Sen sadece odana girersin, başka bir şey yapmaz. “Main” kelimesi, bu anahtarın programın ana bölümünü temsil ettiğini söyleyen şeydir.
Deyimi return. deyimi, return göründüğü işlevin yürütülmesini sonlandırır ve varsa denetimi ve işlevin sonucunu çağırana döndürür. Yukarıdaki örnekte gösterildiği gibi, işlev üyesini return erken sonlandırmak için ifade olmadan deyimini kullanırsınız.
return 0 olayı ise programın başarı ile çıktığını belirtmek için stdlib.h dosyasında EXIT_SUCCESS 0 olarak tanımlanmış bu yüzden return 0 kullanılıyor.
'return 0;' satırının genel kabul görmüş manası da "Program hatasız sonlandırıldı" demek oluyor. Eğer program sonlandırıldıktan sonra geri dönüş değeri önemliyse duruma göre başka değerler de istenirse döndürülebilinir.
İfade return sağlanmazsa, Microsoft C çalışma zamanı başarıyı (0) veya başarısızlığı (sıfır olmayan bir değer) gösteren bir değer döndürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri