Arapça ḳlm kökünden gelen ḳalam قلم “kamış, kamış kalem” sözcüğünden alıntıdır.
Kalem kelimesi dilimize Arapçadan gelmiştir. Arapçaya da Eski Yunancadaki kamış anlamına gelen kálamos sözcüğünden gelmiştir.
Kalem kelimesi Türkçeye Arapçadan geçmiştir. Yunanca kamış anlamına gelen "kalamos" kelimesinin Arapça'da kalem şekline dönüştüğü düşünülmektedir.
Yazaç (kökende kamış, kamış kalem anlamındadır.)
Kalem kelimesi, sözlükte; “kamış, tırnak, bitki sapı, mızrağın boğumu gibi sert bir cismi kısaltmak, kesmek, budamak, açmak, ucunu sivriltmek” anlamına gelen kalm kökünden türeyen bir ad olup; ucu açılmış, budanmış, yazı için ucu sivri hale getirilen, kendisi ile yazı yazılan her türlü âlete denilmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Kalem, süt, göz, kâğıt, halı ve gitmek basit sözcüklere örnektir; ancak bu sözcüklerden yapım ekleri veya başka sözcükler eklenerek türetilmiş kalemlik, sütçü, gözlük, kâğıthane, halıcı, gider gibi sözcükler basit değildir.
sevgi - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe sevgü “muhabbet” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe sev- fiilinden Türkiye Türkçesi +gU ekiyle türetilmiştir.
Bir yazı aleti olan kalem Yunanca'da “sulak yerde yetişen kamış, hasır otu, Hint kamışı” mânalarına gelen kalamos ile Latince kalamustan Arapça'ya ve oradan Türkçe'ye geçmiştir.
İngilizce "kalem, dolma kalem " anlamına gelen "pen" ile "kalem, kurşun kalem" anlamına gelen "pencil" kökteş gibi görünse de kökleri farklıdır. Latince pen "tüy" demektir ki mürekkepli kalemin ilk örneği tüyle yapılmıştır.
"Spor" kelimesi Türkçeye, Fransızcada da aynı anlamı taşıyan sport kelimesinden geçmiştir. Kelimenin kökeni Eski Fransızcada "eğlence, fiziksel ve zihinsel zevk" anlamına gelen desport kelimesine dayanır.
bakkal - Nişanyan Sözlük. Arapça bḳl kökünden gelen baḳḳāl بقّال “sebze satan kimse, manav, bostancı” sözcüğünden alıntıdır.
pencere - Nişanyan Sözlük. Farsça aynı anlama gelen pancare sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Farsça bādgīra veya bādcīre بادگیره “hava deliği” sözcüğünden evrilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Bu sözcük Farsça bād “rüzgâr, yel” ve Farsça gīr “tutan” sözcüklerinin +a ekiyle bileşiğidir.
Etimoloji. Türkçedeki limon kelimesi, Arapça ve Farsça'da aynı anlama gelen līmūn veya līmōn (ليمون) sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük ise Sanskritçe'de aynı anlama gelen nimbū (निम्बू) sözcüğünden alınmıştır.
Bardak kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
defter - Nişanyan Sözlük. Arapça dftr kökünden gelen daftar دفتر sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice diphterā דפתרא “yazı tableti, kodeks” sözcüğünün murabba (dörtlü) fiil köküdür.
Kalem ve kelâm aynı kökten türeyen iki sözcük…
Ceket Türkçe'ye, Fransızca jaquette kelimesinden geçmiştir.
1. Türkçe sözcüklerde ilk heceden sonraki hecelerde "o" ve "ö" ünlüleri bulunmaz: Doktor, horoz, motor, balon, maydanoz, koro, sigorta, kozmopolit gibi sözcükler öz Türkçe değildir. -yor eki eski Türkçedeki "yorı-" (günümüz Türkçesinde "yürü-") kelimesinin ekleşmesiyle oluştuğundan bu kurala istisna oluşturur.
neden - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi neden “soru zarfı” sözcüğünden evrilmiştir. Daha fazla bilgi için ne¹ maddesine bakınız. Soru zarfının "sebep" anlamında ad olarak kullanılması Yeni Türkçe'ye özgüdür.
Kalem çek ifadesiyle yazmak anlamında kullanılmıştır.
Silgi kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Kalem, yazıdan daha önce icat edilmiştir. Kaynaklara göre 1565 yılında İngiltere'de kaleme dair ilk taslaklara rastlanmıştır. Koyun işaretlemek için kullanıldığı düşünülen bu kalem taslakları, grafit kullanılarak elde edilmişti.
' Cengiz Özakıncı, Dil ve Din, s. 107-109'da şu bilgileri aktarmıştır: “Arap- ça 'akıl' sözcüğünün o dildeki kökü 'ikâl'dir.
Arapça ˁşḳ kökünden gelen ˁişḳ عِشْق “şiddetle sevme, şiddetli ve yakıcı sevgi” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ˁaşiḳa عَشِقَ “aşık oldu, sarmaştı, yapıştı” fiilinin fiˁl vezninde masdarıdır. Bu fiil Arapça ˁaşaḳ عَشَق “sarmaşık” sözcüğü ile eş kökenlidir.
1.2. sevmek sev-mek= fiil kökü-fiilden isim yapım eki (isim-fiil eki) Sevmekten sevim, sevimli sevgi, sevgili, sevgisiz, sevinç, sevinçli, sevecen, sevilmek, sevinmek, sevdirmek, sevindirmek, sevdiceğim kelimeleri türetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri