Deflasyon yaşanan bir ülkede fiyatların sürekli olarak düşmeye devam edeceği düşünüldüğü için harcamaların ertelendiği görülür. Buna bağlı olarak tüketicilerin daha az harcama yaptığı ve üreticilerin ekonomik kazancının düştüğü bilinir. Bu da işsizlik oranının artması gibi faizlerin yükselmesine neden olabilir.
Deflasyon, mal ve hizmetlerin sürekli ucuzlaması ama aynı zamanda bu mal ve hizmetlerin alım taleplerinin de aynı şekilde düşmesidir. Yani deflasyon ürün fiyatlarının düşmesine rağmen kendisine alıcı bulamaması şeklinde tanımlanabilmektedir. Aslında deflasyon enflasyonun tam tersidir.
Enflasyon “fiyatlar genel düzeyinin” yükselmesidir. Deflasyon ise bunun tersidir. Yani “fiyatlar genel düzeyinin” düşmesidir. Şimdiye kadar yıllık olarak Türkiye'de deflasyon yaşanmamıştır.
Ekonomik durgunluğa bağlı olarak deflasyon olan ülkelerin ulusal gelirinde düşüş yaşanır. Stok artışı ve satışlarda meydana gelen azalma ile şirketlerin karı azalır. Şirketlerde yaşanan kar düşüşü ile işsizlik artışı başlar. Tüketiciler, fiyatların düşmeye devam edeceği algısı ile tüketimi azaltma eğilimine girer.
Deflasyona neden olan iki tür faktör vardır: Talep yetersiz olabilir veya arz fazla olabilir. Olumsuz ekonomik olaylar – mesela küresel salgın – mal ve hizmetlere olan talebin düşmesine neden olabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Dönemsel veya aylık anlamda yaşanan eksi enflasyon durumları tolere edilebilirken aylarca üst üste görülen eksi enflasyon, ülke ekonomilerine ciddi zararlar verebilir. Enflasyon oranının yükselmesi gibi düşüşü de durgunluk, talep azalması ve işsizlik gibi önemli sorunlara yol açabilir.
Türkiye ekonomisinde 1930-33 döneminde deflasyon yaşandı ama buna karşılık büyüme de yaşandı.
Deflasyon, işsizlik yaratır. Çünkü para yetersizliğinden veya düşük kârları azaltmasından dolayı üretimin kısılması emek talebini de daraltır. Deflasyon, ücretleri düşürür. Çünkü deflasyonda kârlar azalır, fiyatlar iner.
Deflasyon ekonomisinde insanlar fiyatların düşeceğini bildikleri için alışverişlerini bir sonraki tarihe erteliyor. Ancak tüketicilerin daha düşük harcamalar yapması da üreticilerin daha az gelir elde etmesine neden oluyor. Bu durum ise işsizliğe ve yüksek faize sebebiyet verebiliyor.
Altın girişi, ülkenin para arzını ve dolayısıyla toplam harcamayı artırarak fiyatları deflasyon öncesi seviyesine yükseltir. Tüm bunlar o kadar hızlı gerçekleşir ki, deflasyon çok kısa süren bir süreç halini alır.
Borç deflasyonu, ilk olarak 1929 krizinde ortaya atılmış ancak asıl ilgiyi son dönemlerde artan krizlerle birlikte üzerine çekmiştir. Bu krizlerden güncelliğini koruyan Avrupa borç krizi ise sahip olduğu özelliklerle borç deflasyonuna yol açabilecek yapıya sahiptir.
Ücretler düşük kaldığı için tüketim olmaz, tüketim olmadığı için mal fiyatları yükselmez, şirketler yatırım yapıp işe alım yapmaz, bu yüzden istihdam artışı sağlanamaz ve ücretler de yükselmez.
Ilımlı enflasyon, fiyat artışlarının düşük düzeylerde gerçekleştiğini belirtmek için kullanılan bir ekonomi terimidir. Bu terim, aynı zamanda enflasyon rakamları özelinde beklenen değişimlerin meydana gelmediği durumları da ifade eder.
Para Deflasyonu
Tedavülde dönen banknotların piyasadan çekilerek imha edilmesi ile yapılır. Böylelikle nakit para akışı azaltılarak arz talep dengesinin tekrar oluşturulması sağlanmaya çalışılır.
Vergi politikaları ve harcama politikaları gibi araçlarla talebi düzenleyebilirler. Vergi artırımları veya harcama kesintileri ekonomide talebi azaltabilir ve enflasyonu düşürebilir. Talep Kontrolü: Ekonomide talebi düşürmek, enflasyonu azaltabilir.
2 ― Deflasyonla Mücadelede Maliye Politikası : Deflâsyonla mücadelede Maliye Politikası daha etkin bir şekilde kul- lanılmaktadır. Çünkü bu takdirde Maliye Politikasının elindeki silâhlar, deflâsyonun sonuçlarını daha kuvvetli bir şekilde bertaraf etmektedir.
Politika faizi düşerse dolar kısa veya orta vadede genel olarak yükselir. Kurun yükselişi altın fiyatlarını da yükseltir. FED faizi düşerse dolar, kısa ve orta vadede değer kaybeder.
Faiz arttığında ulusal para biriminin döviz karşısında değeri azalır. Bu sayede ihracat yapmak, ithalata kıyasla daha cazip hâle gelir. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) özelinde baktığımızda faiz artırımıyla Türk Lirası'nın değeri düşer.
Maliyet enflasyonu söz konusuysa şekilde görüldüğü gibi faiz ile enflasyon arasında doğru yönlü bir ilişki vardır. Faiz artarsa enflasyon artar ya da bir başka ifadeyle enflasyon artarsa düşürmek için faizi düşürmek gerekebilir.
Şu ülkeler ise AB üyesi olsalar da euro bölgesinde bulunmuyorlar: Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Hırvatistan, Macaristan, Polonya, Romanya ve İsveç. AB ülkeleri arasında nisanda en düşük enflasyon yüzde -1,1 ile Yunanistan'da kaydedildi. Eksi enflasyona sahip bir diğer AB ülkesi ise Portekiz oldu.
Slumpflasyon (enflasyon içinde küçülme) bir ülkede yüksek enflasyon olgusuyla birlikte ekonomik küçülme de yaşanması halini anlatan bir kriz durumudur. (Ekonomik krizlerin en zoru budur.
Enflasyon sadece belli bir malın veya hizmetin fiyatının tek başına artması değil, fiyatların genel düzeyinin sürekli bir artış göstermesidir. Diğer bir deyişle, sadece bazı malların fiyatlarının sürekli artması ya da tüm malların fiyatlarının bir sefer artması enflasyon değildir.
TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, "Yıllık enflasyonda düşüşü baz etkisiyle Mayıs 2024'ten sonra görmeye başlayacağız. 2025'te istikrar dönemi olacak ve 2026'da enflasyonu tek haneye indireceğiz." dedi.
*Basit Keynesyen modelde faiz haddi sabit (i=i1)varsayıldığından para politikası etkisizdir. Bu durumda deflasyonist açık ancak genişletici maliye politikası ile kapatılabilir.
Talep enflasyonu, para arzının artmasının tüketimi artırması sonucu ortaya çıkan enflasyon türüdür. Yani ekonomide üretilen ve ithal edilen mal ve hizmetlere olan talebin, üretim ve ithalat hacminden fazla olması nedeniyle fiyatlar yükselir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri